„Ura se răspândește mai repede și mai intens decât coronavirusul”. Interviu cu Asztalos Csaba, șeful CNCD, despre riscurile crizei prin care trece România

de Clarice Dinu     HotNews.ro
Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 8:28 Actualitate | Esenţial


Asztalos Csaba
Foto: Facebook/Asztalos Csaba
În situații de criză societatea caută țapi ispășitori, rolul acestora revenind, de regulă, acelor grupuri vulnerabile sau față de care se manifestă prejudecăți, este de părere președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba. Într-un interviu pentru Hotnews, Asztalos Csaba, explică cum s-a ajuns la episoade violente de tipul celui de la Bolintin, în care mai mulți romi imobilizați la pământ sunt loviți cu brutalitate de polițiști, și cum în situații de criză „ies la suprafață pe lângă haterii „de profesie” și cei care, de regulă, nu se exprimă, sunt asimptomatici”. „Discursul de ură - ura - se răspândește mai repede și mai intens decât coronavirusul”, spune el.

„Umilirea cetățeanului nu este permisă și nu poate fi justificată de nimic”HotNews.ro: Am văzut în aceste zile o intervenție foarte violentă a poliției la Bolintin. Mai mulți romi culcați la pământ sunt loviți cu brutalitate de polițiști. În ultima perioadă am asistat tot mai des la scene cu violență în care sunt implicate forțe de ordine și romi. Ce se întâmplă?

Asztalos Csaba: Traversăm o perioadă în stare de urgență, care a generat reguli noi pentru întreaga societate, inclusiv pentru instituțiile publice, adică și pentru cei responsabili de implementarea aplicării, supravegherea respectării restricțiilor și normelor în vreme de epidemie. Presiunea generată de starea de urgență vizează și instituțiile publice și mai ales pe cei care sunt în prima linie a prevenirii și luptei împotriva epidemiei.

Fiecare incident violent gestionat de forțele de ordine comportă circumstanțe proprii. Orice intervenție se realizează conform unor proceduri, cu respectarea principiului proporționalității utilizării forței. În cazul Bolintin, înregistrările sunt fără comentarii, ancheta în curs de desfășurare va face lumină. Reacția forțelor de ordine în cazul Bolintin îmi aduce aminte de reacția operatoarei serviciului 112 în cazul din Zalău, forme de refulare a tensiunii acumulate în exercitarea profesiei, probabil și prejudecăți. Cei care lucrează în sistemul de ordine publică sunt și ei oameni, care trăiesc în societatea din România, societate caracterizată de prejudecăți și stereotipuri, mai ales față de romi. Prejudecățile și stereotipurile ne însoțesc peste tot, și la muncă. În muncă ne întâlnim cu prejudecăți și stereotipuri. Suntem capabili să le punem de o parte sau nu? Au capacitatea acești angajați din sistemul de ordine publică să facă abstracție de prejudecățile față de romi în exercitarea atribuțiilor de serviciu? În intervenții? Sau nu?

De asemenea, forțele de ordine, serviciul 112 au o istorie, o experiență în privința solicitărilor de intervenții în comunitățile care reprezintă pungi de sărăcie, ghetouri. Sunt multe situații când funcționari publici au parte de un limbaj injurios și de un tratament degradant din partea unor solicitanți de servicii care trăiesc în ghetouri, pungi de sărăcie. Desigur, astfel de comportamente apar și din partea altor cetățeni. Nu există nicio protecție a acestor funcționari publici față de aceste comportamente. Toate aceste experiențe se acumulează, generează prejudecăți față de comunitate și pot afecta capacitatea angajatului de a nu generaliza și de a trata fiecare caz în mod particular, fără prejudecăți.

Prezint aceste aspecte, nu pentru a justifica vreun comportament abuziv sau rasist al vreunei autorități sau pentru a transfera vina asupra unor cetățeni din grupul vulnerabil. Nu, încerc doar să prezint și percepția celor care lucrează în aceste domenii ale sistemului public. Cunosc aceste aspecte din cursurile pe care le-am susținut cu angajații din acest segment public.

