Bucurestiul se afla pe locul doi in Europa, dupa Lisabona, in ce priveste riscul seismic. Din cele 2450 de cladiri expertizate, 383 se incadreaza in clasa I de risc, iar dintre acestea au fost consolidate doar zece imobile. Peste 2 milioane de lei ce trebuiau folosite la consolidari au fost returnate bugetului.

Capitala se afla pe locul secund al riscului seisimic, fiind surclasata in Europa doar de Lisabona, a spus ministrul Lucrarilor Publice, Laszlo Borbely. Situatia a fost discutata in cadrul Comitetului Ministerial pentru Situatii de Urgenta.

Borbey s-a aratat nemultumit de modul in care au fost folositi banii pentru consolidarea cladirilor incadrate in clasa I de risc seismic. Peste 2 milioane de lei au fost returnate bugetului de stat din cauza neorganizarii la timp a licitatiilor.

Potrivit datelor, din cele 2450 de cladiri care au fost expertizate, 383 se incadreaza in prima clasa de risc seisimic, iar dintre acestea au fost consolidate doar 10.

Problema consolidarilor este subiectul unor dispute intre Primaria Generala si primariile de sector, mergindu-se pina acolo incit nu este clar care cine are obligatia montarii bulinelor de avertizare.

In urma unei decizii de saptamina trecuta a Consiliului General al Capitalei, competentele au fost delegate catre primariile de sector. Acestea au obligatia de a discuta cu proprietarii respectivelor imobile si de a efectua lucrarile de consolidare.