Secretarul de stat Raed Arafat a explicat, sâmbătă, că plecarea românilor la muncă în Germania a fost făcuă în urma solicitărilor diplomatice. Arafat a recunoscut că autoritățile au fost nepregătite pentru că "nimeni nu a crezut că vor fi chemați 2.000 de români într-o singură zi".

inghesuiala la aeroportul Cluj, in plină pandemie de coronavirusFoto: Captura

„Acest lucru trebuia să se facă sub o organizare foarte riguroasă. Nimeni nu se aștepta la asta. Nu zice nimeni că au plecat brusc, asta se discută la nivel diplomatic, solicitarea de a da drumul la lucrători a venit pe cale diplomatică. Nimeni nu a crezut că vor chema 2000 de lucrători într-o singură zi”, a declarat Arafat la emisiunea „Marius Tucă Show”.

Secretarul de stat a precizat că oamenii nu fost testați la plecare pentru COVID-19 în România dar că la întoarcerea în țară, muncitorii vor intra în carantină.

„Eu cred ca va dura treaba asta și dacă vor veni în România vor fi bagați în carantină. Din ce știm, cel puțin, nu vor reveni în 2-3 zile. La întoarcere vor fi aplicate regulile de carantină, dar din ce știm nu vor reveni în 2-3 zile. S-a permis deocamdată plecarea, nu și întoarcerea”, a mai spus Raed Arafat.

Aproximativ 2.000 de persoane din Transilvania și Moldova au fost lăsate de autocare, joi, în parcarea din fața Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj pentru a pleca cu curse charter spre Germania, la muncă în agricultură.