Oricum, indiferent de circumstanțe, responsabilitatea este întotdeauna de partea autorității publice, care indiferent de comportamentul cetățeanului trebuie să rămână în limitele legale și morale, protejând drepturile omului și demnitatea umană. Umilirea cetățeanului nu este permisă și nu poate fi justificată de nimic. Protecția demnității umane a angajatului din sistemul de ordine publică este importantă și ea poate fi realizată pe căi legale, nu prin reacții de umilire în procesul de aplicare a legii. De asemenea, comportamentul abuziv, rasist al unui angajat din sistemul de ordine publică nu trebuie să ne conducă la o generalizare asupra unui întreg sistem public. Astfel cum nu se permite etnicizarea infracțiunii și etichetarea, generalizarea asupra unei întregi comunități.

Problemele din comunitatea romă nu sunt de ieri de azi, intervenții erau și înainte însă acum, le vedem, aproape în fiecare zi și de o violență mai mare, uneori din ambele părți. Au legătură cu starea de urgență, în ce fel?

În mod cert au legătură cu starea de urgență. Restricțiile introduse de pe o zi pe alta, schimbarea modului de viață, incertitudinea, predictibilitatea redusă, pierderile economice, pierderea bruscă a locului de muncă etc. generează un grad de tensiune socială ale cărei prime semne sunt violența verbală, care ulterior se poate materializa prin fapte. Există și un grad mai ridicat de mediatizare a tuturor evenimentelor de acest gen și există un grad ridicat de consum de media în stare de urgență.

Incidentele violente s-au petrecut și în contextul sărbătorilor de Paști și au avut ca motiv de plecare nerespectarea regulilor impuse de starea de urgență. Repet, rămâne în obligația organelor de control să stabilească circumstanțele intervențiilor și existența sau nu a unor abuzuri, rasism. Însă putem să constatăm că încălcările regulilor stării de urgență din partea romilor sunt mult mai mediatizate decât în cazul altora.

„Prin foarte multe luări de poziție se justifică posibilul abuz al forțelor de ordine prin argumente rasiste”Aceste evenimente provoacă emoție, dar pare că nu este o reacție de sancțiune, iar victimele nu sunt corect identificate întotdeauna. Avem o toleranță mai mare la abuz în această perioadă, de ce?

Din comentariile în online, dar și în general în societate, observăm că incidentele în care sunt implicați romi vin ca o formă de confirmare sau de alimentare a prejudecăților rasiste existente în rândul anumitor cetățeni. Prin foarte multe luări de poziție se justifică posibilul abuz al forțelor de ordine prin argumente rasiste. “Romii sunt scandalagii, nu doresc să muncească, nu se spală, trăiesc în mizerie, nu știu să respecte reguli, merită ce li se întâmplă etc.” Sunt prejudecăți exprimate în mod constant și înainte de starea de urgență. Doar că acum, starea de urgență amplifică toate aceste aspecte.

Repet, orice persoană care încalcă o regulă trebuie să răspundă potrivit legii. În acest proces de stabilire a răspunderii, cel acuzat, indiferent de apartenența etnică, are dreptul la respectarea demnității umane, și orice măsură coercitivă trebuie să respecte principiul proporționalității.

Societatea manifestă o toleranță mai mare la abuz în aceste cazuri având în vedere prejudecățile existente față de victime și situația de stare de urgență.

Nu avem nicio empatie față de persoanele sau comunitățile vulnerabile, acum avem cazul romilor, dar nu sunt singurii. De ce ni se pare normal ce se întâmplă, e mai ușor să întorci capul?

Pentru că nu am fost niciodată în papucii celuilalt. Pentru că nu suntem capabili să realizăm că, dacă astăzi se întâmplă unei persoane, mâine pot să fiu eu în locul ei. Întotdeauna spun, nu uitați că orice cetățean, indiferent de apartenența sa la o etnie sau categorie socială, oricând poate să fie victima unui abuz, a unei discriminări. Cel care trece printr-o astfel de experiență, nu va întoarce capul.

Nu cred că ne-am născut așa, discriminarea se învață?

Da. Societatea ne învață, ne induce prejudecățile, discriminarea. Pas cu pas, ca să citez din clasici în viață. Prejudecățile sunt transmise din generație în generație, o formă de moștenire lăsată în societate. Așa cum, desigur, societatea lasă moștenire și cultura respectului față de cel diferit, a demnității umane. Sunt o serie de factori care influențează învățarea discriminării, cum ar fi familia, educația, anturajul, mass-media, experiența de viață etc.

