Cercetarea Parchetului Tribunalului Militar Bucureşti în dosarul deschis în cazul filării a doi magistrați și doi jurnaliști a fost infirmată de procurorul general Gabriele Scutea pe motiv că "actele procesuale au fost dispuse cu încălcarea dispoziţiilor legale referitoare la competenţa după calitatea persoanei". Procurorul militar Bogdan Pîrlog, cel care a deschis acest dosar, a declarat pentru HotNews.ro că va sesiza Secția pentru procurori a CSM pentru ingerință în activitatea de urmărire penală din dosar.

HotNews.roFoto: Hotnews

În ordonanța prin care procurorul general a dispus nelegalitatea cercetării, consultată de HotNews.ro, Gabriela Scutea dispune:

 • 1. Infirmarea ordonanţelor din dosarul nr. 166/P/2020 al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, pentru că actele procesuale au fost dispuse cu încălcarea dispoziţiilor legale referitoare la competenţa după calitatea persoanei:
 • ordonanţa (...) prin care s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la faptă;
 • ordonanţa (...) prin care s-a dispus extinderea urmăririi penale;
 • ordonanţele (...) prin care s-a dispus delegarea organelor de cercetare penală;
 • ordonanţele (...) (două ordonanţe) prin care s-a dispus predarea unor imagini.
 • 2. Constată că audierile martorilor (între care cei doi jurnaliști care au participat la întâlnire) sunt nule absolut, pentru că au fost efectuate de procurorul necompetent şi de poliţistul delegat de procurorul necompetent.
 • 3. Trimiterea dosarului la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti pentru a se proceda conform art. 58 din Codul de procedură penală. Soluţia adoptată va fi înaintată acestui parchet până la data de 08.04.2020.
 • 4.Refacerea urmăririi penale în condiţiile legii, după verificarea competenţei conform art. 58 din Codul de procedură penală.
 • 5. Prezenta ordonanţă se comunică Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti.

În documentul citat, procurorul general arată că ordonanţa de sesizare în acest dosar este nelegală pentru că au fost încălcate dispoziţiile referitoare la competenţa după calitatea persoanei.

 • "Deşi nu există niciun indiciu că ar fi implicaţi militari în evenimentele din 21.02.2020 şi din 22.02.2020, procurorul militar menţionează acest fapt în ordonanţă. Apare ca evident că menţiunile referitoare la pretinsa calitate a participanţilor au fost inserate pentru a da o aparenţă de legalitate ordonanţei de începere a urmăririi penale cu privire la fapte. În nicio situaţie opiniile personale ale procurorului şi presupunerile acestuia cu privire la modul în care au fost comise faptele nu pot constitui indicii sau probe pentru a dispune acte procesuale. Nici procesul verbal de sesizare din oficiu, nici ordonanţa de începere a urmăririi penale nu conţin elemente din care să rezulte că faptele cu privire la care s-a început urmărirea penală ar fi fost comise de militari, aspect esenţial pentru stabilirea competenţei parchetului militar, conform art.37 din Codul de procedură penală, această competenţă fiind una specială. Competenta specială devine incidentă atunci când probele administrate potrivit competentei generale sau sesizarea relevă neîndoielnic incidenta competentei după calitatea persoanei, ceea ce nu este cazul în speţă", susține Scutea.

Procurorul militar Bogdan Pîrlog: Procurorul general a vrut să blocheze dosarul încă de la început

Procurorul militar Bogdan Pîrlog, cel care a deschis acest dosar, a declarat pentru HotNews.ro că va sesiza Secția pentru procurori a CSM pentru ingerință în activitataea de urmărire penală din dosar.

De asemenea, el susține lipsa calității procurorului general de a infirma cercetarea în acest caz.

Argumentele procurorului militar:

 • Gabriela Scutea nu are calitatea de procuror ierarhic superior în sensul art. 304 CPP.
 • Temeiul juridic reținut pentru nulitatea absolută e cel de la nulitate relativă.
 • Începerea in rem și dispunerea predării imaginilor de pe camere video. Acestea erau acte de uurmărire panală urgente, potrivit art 60 din Codul de procedură penală.
 • Argumentele ordonanței sunt ajuridice. Denota necunoașterea și neînțelegerea dispozițiilor legale incidente, a dreptului penal și procesual penal in general, a activităților investigative. De asemenea, construcțiile ilogice, profund subiective, denota reaua credință a autoarei ordonanței.

"A vrut să blocheze dosarul încă de la început, când erau doar două acte procesuale în dosar și când a dispus controlul. Voi sesiza Secția pentru procurori a CSM pentru ingerință în activitatea de urmărire penală din dosar", a mai spus procurorul militar.

Scutea: Aserțiunea autorul necunoscut e militar mi se pare demnă de discutat în seminarii la facultate

Procurorul general Gabriela Scutea a declarat într-un interviu pentru Ziare.com, că verificările pe care le-a dispus în acest caz au arătat că sesizarea din oficiu este legală, însă competență specială a Parchetului Militar nu se poate susține. Ea susține că formula "există posibilitatea" că autorii să fie militari contrazice Codul de Procedură Penală, care cere descrierea faptei.

"Autorul necunoscut e militar, această aserțiune mi se pare demnă de discutat în seminarii la facultate. (...) Noi știm că au fost 4 persoane într-un restaurant, iar șederea și interacțiunea lor în restaurant au fost filmate fără acordul lor. Nu erau elemente care să inducă această competență specială după calitatea persoanei", a declarat procurorul general.

Cum a fost deschis acest dosar

În 21 februarie, România TV, post de televiziune controlat de fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă, fugar Serbia, a difuzat imagini cu Horațiu Radu, procurorul șef adjunct al procurorului general, judecătorul Răzvan Păştilă şi jurnaliştii Alex Costache şi Cosmin Savu. Ei au fost filmați într-un restaurant din Capitală, iar imaginile au fost preluate de Gândul şi de Evenimentul Zilei, fiind prezentate ca fiind "dovada” unei pretinse conspiraţii împotriva noilor procurori şefi numiţi de Iohannis.

Două zile mai târziu, Parchetul Militar București s-a autosesizat și a deschis dosar penal in rem (pentru fapte) pentru abuz în serviciu și violarea vieții private în acest caz. Ulterior, s-a dispus sextinderea urmăririi penale pentru infracțiunea de divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.

Prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, Bogdan Pîrlog, cel care a decshis acest dosar, declara pentru HotNews.ro, răspunzând unei întrebări legate de competența Parchetului Militar pe astfel de cazuri, că există suspiciuni că ar putea fi implicați militari în acest caz.

La câteva zile, Parchetul General, la a cărui conducere fusese instalată Gabriela Scutea, a solicitat Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul București predarea „de îndată” a dosarului penal deschis de procurorul Bogdan Pîrlog în cazul filării unor ziariști și magistrați, potrivit unei note obținute de HotNews.ro. De asemenea, Scutea a dispus un control legat de modul în care a fost deschis dosarul.

Procurorul Bogdan Pîrlog declara pentru HotNews.ro că nu poate da curs cererii de a preda dosarul, afirmând că nu i s-a prezentat niciun element care să justifice acest lucru.