Un proiect de lege al Ministerului Muncii prevede infiintarea de centre speciale pentru copii pe timpul zilei pentru a-i ajuta pe parintii care au program prelungit de lucru sau care vor sa-si continue studiile. Centrele, deschise pentru copii intre trei luni si clasa a patra, ar putea functiona in mod exceptional si pe timpul noptii, urmand a fi finantate atat din bugetele de stat, cat si din contributiile parintilor.

Initiativa Ministerului Muncii are ca scop sprijinirea familiilor carora le este greu sa-si ingrijeasca copiii in afara orelor de gradinita si de scoala. Potrivit expunerii de motive, asigurarea acestor servicii este esentiala in conditiile in care tot mai multe femei sunt angajate.

Initiatorii proiectului de lege sustin ca aceste centre pot functiona si pe timpul vacantelor, iar unul dintre castiguri este acela ca proaspetele mamici pot reveni mult mai repede la locul de munca.

Proiectul de lege a fost elaborat in cadrul unui proiect de infratire institutionala derulat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, in colaborare cu Centrul de Cercetare si Dezvoltare pentru Bunastare si Sanatate (STAKES) din Finlanda.

Proiectul este suspus dezbaterii publice pe Ministerul Muncii, urmand ca in 3 martie sa aiba loc o intalnire pentru definitivarea legii.