Mai mulţi suceveni au fost sancţionaţi contravenţional după ce au părăsit zona de carantină pentru a pleca la muncă sezonieră în străinătate, iar într-un caz s-a deschis dosar penal pentru comiterea infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor.

Spitalul de la Suceava - multe cazuri de infectari cu coronavirusFoto: Google Street View

Într-un comunicat remis Agerpres, duminică, de Biroul de presă al IPJ Suceava, se arată că poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice (SICE) s-au sesizat din oficiu în urma verificărilor efectuate în perioada 10 - 11 aprilie, în baza informaţiilor apărute în spaţiul public cu privire la un grup de persoane din comuna Pătrăuţi, aflată în carantină, care au fost întorşi de pe aeroportul din municipiul Sibiu şi care urmau să se deplaseze în Germania la muncă sezonieră în agricultură.

Poliţiştii s-au sesizat cu privire la faptul că funcţionari din cadrul primăriei Pătrăuţi au săvârşit infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, constând în acea că, în cursul lunii aprilie, au fost eliberate mai multe adeverinţe către diverse persoane din localitate prin care s-a facilitat părăsirea zonei de carantină, fiind încălcate astfel măsurile de prevenire şi combatere a răspândirii bolilor.

În cauză a fost înregistrat un dosar penal pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava în care se vor efectua cercetări de către poliţiştii de la SICE, din cadrul IPJ Suceava, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor.

De asemenea, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 210.000 lei persoanelor care au încălcat restricţiile de circulaţie instituite cu privire la municipiul Suceava şi cele opt comune arondate, printre care se află şi comuna Pătrăuţi, măsuri speciale instituite prin Ordonanţa Militară nr. 6 din 2020.

Cu privire la persoana care a efectuat transportul pe traseul Suceava - Sibiu a fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 5.000 de lei la Leg. 38/2003, fiind dispusă măsura complementară a suspendării dreptului de utilizare a maşini pentru 6 luni şi ridicarea plăcuţelor de înmatriculare, o sancţiune contravenţională în valoare de 20.000 de lei la OG 1/1999 şi o sancţiune contravenţională în valoare de 5.000 de lei la art.1 lit. a din Leg.12/1990 rep., fiind confiscată şi suma de 850 de lei.

Tot pe 11 aprilie, ora 15,30, un grup de nouă persoane care au părăsit zona de carantină instituită prin Ordonanţa Militară nr. 6/2020 a fost preluat de către un echipaj de poliţie din cadrul Serviciului Rutier din localitatea Drăguşeni, autocarul cu care se deplasau acestea fiind condus la sediul Poliţiei municipiului Suceava.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că grupul de persoane, domiciliate în localităţile limitrofe municipiului Suceava, unde s-a instituit măsura carantinării prin Ordonanţa Militară nr. 6/2020, intenţiona să se deplaseze cu un autocar de transport persoane la aeroportul din municipiul Iaşi cu intenţia de a pleca în Germania pentru a efectua activităţi agricole sezoniere.

Din verificări s-a stabilit că şoferul vehiculului a evitat filtrul de poliţie şi a efectuat deplasarea pe un drum de câmp din localitatea Bosanci, după care a ajuns la sensul giratoriu din municipiul Fălticeni.

Toate cele nouă persoane au fost transportate la domiciliul lor cu autospecialele din dotare prevăzute cu perete despărţitor, fiind sancţionate pentru încălcarea prevederilor Ordonanţei Militare nr. 6/2020 cu amenzi în cuantum de 18.000 lei.