Epidemia de COVID-19 este în platou în România, cu numărul de cazuri în scădere cu 10% faţă de săptămâna precedentă, îndreptându-se spre o încheiere a ciclului. Cu toate acestea, va reveni la toamnă, dar nu va avea atâta putere şi nici nu se va răspândi aşa, susține epidemiologul Geza Molnar.

Cazuri coronavirusFoto: pixabay.com

Geza Molnar este epidemiolog şi îşi practică profesia de 45 de ani.

„Această epidemie, până acum în România, este în platou, evoluează ca dinţii de fierestrău. La evaluare, faţă de ultima săptămână, este într-o scădere de 10 la sută. Deci se termină”, a declarat Geza Molnar pentru Mediafax.

Epidemiologul nu a exclus ca numărul de cazuri să mai crească după sărbători. „Fiecare viroză respiratorie are un ciclu, până ajunge la un grad de saturaţie, delimitabil ca număr de populaţie, după aceea migrează şi se reîntoarce. Un ciclu epidemic pe un teritoriu, durează între şase-opt săptămâni, apoi trece”, a mai spus Geza Molnar.

Epidemiologul susţine că noul coronavirus se va întoarce în sezonul următor „dar nu va mai avea aceeaşi putere şi nici nu se va transmite aşa de uşor”. COVID-19 va exista în următorii ani, la fel ca virusul gripal. Cu privire la restricţii, acesta a vorbit şi de o relaxare a măsurilor de distanţare socială. „În 5- 10 mai ar trebui ridicată carantina, fără discuţie. Dar trebuie să fim atenţi la focarele familiale sau din diferite zone din ţară, pentru că astfel de focare vor exista. Astea vor fi o mare problemă”, a spus Geza Molnar pentru Mediafax.

În România sunt 9.242 de cazuri confirmate de COVID-19.