Presedintele Statelor Unite, George W. Bush, a declarat intr-un interviu pentru postul american de televiziune NBC ca poporul kosovar este acum independent. Cu toate acestea el s-a abtinut sa recunoasca oficial independenta provinciei, noteaza Reuters. La Bruxelles, ministrul francez de externe a declarat ca " Franta are intentia sa recunoasca Kosovo".

UPDATE: Casa Alba a anuntat ca presedintele George W. Bush va face marti o declaratie oficiala legata de independenta Kosovo.

UPDATE2: Serbia si-a rechemat ambasadorul din Statele Unite, dupa ce Washingtonul a recunoscut independenta Kosovo. Premierul sarb Vojislav Kostunica a declarat ca atitudinea SUA reprezinta o agresiunea impotriva tarii sale, care a inceput atunci cand NATO a bombardat Serbia, in 1999, pentru a determina retragerea fortelor sale din Kosovo.

Aflat intr-un turneu in Africa, presedintele american George W. Bush a declarat ca " Acum kosovarii sint independenti", noteaza Reuters.

Bush a adaugat ca recunoasterea Kosovo ca stat de catre Washington va urma recomandarile planului emisarului ONU, Martti Ahtisaari, care preconizeaza independenta sub supraveghere din partea comunitatii internationale. " Asa cum am spus, planul Ahtisaari este modelul care trebuie urmat. Este ceva ce am sustinut impreuna cu guvernul meu", a spus presedintele SUA.

George W. Bush a afirmat ca Statele Unite vor astepta sa vada ce se intimpla in Consiliul de Securitate al ONU, care urmeaza sa aiba o a doua reuniune. Duminica, tarile occidentale s-au lovit de opozitia rusa, care a incercat sa obtina anularea rezolutiei de independenta, in timp ce Franta, Marea Britanie si Italia au sustinut-o.

Recunoasterea SUA va lua forma unui comunicat oficial, ce va fi semnat de secretarul de stat Condoleeza Rice, text ce va fi publicat simultan cu cel al altor tari europene. Comunicatul ar urma sa faca referire la viitorul Serbiei, careia Washingtonul vrea sa-i lanseze un semnal favorabil, astfel incit sa tara sa nu reintre in sfera de influenta ruseasca.

In aceleasi timp la Bruxelles, unde a avut loc intrunirea ministrilor de externe din UE, Bernard Kouchner a declarat ca " Franta are intentia sa recunoasca Kosovo. Presedintele ( Nicolas Sarkozy- n.r) i-a scris presedintelui kosovar, iar scrisoarea va pleca in aceasta seara", a spus ministrul francez de externe.

Astfel, Franta devine prima mare tara europeana care isi anunta oficial intentia de a recunoaste provincia.

Vorbind despre reactia Serbiei, care a precizat ferm ca nu va recunoaste niciodata independenta Kosovo, Kouchner a fost de parere ca "lucrurile nu trebuie luate in tragic" si ca "alte posibilitati nu mai existau".

Declaratia elaborata la Bruxelles prevede ca fiecare tara UE " va decide, potrivit practicilor nationale si normelor juridice", recunoasterea sau nu a independentei Kosovo.