O femeie care a contestat în instanţă prevederi din Ordonanţa Militară 3 a pierdut procesul

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 24 aprilie 2020, 23:23 Actualitate | Esenţial


Instanta de judecata
Foto: pixabay.com
O femeie care a contestat în instanţă Ordonanţa Militară numărul 3 pe motiv că persoanele peste 65 de ani sunt discriminate a pierdut procesul, deoarece - arată magistrații Curţii de Apel Bucureşti în motivarea deciziei - măsura nu afectează drepturile bătrânilor, ci îi protejează, întrucât ei sunt cei mai vulnerabili.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti arată, în motivarea deciziei luate la începutul lunii aprilie, prin care au respins contestaţia femeii, că măsurile din ordonanţa militară care restricţionează circulaţia bătrânilor au sens.

„Scopul măsurilor luate de autorităţile competente este de a proteja o categorie de persoane fizice care s-a dovedit a fi mult mai vulnerabilă în faţa epidemiei, iar suspendarea acestor măsuri ar determina, prin sine, o situaţie ireversibilă, faţă de modalitatea efectivă de executare”, se arată în motivarea obţinută de Mediafax.

Mai mult, autorităţile au avut în vedere la redactarea Ordonanţei Militare 3 şi experienţa celorlalte ţări afectate de Covid-19.

Judecătorii spun că nu au putut analiza dacă femeia care a cerut suspendarea articolelor care vizează circulaţia persoanelor de peste 65 de ani este afectată în mod direct de restricţii, deoarece nu a arătat instanţei niciun buletin.

„Argumentele deduse instanţei în susţinerea cererii de chemare în judecată nu relevă un interes propriu al reclamantei în formularea acţiunii, nefiind indicată vreo vătămare sau vreun prejudiciu care să îi fie cauzat reclamantului prin reglementările legale criticate”, mai spun magistraţii.

Judecătorii mai explică şi regimul ordonanţei.

„Înalta Curte a statuat, prin hotărârile pronunţate în această materie, că, în materia contenciosului administrativ, pe aspectul normei de drept aplicabile în materia suspendării executării actelor administrative, ordonanţa preşedinţială nu-şi găseşte aplicarea.

Şi aceasta nu pentru că materia contenciosului administrativ ar fi incompatibilă prin definiţie cu ordonanţa preşedinţială, ci pentru că Legea nr. 554/2004 instituie o procedura specială pentru soluţionarea grabnică a unor situaţii de urgenţă, reglementând, prin dispoziţiile art. 14 şi art. 15, cazurile de suspendare a executării actului administrativ, condiţiile de admisibilitate ale cererii de suspendare formulate, precum şi procedura de soluţionare şi calea de atac exercitată”.

Femeia a pierdut procesul, însă decizia poate fi atacată cu apel.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3754 vizualizari

 • +8 (16 voturi)    
  ce siroaie de absurditati (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 0:22)

  dessik [utilizator]

  1. "măsura nu afectează drepturile bătrânilor, ci îi protejează". E posibil si sa-i afecteze si sa-i protejeze in acelasi timp, cele 2 nu se exclud.
  2. "Mai mult, autorităţile au avut în vedere la redactarea Ordonanţei Militare 3 şi experienţa celorlalte ţări afectate de Covid-19." Cu alte cuvinte, statul a actionat legal pentru ca asa a actionat toata turma.

  Argumente mai logice in favoarea legalitatii ordonantei nu au gasit?
 • -1 (7 voturi)    
  hodorogilor.. (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 6:52)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ... stati in case, nu mai iesiti pe strazi ca sar virusii din voi.
 • +3 (5 voturi)    
  poate tipa (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 7:23)

  DiDiRo [utilizator]

  era ciolaku, si de aia nu a aratat buletinul!
 • +2 (8 voturi)    
  bla bla (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 7:32)

  clencix [utilizator]

  "Suspendarea acestor măsuri ar determina, prin sine, o situaţie ireversibilă, faţă de modalitatea efectivă de executare” fără să specifice care "situație" și care "modalitate". În schimb cere petentei să spună clar ce prejudiciu și cât costa el, fără să considere lipsirea de libertate pe criteriu de vârstă, fără altă vină decât data nașterii. Situația "ireversibilă " ar fi fiind căderea unui drob de sare.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by