Ambasada României la Moscova a finalizat lista celor 20.718 de prizonieri români decedaţi în lagărele din Rusia între 1941-1956

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 16 aprilie 2020, 11:46 Actualitate | Esenţial


Cimitirele din Rusia in care sunt inhumati prizonieri romani
Foto: MAE
Ambasada României la Moscova anunţă că a finalizat elaborarea Listei nominale integrale a 20.718 prizonieri de război (militari) și “internați” (civili deportați) români, decedaţi între 1941-1956 în lagărele, spitalele şi obiectivele speciale NKVD-MVD, respectiv în batalioanele de muncă sovietice, şi înhumaţi în cimitire şi locuri de înhumare multinaţionale pe teritoriul actual al Federaţiei Ruse.

„20.718 este numărul maxim de prizonieri de război şi „internaţi„ civili – cetăţeni români decedaţi în Rusia care a putut fi identificat în timpul cercetărilor în arhivele ruse, efectuate de misiunea diplomatică timp de 10 ani (2009-2019)”, potrivit unui comunicat al Ambasadei române la Moscova.

Potrivit sursei citate, este vorba de „o premieră pentru istoriografia românească”. „Totodată, rezultatul final al cercetărilor arhivistice ale Ambasadei României la Moscova în problematica prizonierilor de război şi victimelor române ale celui de al Doilea Război Mondial are o simbolistică aparte, dat fiind contextul marcării, în anul 2020, a 75 de ani de la încheierea celei de a doua conflagraţii mondiale”, precizează ambasada.

Lista nominală, întocmită în ordine alfabetică, a celor 20.718 militari prizonieri de război şi civili “internaţi” români decedaţi şi înhumaţi în Rusia poate fi consultată pe acest site al Ambasadei României la Moscova, la Relaţii Bilaterale / Comemorarea Eroilor Români, pct.6.

Lista este însoţită de Anexa “Locurile de amplasare a cimitirelor multinaţionale de pe teritoriul actualei Federaţii Ruse, în care sunt înhumaţi prizonieri de război și „internați” civili români decedați în anii 1941-1956”.

Ambasada semnalează, de asemenea, publicarea în decembrie 2019 (Editura Honterus Sibiu) a monografiei “Deportarea în fosta URSS a etnicilor germani din România. Argumente arhivistice ruse”, elaborată de Ilie Schipor, ministru-consilier la Ambasada României la Moscova (2009-2019), care a scos la lumină din arhivele ruse şi calvarul celor peste 70.000 de cetățeni români (în majoritate, de origine etnică germană), deportaţi în contextul celui de-al Doilea Război Mondial în lagărele și batalioanele de muncă ale NKVD/MVD pentru a fi folosiţi la „reconstrucția URSS”. Studiul, care vine să întregească fondul documentar al lucrărilor, studiilor, memorialisticii și cercetărilor științifice publicate până în prezent în România, poate fi consultat pe site-ul Ambasadei României la Moscova, la Relaţii Bilaterale / Comemorarea Eroilor Români, pct.2: https://moscova.mae.ro/node/933

În acest fel, se încheie un proces care a durat 10 ani de cercetări efectuate de Ambasada României la Moscova în principalele arhive ruse: Arhiva de Stat a Federației Ruse (GARF – Государственный архив Российской Федерации / ГА РФ), Arhiva Militară de Stat Rusă (RGVA – Российский Государственный Военный Архив / РГВА), Arhiva de Stat Istorico-Militară Rusă (RGVIA – Российский государственный военно-исторический архив / РГВИА), Arhiva de Stat Economică Rusă (RGAE – Российский государственный архив экономики / РГАЭ), Arhiva Rusă de Stat pentru Istoria Social-Politică (RGASPI – Российский государственный архив социально-политической истории / РГАСПИ), Arhiva Centrală a Serviciului de Securitate a Rusiei (ȚA FSB – Центральный архив ФСБ России / ЦА ФСБ), Arhiva Centrală a Ministerului Apărării Federației Ruse (ȚA MO – Центральный архив Министерства обороны Российской Федерации/ЦА МО РФ) ş.a..


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4582 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  Tare, tare mult timp (Joi, 16 aprilie 2020, 12:43)

  BEDE [utilizator]

  Până în 1956 este tare, tare mult timp. Adică peste 10 ani de când s-a terminat războiul. Și la 3 ani după moartea lui Stalin. Pentru comparație, în Marea Britanie nu a mai rămas nici un prizonier german până în 1948, deși Clement Atlee a mai vrut să-i țină pe unii ceva mai mult ca să muncească. Mai mult chiar, au fost și destui prizonieri germani care s-au căsătorit în Marea Britanie și au rămas acolo restulvieții. În schimb, mulți dintrei cei care s-au întors din Marea Britanie în Germania de Est, sub comuniști, au murit în închisorile comuniste.
  Așa, ca să vedeți binefacerile comunismului și cât de mult bine au făcut rușii.
 • +7 (7 voturi)    
  Lista asa zis integrala (Joi, 16 aprilie 2020, 15:57)

  Lucanu [utilizator]

  In 1942,la cotul Donului ,a fost luat prizonier Slt .Popescu Hariton si dus sa lucreze intr-o mina de azbest
  Decedat intr-un spital ,cu TBC pulmonar.Nu figureaza pe liste.
  Deci pompoasa denumire "lista integrala" este departe de a fi integrala si nici nu poate fi vreodata.
  • +1 (1 vot)    
   Si totusi (Joi, 16 aprilie 2020, 19:48)

   mitg [utilizator] i-a raspuns lui Lucanu

   TBC-ul este cauzat de o bacterie total lipsita de corelatii cu azbestul ...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by