„Epatarea, vânătoarea de like-uri, goana după audiență cunosc cote înalte. Trăim în lumea “părerologilor”Dincolo de intervențiile acestea concrete, discursul de ură pare a lua amploare. Pe rețelele sociale au apărut luări de poziție care alimentează acest discurs. Am văzut unele aparținând unor elite, un exemplu ar fi cel al lui Vladimir Tismăneanu. Ce efect vor avea aceste lucruri?

Discursul de ură - ura - se răspândește mai repede și mai intens decât coronavirusul. Indiferent de subiectul abordat, vedem o agresivitate excesivă în exprimare, un limbaj injurios, mai ales în mediul online dar și pe celelalte platforme de comunicare. Epatarea, vânătoarea de like-uri, goana după audiență cunosc cote înalte. Trăim în lumea “părerologilor”.

În situații de criză ies la suprafață pe lângă haterii “de profesie” și cei care în afara crizei, de regulă nu se exprimă, sunt asimptomatici.

Intensitatea competiției politice nu a scăzut, nu s-a adaptat deloc regimului stării de urgență. A căuta, a crea consens în societate pe orice subiect este un demers dificil, aproape imposibil. Buna credință în crearea unui consens, echilibru este inundată de agresivitate și ură. Chiar și așa, această realitate nu trebuie să ne descurajeze, să pledăm pentru respect reciproc și pentru protecția demnității umane. Vedem și solidaritatea din societate și exemplele bune, nu doar ura. Depinde de noi ce promovăm.

„Primii atinși de criză vor fi cei care trăiesc în sărăcie accentuată, comunitățile din așa-zisele ghetouri”Credeți că, la nivelul societății, această criză a coronavirusului este marea problemă sau ce va urma după? În ce sens?

Epidemia are multiple efecte, printre care și o scădere semnificativă a resurselor. Când avem resurse mai puține în societate, competiția în dobândirea acestora crește. Competiția asupra resurselor generează tensiuni, conflicte și pentru a supraviețui, a învinge se recurge la orice instrument, se manipulează prin utilizarea prejudecăților, se creează țapi ispășitori, se canalizează ura spre un grup sau altul, spre o instituție, se impun reguli mai stricte pentru anumite persoane etc.

Societatea caută țapi ispășitori pentru epidemie și criza economică. Rolul țapilor ispășitori revine de regulă grupurilor vulnerabile sau acelor grupuri față de care se exprimă prejudecăți în societate - rasism, antisemitism etc.

Un alt element asupra căruia trebuie să ne aplecăm ține de efectul diferit pe care îl are epidemia și criza economică asupra societății. Primii atinși de criză vor fi cei care trăiesc în sărăcie accentuată, comunitățile din așa zisele ghetouri, pungi de sărăcie. Aceste persoane nu au rezerve și nu au capacitatea de accesa resurse minime.

Competiția politică, electorală din această toamnă – 2 rânduri de alegeri - va fi din nou o provocare în menținerea unui discurs și a unei atmosfere publice respirabile.

Ce e de făcut?

Sistemul de avertizare timpurie ar fi indicat să semnalizeze aceste riscuri și, dacă o face, cei în cauză să adopte măsuri preventive, să ignore, bagatelizeze aceste posibile riscuri la adresa liniștii și ordinii publice, într-un sens mai larg la adresa securității naționale. Un rol major în ameliorarea limbajului agresiv, al urii, îl au liderii care gestionează criza, formatorii de opinie și mass-media. O comunicare transparentă și obiective a informației, previne manipularea și discursul de ură.

Condamnarea și delimitarea de discursul de ură reprezintă, de asemenea, un instrument important. Totodată, e nevoie de documentarea, colectarea de date - cu respectarea legii desigur - cu privire la aceste riscuri și grupuri vulnerabile la efectele crizei economice și creionarea unor măsuri de protecție socială, prin care să asigurăm necesitățile de bază, cel puțin de supraviețuire.

Ați primit sesizări la CNCD în această perioadă a stării de urgență? Dincolo de aceste cazuri extrem de vizibile, ce au mai reclamat oamenii?

