Austria plănuiește o cursă feroviară care să treacă săptămânal prin Ungaria către România pentru a aduce muncitori necesari sistemului de îngrijire austriac cu un tren de noapte, relatează Reuters.

Camin de batraniFoto: BURGER/PHANIE / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sistemul de îngrijire din Austria este puternic dependent de muncitorii din Europa de Est iar țara alpină și-a deschis granițele pentru muncitorii care fac naveta pe distanțe scurte din țările învecinate: Slovacia, Cehia, Ungaria și Slovenia.

Dar principala țară de origine pentru îngrijitori a Austriei este România.

În loc să îi transporte cu avionul, Austria va lansa un tren de noapte începând cu data de 2 mai, acesta putând transporta mai mulți oameni într-un singur drum și cu o mai bună respectare a distanțării sociale.

„Sunt fericită că în pofida închiderii granițelor avem posibilitatea de a crea o soluție printr-un coridor comun pentru muncitorii din România”, a declarat Karoline Edtstadler, ministrul austriac pentru UE, adăugând că aproximativ 33.000 de austrieci au nevoie de îngrijire 24 de ore din 24.

În mod normal, 65.000 de îngrijitori, până la 80% fiind femei din Slovacia şi România, lucrează oficial în Austria, unde 33.000 de persoane au nevoie de asistenţă medicală permanentă.

Dar închiderile frontierelor împiedică venirea prin rotaţie a îngrijitorilor şi există riscul să pună în pericol întregul sistem de asistenţă la domiciliu, personalul slovac lucrând, în general, 15 zile în Austria înainte de a reveni acasă timp de două săptămâni. O parte din acest personal a preferat de asemenea să rămână în ţara de origine.

Conexiunea directă va fi cu Timișoara și va începe cu un tren pe săptămână dar ar putea crește la trei, potrivit declarației.