Plenul Parlamentului European a votat amendamentul care cuprinde propunerea eurodepuatatului Siegfried Mureșan, privind crearea unui Fond European de Solidaritate împotriva Coronavirus de 50 de miliarde de euro în viitorul Buget multianual al Uniunii Europene 2021 – 2027.

Vot buget 2014-2020 @European Union 2013 EPFoto: Parlamentul European

"Fondul va avea doi piloni: primul pilon va fi un fond de solidaritate în valoare de 20 de miliarde de euro. Acesta va fi inclus în Bugetul multianual al Uniunii Europene 2021 – 2027. Sunt fonduri europene nerambursabile, iar obiectivul va fi de a compensa o parte din cheltuielile făcute de țările europene pentru combaterea pandemiei de COVID-19, mai ales cheltuielile cu sistemele medicale și de urgență. Banii ar urma să fie accesibili în primii doi ani ai Bugetului multianual.

Al doilea pilon va fi o schemă de împrumut în valoare de 30 de miliarde de euro. Este un instrument care va funcționa în felul următor: Comisia Europeană va împrumuta acești bani de pe piețele internaționale, apoi va împrumuta mai departe țările membre ale UE pentru a face investiții în sistemul medical și de sănătate, dar și în mecanisme eficiente de gestionare a unor crize similare. Va ajuta, totodată, la dotarea spitalelor, astfel încât calitatea serviciilor medicale să crească, iar oamenilor să nu le mai fie teamă să se trateze într-o țară sau alta. Împrumuturile vor fi acordate în condiții avantajoase și vor fi garantate de Bugetul Uniunii Europene”, explică deputatul european Siegfried Mureșan.

De altfel, Siegfried Mureșan este autorul amendamentului care stă la baza înființării Fondului European de Solidaritate adoptat în plenul Parlamentului European.

Propunerea este inclusă în rezoluția pe care Parlamentul European o va adopta vineri despre măsurile Uniunii Europene privind combaterea pandemiei de COVID-19 și a efectelor sale.

Odată votată rezoluția Parlamentului European care va include înființarea Fondului European de Solidaritate împotriva Coronavirus va deveni poziția politică oficială a Parlamentului European. Astfel Fondul va fi inclus ca proiect în negocierile Parlamentului European cu Comisia Europeană și Consiliul Uniunii Europene privind Bugetul multianual al Uniunii Europene 2021 – 2027.