CNCD a înregistrat un însemnat număr de plângeri în perioada stării de urgență, care au avut ca obiect prevederi din ordonanțele militare, cum ar fi restricția impusă persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani. Celelalte sesizări au vizat diferite postări în mediul online sau declarații publice.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10752 vizualizari

 • +16 (40 voturi)    
  .... (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 8:37)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  oooo daaa ... CNCD ... alta institutie sclava psd-ului.
  • +12 (24 voturi)    
   /// (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 9:13)

   GemstonePig [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

   E la fel de utila institutia assta ca avocatul poporului, ca apa in bocanci, ca pieptenele pentru alopec, ca slanina pentru vegetarieni
  • +8 (18 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 9:57)

   [anonim] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

  • 0 (8 voturi)    
   UDMR (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 10:50)

   mdalacu [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

   Pardon.. UDMR 100% din pacate
 • +34 (48 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 8:55)

  [anonim]

  • +16 (28 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 9:51)

   [anonim] i-a raspuns lui

 • +22 (42 voturi)    
  Csaba Asztalos (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 9:03)

  xolv [utilizator]

  acest vajnic descendent al Consiliul Culturii și Educației Socialiste, in linia ilustrilor zei ai constiintei socialiste, Dumitru Popescu si Suzana Gadea.
 • +10 (20 voturi)    
  nene asta ... (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 9:16)

  VaseaV [utilizator]

  vorbeste numai baliverne ... Pune sare pe rana ca sa aibe obiect activitatea pe care o face si sa justitice banii pe care ii cheltuie ... In Romania NU exista ura rasiala si nici de alte feluri. S-a observat ca la nivel mondial, in tarile care nu vor sa isi bata capu cu discriminarea, ca se prefera sa se implementeze asa zisa "discriminare pozitiva" care este nociva pentru sociaetate. Tocmai actiunii si planurile de genul asta si impunerea ideeii ca in Romania, rromi, tiiganii si nationalitatile sunt discriminate, si ca trebuie sa li se faca un program de "discrimineare pozitiva" va duce intra-adevar la aparitia fenemenului de discriminare.
  Intr-o societate moderna, trebuie sa integrezi pe oricine prin: educatie si munca si nu prin discriminari pozitive.
  Ca niiste exemple, cand se gasesc cetateni care cersesc cu ajutorul copiilor prin parcarile supermarket-urilor, trebuie musai sa fie decazuti diin drepturile parintesti(si infiati la familii care pot intretine). La fel si in cazurile cand ii vezi iii intersectie si pe la metrouri. Dupa 2-3 generatii, o sa se observe ca nu or sa se mai gaseasca elemente de genul in societate. La fel si cu scandalurile si cu ceii care nu isi trimit copii la scoala. Si cazurile pot continua ...
 • +16 (26 voturi)    
  Romii sunt încurajați să facă ilegalități. (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 9:19)

  asavreau [utilizator]

  Dacă nu ar fi oameni ca d-l Csaba Asztalos care să găsească vina pentru infracțiunile făcute de romi,în sarcina autorităților(că nu sunt PSD),romii s-ar liniști.Nu înțeleg logica d-lui Csaba ,că vina este la București la minister pentru o altercație petrecută într-o comună,aiurea ,păstorită de un primar PSD,cu un președinte de Cons.Județean PSD,care au niște obligații privind ordinea în localități.Ăia numai iau leafă și răspund alții după logica Csaba?
 • +14 (24 voturi)    
  Apărător? (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 9:32)

  marcelp55 [utilizator]

  Măi flăcău de ce nu apari cu comentariile tale de ... și atunci când naționalitățile conlocuitoare încalcă legile, umilesc populația pașnică, își permit să facă orice.? Știi cumva ce înseamnă stare de urgență? Ar trebui pedepsite mult, mult mai aspru încălcările legilor !
 • +7 (19 voturi)    
  talica vorbesti? (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 9:35)

  revo [utilizator]

  voi, ungurii din Romania, traiti intr-o continua nefericire si ura fata de romani, fata de Romania. Deci este ridicol ca taman tu, un ungur uracios, sa vorbesti despre ura, aratand cu destiul catre ceilalti.
  • 0 (0 voturi)    
   stereotipizare (Duminică, 26 aprilie 2020, 14:32)

