Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a anunțat, miercuri, că în acest an va lansa un program destinat autorităților locale, care au la dispoziție fonduri de 384 de milioane de lei pentru montarea de corpuri de iluminat cu LED, relatează Mediafax.

Costel AlexeFoto: Agerpres

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, programul se va derula prin Administrația Fondului pentru Mediu și va permite autorităților locale înlocuirea corpurilor de iluminat cu consum ridicat de energie electrică, dar și achiziția de sisteme de dimming/telegestiune, care permit reglarea fluxului luminos.

„În plină pandemie de coronavirus, vrem ca o parte din fondurile AFM să intre direct în economia României prin programe care să o sprijine. Programul de iluminat public stradal va reduce cu până la 40% consumul de energie electrică din fiecare oraș din România. În acest fel, dincolo de reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, vom obține și o scădere consistentă a facturii locale și naționale la electricitate. Astăzi, mai bine de 20% din consumul total de energie electrică al unei localități provine din iluminatul străzilor. Or, aceste cifre susțin și o sursă continuă de poluare cu emisii de CO2 și costuri ridicate pentru administrațiile locale. Bugetul alocat pentru 2020 va permite ca circa 700 de localități din România să pornească aceste investiții și să beneficieze de o susținere financiară de maximum 90% pentru proiecte de eficientizare energetică a iluminatului public”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Conform programului, localitățile cu până la 4000 de locuitori pot primi până la 500.000 de lei pentru un astfel de proiect, în timp ce localitățile cu peste 4000 de locuitori pot accesa prin AFM suma de 1.000.000 de lei.

Ghidul de Finanțare al programului va fi supus, începând de miercuri, consultării publice. Varianta finală va fi publicată în Monitorul Oficial, iar ulterior va fi organizată sesiunea de finanțare.