În plină pandemie de COVID-19, una dintre cele mai importante resurse ale planetei au devenit medicii și profesioniștii care activează în domenii conexe medicinei. Indiferent că este vorba despre proceduri, tratamente, studii sau cercetări recente, cei care își dedică o mare parte din viață îngrijirii și sănătății celor din jur au nevoie de susținere și de acces permanent la resurse informaționale actuale și de încredere.

PortalMed - o platformă online dedicată medicilor, farmaciștilor și paciențilorFoto: PortalMed

PortalMed - alături de medici și farmaciști

Din această dorință, de a fi alături de profesioniștii români din domeniul medical, s-a născut platforma PortalMed. Aici sunt publicate zilnic informații de ultimă oră despre descoperiri, abordări terapeutice inovatoare, ultimele medicamente aprobate de structurile competente și alte știri medicale de interes atât pentru specialiști, studenți la Medicină și Farmacie, companii farmaceutice, cât și pentru pacienți și public larg.

Surse de încredere

Conținutul publicat pe platforma PortalMed provine de la cele mai importante institute de cercetare, de la autoritățile medicale și farmaceutice și din jurnalele de specialitate din întreaga lume - pe scurt, toate informațiile sunt preluate din surse oficiale, de încredere. O echipă de specialiști filtrează toate aceste comunicări, pentru ca ele să poată ajunge într-o formă accesibilă, rapidă și corectă atât la profesioniștii români, cât și la publicul larg, interesat de ultimele noutăți din aceste domenii.

Primele informații despre ultimele descoperiri

Spre exemplu, această platformă a publicat pentru prima oară în România rezultatele celor mai recente studii clinice despre neurofibromatoza de tip 1 (NF1), respectiv informații despre primul tratament pentru această boală considerată incurabilă până de curând, mai ales din cauza tumorilor inoperabile care le dezvoltă pe traiectele nervoase.

Informații accesibile, de interes general

În plus, veți găsi aici și o categorie dedicată în special publicului larg: informații generale despre boli, afecțiuni, tratamente, istoria medicinei, sfaturi pentru un stil de viață sănătos, curiozități etc. Cu cât suntem mai bine informați, cu atât mai ușor ne este să identificăm cauzele și manifestările bolilor și afecțiunilor, ceea ce ajută la o mai bună abordare terapeutică din partea medicilor cărora ne vom adresa pentru tratament. O categorie aparte le este dedicată și celor mici: aceasta cuprinde informații de folos pentru părinți, atunci când copiii se confruntă, la rândul lor, cu probleme de sănătate, dar și modalități prin care le putem distrage atenția micilor pacienți de la problemele curente. De asemenea, categoria Lifestyle cuprinde articole despre importanța prevenției, susținerea imunității și activități fizice benefice și accesibile tuturor.

Pe urmele noului coronavirus

Informațiile despre evoluția pandemiei se regăsesc într-o categorie dedicată: Coronavirus. Aceasta include raportări oficiale, sfaturi, opinii, știri de pe întregul mapamond, acolo unde nu doar se tratează cazurile de infecție, ci se studiază și posibilele soluții de prevenție și de tratament. În prezent, Organizația Mondială a Sănătății derulează cel mai amplu studiu clinic de până acum: SOLIDARITY. În fiecare zi apar informații noi despre anumite medicamente sau substanțe folosite experimental și despre efectele acestora asupra pacienților cărora le sunt administrate. Sistemele medicale din întreaga lume își reunesc eforturile, se susțin reciproc, își împărtășesc informațiile obținute și caută împreună o soluție pentru una dintre cele mai mari crize de sănătate publică din istorie.

Medicina în direct, de luni până vineri

Tot publicului larg îi este dedicată și o secțiune specială: în fiecare zi, de la ora 20.30, un medic vă stă la dispoziție live, pe pagina de Facebook și canalul de Youtube PortalMed, pentru a vă răspunde la întrebări și a vă oferi sfaturi utile. Această inițiativă a apărut mai ales ca urmare a faptului că, în momentul actual, serviciile de sănătate au fost mult limitate, cea mai mare parte a instituțiilor medicale fiind implicate în tratarea pacienților afectați de pandemia în plină desfășurare. În multe țări, se practică intensiv metoda tele-medicinei, prin care medicii le oferă pacienților consultații online, de la distanță. Același lucru își propune și platforma PortalMed să realizeze, în cadrul acestor emisiuni zilnice: medicul intră în dialog cu pacienții care se confruntă cu diverse provocări legate de sănătate și le oferă îndrumări în privința abordărilor terapeutice.

PortalMed - o revistă medicală online

Pe lângă aceste emisiuni transmise în direct online și în plus față de articolele dedicate, împărțite pe categorii de public și zone de interes, știrile medicale publicate zilnic acoperă întreaga sferă medicală și farmaceutică, de la ultimele descoperiri științifice până la soluții de biotehnologie revoluționare, care au șanse mari să schimbe istoria medicinei. Trăim într-o perioadă în care istoria se scrie și se comunică în cea mai mare parte online. Viitorul depinde într-o foarte mare măsură de corectitudinea, responsabilitatea și profesionalismul cu care abordăm și tratăm astăzi domeniile de maxim interes.

PortalMed își propune să devină un partener constant și de încredere pe termen lung, atât pentru specialiști, cât și pentru pacienți. Acesta nu este doar un demers jurnalistic, ci reprezintă și o contribuție la dezvoltarea domeniului științific și o formă de manifestare a responsabilității sociale.