   was [utilizator] i-a raspuns lui revo

   Sunt de nationalitate maghiara, cetatean roman, nu votez UDMR de 17 ani incoace, pentru ca dupa parerea mea nu reprezinta nevoile reale ale maghiarilor din Romania. Oamenii "importanti" din partid sunt doar dupa ciolan, sa manance si gura lor ceva. Am vazut titlul articolului de cateva zile, dar doar astazi m-am decis sa-l citesc.
   Desii nu mi e simpatic domnul Asztalos, desii dupa poza si dupa vorba pare sa fie un om inteligent si destept, a si scris in articol ca da, cei vinovati (tiganii) de incalcarea legii trebuie sa raspunda pentru fapte, proportional. ("Repet, orice persoană care încalcă o regulă trebuie să răspundă potrivit legii. În acest proces de stabilire a răspunderii, cel acuzat, indiferent de apartenența etnică, are dreptul la respectarea demnității umane, și orice măsură coercitivă trebuie să respecte principiul proporționalității." Asztalos Csaba)
   Problema aici apare, legile actuale nu sunt sau nu pot fi puse in practica. Ori legea este doar pe hartie,ori scrisa gresit, ori sunt protejate de discriminare pozitiva et cetera, ca daca legile ar fi corecte si corect aplicate, intr-un an am ajunge sa nu mai vedem picior de tigan pe strada, toti fiind inchisi sau la munca (minoritatea).
   Sa stii ca eu personal nu urasc romanii, apropo am mai scris ca sunt ungur.
   Oricum, invatatura pe care doresc sa impartasesc ar fi sa nu stereotipizam, orice caz trebuie cantarit separat.
 • +12 (22 voturi)    
  nu domnule astzalos, (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 9:50)

  iodixit [utilizator]

  nu ura, ci cetatenii romani de etnie rroma.
  ei cu stilul lor de viata nici macar la limita societatii.
  imi pare rau s-o spun, dar cu putine exceptii (chiar cunosc personal citeva dintre ele) ei sint un factor toxic in societate.
  nu sintem nici noi perfecti, dar marea majoritate incercam sa ducem un trai decent, spre deosebire de rromi, unde marea majoritate sint un dezastru.
 • +9 (21 voturi)    
  ipocrit (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 10:01)

  carmen_i [utilizator]

  Cand pesedistii fac acte de discriminare, CNCD fie nu reactioneaza deloc, fie da niste sanctiuni simbolice (avertisment). Nici nu mai retin de cate ori a fost comparat Iohannis cu Hitler de catre PSD si ALDE.

  In schimb, CNCD a dat cele mai mari amenzi la site-ul umoristic Timesnewroman cand acesta a facut bascalie de pesedistele Firea, Dancila si iubita lui Dragnea. Sau l-a amendat pe Iohannis cand a folosit termenul de penali.
 • +6 (16 voturi)    
  discriminare in CNCD, unde-i lege nu-i tocmeală (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 10:05)

  clencix [utilizator]

  Din tonul șefului său, CNCD discriminează oamenii care respectă legea și avantajează pe călcătorii de lege. Neregulile nedovedite sunt mult mai multe decât cele dovedite, oricum victimele pornesc cu un mare dezavantaj. Mediile de romi cu legislația lor paralelă prin bulibași și obiceiuri barbare nu este un specific al rasei rome, e o favorizare a creării de bande mafiote, o piedică în aplicarea justiției statului român, unitar și indivizibil nu numai în teritoriu, dar și în aplicarea legii.
 • +7 (17 voturi)    
  Draga Csabi, (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 10:06)

  Coresponedntu [utilizator]

