Administrația Națională de Meteorologie (ANM) transmite că norul de fum de la Cernobîl se va deplasa, marți, spre sud-vestul Ucrainei, zona Odesa, iar de miercuri, circulația aerului se va reorienta către Rusia, transmite Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, în perioada 14 – 16 aprilie 2020, se apreciază că: în cursul zilei de marți și în prima parte a nopții de 14/15 aprilie, direcția dominantă a vântului va fi dinspre nord către sud, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei, zona Odesa”, conform unui comunicat ale ANM.

Ulterior, din a doua parte a nopții de marți spre miercuri, circulația aerului se va reorienta și se va realiza predominant dinspre vest către est – sud-est apoi spre nord-est.

„Astfel, tendința de evoluție a norului de fum va fi de îndepartare către estul Ucrainei și apoi spre Rusia”, conform sursei citate.

Pompierii ucraineni se luptă cu flăcările la Cernobîl, acolo unde, în 4 aprilie, un incendiu a pornit în jurul fostei centrale nucleare. Experții spun că flăcările se întind pe o suprafață de 30 de kilometri în jurul Ceneralei de la Cernobîl, izolată încă din 1986.

Incendiul ar fi pornit de la un individ care „a vrut să se distreze”, dar a scăpat focul de sub control, din cauza vântului.

Referitor la acest subiect, ministrul Mediului, Costel Alexe a spus marți că, în prezent, incendiul nu constituie un motiv de îngrijorare pentru cetăţenii României.