Aeroporturile Otopeni si Baneasa vor fi inchise traficului aerian civil in perioada 2-4 aprilie, pe durata summit-ului NATO, a anuntat Antonel Tanase, secretar de stat in cadrul Ministerului Transporturilor, dupa o intalnire cu directorii celor doua aeroporturi si reprezentantii operatorilor de trafic aerian. In acest moment este neclar ce se va intampla cu zborurile regulate operate pe cele doua aeroporturi.

Antonel Tanase a declarat pentru HotNews.ro ca cea mai mare parte a curselor vor fi redirectionate catre aeroporturile din Constanta si Timisoara.

"Aceasta decizie s-a luat in beneficiul desfasurarii summit-ului, avand in vedere nivelul ridicat de securitate, si pentru confortul pasagerilor. Nu putem sa tinem pasagerii in avion pana gasim un culoar de zbor", a precizat secretarul de stat.

Ministerul Transporturilor arata in comunicatul remis presei ca, in prezent se studieaza posibilitatea emiterii cat mai curand a unei Hotarari de Guvern in acest sens pentru ca operatorii de trafic aerian sa-si poata lua din timp masurile necesare.

Inchiderea aeroporturilor a fost decisa pentru a nu periclita securitatea summit-ului NATO, dar si pentru a nu se crea situatii in care calatorii sa aiba de suferit, avand in vedere ca vor exista si restrictii rutiere pe DN1, se mai arata in comunicat.

Potrivit Ministerului Transporturilor, decizia a fost anuntata din timp astfel incat companiile aeriene sa poata lua masuri de modificare a datei de zbor sau de returnare a banilor in cazul pasagerilor care si-au cumparat deja bilete pentru perioada respectiva.

Operatorii aerieni si cele doua aeroporturi vor inregistra pierderi in urma acestei masuri

Gheorghe Racaru, directorul general al Blue Air, a declarat, citat de NewsIn, ca operatorul ar putea inregistra pierderi de zeci de mii de euro in cele trei zile in care Aeroportul Baneasa va fi inchis.

Acesta a precizat ca cele mai mari costuri vor fi cele cu relocarea aeronavelor, deoarece daca nu se efectueaza zboruri, avioanele nu pot fi tinute pe Aeroportul Baneasa.

Racaru a adaugat ca daca se vor face relocari vor cere suport din partea Guvernului si vor negocia acoperirea acestor costuri de relocare.

Directorul general al My Air, Antonio Iervolino a declarat pentru NewsIn ca operatorul aerian va anula in jur de 30 de zboruri in cele trei zile ale Summitului NATO.

Gheorghe Racaru a aratat ca operatorii aerieni au preferat sa preia costurile suplimentare decat sa creeze haos in privinta transportului aerian de pasageri.

De asemnea si aeroporturile vor inregistra pierderi pentru ca nu vor mai putea percepe taxe de aeroport de la companiile aeriene care nu-si vor mai desfasura activitatea cu ocazia summit-ului.