  Ura exista inca in Romania dar si mai mult nationationalism si sovinism exista intr-in stat vecin unde ura importiva a tot ce nu este maghiar depaseste orice limita iar UE s-a sesizat in acest caz. Foarte bine ! Acolo este incurajat nationalismul extremist de la cel mai inalt nivel, de catre seful statului. Mai exista ura in randul comunitatii maghiare din Romania, a se vedea cazul muncitorilor Sri Lankezi. Exista si in cazul romanilor. Dar ve se intampla cu natia maghiara? acum 10-20 de ani ii invidiam pentru ca erau mai progresisti, toleranti si mai liberali decat noi romanii, care eram condusi de Ilici si de Vadimi. Dar dumneavoastra sunteti cetatean roman, scuze. In sfarsit , zilele acestea am vazut si eu politia actionand cum trebuie, sigur au fost si excese cum ecazul de la Bolintin, si acolo trebuie pedepsit acel politist pentru exagerari. Au gresit si cei din Sacele pentru ca nu au folosit armele din dotare in fata scandalagiilor, normal, cu somatie prima data, dupa care tras la picioare daca nu se supune. Dar in general, zilele acestea politia a aratat ca se poate face treaba si se pate face ordine in Romania. Faptul ca cele mai multe acte de COCALARISM si nesupunere, de SMECHERIE s-au intamplat in randul unei anumite minoritati etnice, nu e vina romanilor. LEGEA TREBUIE APLICATA CU STRICTETE in cazul fiecarui cetatean, indiferent de culoarea pielii, orientare sexuala, religioasa sau nu etc. Si ca o concluzie, nu stiu ce s-ar fi intamplat daca acum in timpul Coronei eram condusi de Viorica Vasilica, Codrin , Badalau si alti interlopi, ni se suiau COCALARII , MANELISTII si INTERPOLII in cap, indiferent de nationalitatea acestora. Felicitari si Presedintelui actual, domnule Csabi, care este minoritar, deci romanii nu sunt chiar asa rai si sovini daca l-au ales.
 • +5 (15 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 10:06)

  [anonim]

 • +5 (9 voturi)    
  cand au avut loc incidentele rasiale din ditrau (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 10:13)

  Antenistontel [utilizator]

  cum si-a facut datoria?!
 • +2 (12 voturi)    
  Discriminare si anti-discriminare (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 10:14)

  analyst [anonim]

  Tovarasul Asztalos, in atotsuficienta asiguratoare a postului sau uita de urmatoarele:

  1. Autoritatile chiar nu au aplicat discriminator legea. Nu este un singur caz de om (rom sau orice alta etnie) cu masca pe fata, cu declaratie conforma care sa pastreze distanta minima si normele din starea de urgenta si care sa fi fost abuzat de un politist. Sau daca stie dansul sa-si faca atunci datoria si sa ne semnaleze si noua.

  2. Discriminarea si anti-discriminarea nu este un principiu mai presus de codul civil, codul penal si alte negi in general. Ar fi un non-sens. Si asa prin discriminare pozitiva vedem niste incalcari ale bunului simt si rezultate imediate nedorite in speranta unora pozitive candva intr-un viitor socialism multilateral dezvoltat.

  3. Invit membrii CNCD la o vizita pe teren, intr-o mahala sau intr-o zona rurala unde sa vada cu ochii lor demnitatea umana degradata voluntar chiar de cei care apoi dau vina pe autoritati. Asta ca sa-i vorbesc pe limba lui.
 • +1 (13 voturi)    
  Petitie pentru demitere (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 10:21)

  analyst [anonim]

  Cat o sa mai inghitim ineptiile acestui individ?

  Stie cineva ce se poate face pentru demiterea sau sanctionarea acestui functionar public?
  Practic si-a facut auto denunt. Nu poti sa intinzi de mandatul anti-discriminarii ca sa inviti la nerespectarea legilor.
 • +1 (9 voturi)    
  "comunitate"?! (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 10:36)

  Namaste [utilizator]

  Romii sunt o numeroasa minoritate etnica, nicidecum o "comunitate".
 • +4 (16 voturi)    
  Pentru autoare si tovarasul Astalosz (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 10:37)

  analyst [anonim]

  Tovarasul Astalosz numeste parerologi in stanga si in dreapta fara sa-si dea seama ca este la randul lui parerolog de prim rang.

  Isi da efectiv parerea despre brutalitatea interventiilor politiei. Incrimineaza cazul spunand ca brutalitatea a fost cauzata de discriminare etnica. Ma indoiesc. Cauza principala a fost faptul ca oamenii aceia nu au respectat starea de urgenta, codul civil si penal.

  Chiar sunt curios. S-a autosesizat CNCD la sutele de fimlulete postate de cocalari in care canta despre moartea dusmanilor, rasturnarea politiei, revolutie samd?
  Acelea nu sunt cazuri de discriminare?
 • +2 (6 voturi)    
  "Criza" (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 11:42)

  n.dumiritu [utilizator]

  Daca avem 10.000 de infectati cu un virus, dintre care sub o mie in stare grava sau fatala, si mai avem si semi-oprirea dictata administrativ a multor activitati, atunci avem "o criza".

  Daca avem aproape 50% in deprivare materiala si sociala (tradus, saracie si excludere de la viata sociala) - ultimul loc in Europa - atunci nu avem o criza?

  Statistica pt. cine vrea sa-si confirme, cu date din 2018, intre timp cred ca lucrurile sint mai grave (plus ca autoritatile noastre sint versate la mintit in raportari):
  http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/submitViewTableAction.do

  Subliniez ca pragul de saracie este fixat in Romania mai jos (cu circa 10%) decit cel din Bulgaria, desi PIB/locuitor este mai mare in Ro decit in Bg (cu circa 30%). Asta pt. ca autoritatilor noastre li s-a permis sa ascunda uriase inegalitati si excluderi sociale.

  pt. cine e curios:
  stat.prag saracie: http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/submitViewTableAction.do
  stat PIB/capita: https://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/submitViewTableAction.do

  Si atunci intreb: cum te impaci cu dojenile imprastiate spre vulg din Olimpul tolerantei si concordiei, daca de la cel mai inalt nivel al statului inspre o jumatate de populatie se manifesta dispret, neglijare si cinism?
 • +4 (6 voturi)    
  eu zic (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 12:22)

  costelo999 [utilizator]

  un singur cuvint DITRAU sau pe limba dvs DITROI, cum mai este cu acest caz? ati facut ceva ? cu discriminarea asta? in ce stadiu sunteti cu cercetarile ? asa ca sunteti impartial ...
 • 0 (6 voturi)    
  Mafia are reprezentanti la varful statului? (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 12:24)

  andipetre [utilizator]

  E foarte simplu sa protejezi infractorii spunand ca politia i-a ridicat doar pentru ca aveau o etnie sau alta sau ca apartineau unui grup defavorizat sau altul. Iar cand o faci generalizand la nivelul intregii societati, le dai membrilor grupurilor de crima organizata exact solutia prin care vor fugi de responsabilitatea faptelor lor: pretextul discriminarii. Ca vrei, ca nu vrei.

  Asta se numeste favorizarea infractorului, pur si simplu. E naiv sa credem ca texte de genul acesta sunt doar povesti inofensive, ideologice, "neomarxism" sau pesedism. Indiferent de intentie, ele sunt acte care protejeaza, direct si precis, mafia. Daca aceste acte sunt deliberate sau sunt simple expresii ale incompetentei, doar justitia ne poate spune.
  • 0 (0 voturi)    
   societatea (Duminică, 26 aprilie 2020, 14:48)

   was [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   Vad ca ai primit cateva minusuri, am pus balanta pe zero.
   Cand o sa ai peste 90% din voturi semnificative statistic pozitive, atunci putem sa spunem ca traim intr-o societate de invidiat pe planul luptei contra criminalitatii sau a coruptiei.
 • -1 (7 voturi)    
  Nota discordanta (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 12:29)

  Setalcott [utilizator]

  Are dreptate: Ura se răspândește mai repede și mai intens decât coronavirusul. Iata:

  "Toata chestia asta numita BOR este doar o organizatie criminala, retrograda, retardata, corupta. Ortodoxia ca rit crestin a devenit un cosmar rusofon criminal care ne tine in afara civilizatiei si nu are NICI o legatura cu Biblia si cu credinta. NICI UNA. E un ISIS. O secta demonica. Si o sa proiectam pe catedrala sectei nebune si pe sediul guvernului vostru de inepti numele si pozele lor." Andrei Caramitru, consilierul presedintelui USR

  "Daca scapa, jigodia asta raspunde penal pentru cei pe care i-a infectat la slujbele tinute, pe cei care i-au imbalosat mina imputita, pupind-o fiindca e "sfintita" si nu iau virus de la el? E o consolare pentru pupatorii de moaste vii, ca Pimen?" Dan Alexe jurnalist Europa Libera

  Acum sa faca bine sa treaca la actiune.
  • +3 (3 voturi)    
   Nu e ura, e o constatare (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 14:24)

   pashanu [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   BOR chiar este o grupare organizata de pradat banul public si de fraierit sarmanul fara carte.
   • 0 (2 voturi)    
    Ma asteptam (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 15:58)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui pashanu

    Pai nici in cazul Tismaneanu nu era ura, era constatare.
    De parca domeniul CNCDului ar fi adevarul factual al afirmatiilor, si nu sentimentele ranite.
    Este factual fals ca BOR ar fi rusofona, daca ma leg doar de ce-i mai evident.
 • +2 (8 voturi)    
  dl. Asztalos discrimineaza flagrant (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 13:02)

  andipetre [utilizator]

  Cititi mai atent mesajul din spatele acestui interviu: practic dl Asztalos ne spune ca romii sunt automat o categorie defavorizata, cu probleme sociale si materiale, caracterizata de saracie si, in context, discriminata.

  Cum?! Nationalitatea duce la saracie? Asta e mentalitate de ev mediu si profund discriminatoare prin insasi esenta ei! Eu cunosc destui romi perfect realizati social, cu cariere stralucite, care nu se iau la bataie cu politia si nu fac parte din grupuri cu probleme. Cum mai poate sta in fruntea organismului antidiscriminare un cetatatean care trage concluzii in bloc despre o intreaga etnie?!!!
 • -2 (4 voturi)    
  Esti un mic pion in acest joc de sah (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 13:10)

  John M. [utilizator]

  dintre natiunile noastre. Adica a mea si a ta. A mea e aici, a ta e peste granita de la Nadlac.
  Nu mi-e jena s-o spun: ca sa fie postat acest msg. voi ocoli toate injuriile adunate in suflet ca sa-ti transmit ca nu ne pasa de voi absolut deloc. Puteti sa va dati peste cap si sa-l inviati pe Atilla sau puteti zbura inapoi in Stepa Calmuca (va dam "hrana rece pe trei zile").
  Tineti minte: NU contati absolut deloc in mentalul romanesc. V-am dat destul!
 • +1 (15 voturi)    
  Corect (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 13:42)

  ghenosu [utilizator]

  Ura fata de romi e foarte mare. Unii cred ca i-ar trimite la exterminare daca ar putea. CNCD trebuie sa sanctioneze dur orice derapaje in spatiul public. Sa nu ajungem ca America unde fascistul Trump separa copiii mexicani de parinti si ii baga in lagare
  • 0 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 14:22)

   [anonim] i-a raspuns lui ghenosu

 • 0 (2 voturi)    
  In 10 (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 17:53)

  Kepler [utilizator]

  cel mult15 ani in actiuni care vizeaza comunitati turbulente, in fata vor merge citiva roboti (fara caractere umanoide pt a nu fi acuzati de rasism), iar in spate vor fi 2-3 politisti care vor lua video ca proba ca politia a fost prezenta si pt `procesul verbal'.
 • +2 (10 voturi)    
  rasism (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 19:06)

  cpan [utilizator]

  nu este in regula ca cetateanul de etnie roma a fost lovit fiind incatusat.

  vad ca nu se pomeneste nimic de umilintele verbale la care sunt supusi politistii si de lopetile in cap primite de la aceiasi cetateni romi.

  agresiunile aste sunt tratate cu atata indulgenta si cu atata intelegere ca sau cam saturat saracii politisti.

  cat despre deciziile cncd uli sincer m-am cam plictisit sa vad ca un roman este acuzat de rasism si de alte bazaconii , chiar si pt o gluma.

  din punctul meu de vedere ar trebui desfintata imediat.

  avem legi , avem instante asa ca cine ar avea o problema de discriminare ar putea deschide o actiune in justitie si gata.
 • 0 (8 voturi)    
  Realitatea (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 21:08)

  wintershadow [utilizator]

  Abia acum, in starea de urgenta, au inceput autoritatile sa-si faca treaba. Asa trebuiesc tratati acesti medievali, care nu au nimic in comun cu normele de convietuire, fura, inseala si dispretuiesc legea.
 • -2 (6 voturi)    
  Asztalos Csaba (Duminică, 26 aprilie 2020, 8:23)

  Frasin Cristian [anonim]

  Întreb şi eu: „Pe când un marş împotriva dictaturii minorităţilor?“

  Impunerea minoritatii in defavoarea majoritatii este tot o incalcare de drepturi numai ca de data asta se incalca drepturile majoritatii ceea ce este si mai grav !
 • -3 (3 voturi)    
  Da F10 gura (Duminică, 26 aprilie 2020, 9:26)

  Etepl [utilizator]

  Pentru muncitorii din Sri Lanka discriminati de ungurasii tai, nu ai mai dat interviuri si n-ai mai aratat cu degetul pe nimeni, vedea-te-as in stepa cu tot neamul tau


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by