O procesiune cu moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor, a avut loc, duminică, pe străzile Capitalei, scrie Agerpres.

Procesiune moaste Dimitrie cel NouFoto: Basilica.ro / Raluca Ene

Potrivit Basilica.ro, procesiunea, condusă de episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul, a fost una „discretă, restrânsă, formată din trei autovehicule”.

De pe Dealul Patriarhiei, după Sfânta Liturghie, moaştele şi icoana Sfântului Dimitrie au fost duse spre Spitalul Municipal - Politehnica - Mihai Bravu până la Spitalul „Victor Babeş”, unde a avut loc o primă oprire şi a fost rostită o ectenie şi rugăciunea specială pentru încetarea noii epidemii.

Procesiunea a continuat spre Institutul „Matei Balş”, unde s-a făcut o nouă oprire şi au fost rostite rugăciuni. Mai departe, alaiul a mers spre Piaţa Victoriei - Universitate - Unirii.

La Universitate, a avut loc a treia oprire, în faţa Crucii eroilor martiri din 1989 fiind intonat troparul Sfântului Dimitrie cel Nou.

Revenită la baza Dealului Patriarhiei, procesiunea s-a oprit la Crucea Brâncovenească, unde a fost rostită încă o ectenie, iar moaştele au fost reaşezate în catedrală.

Pe tot parcursul traseului clericii au rostit rugăciuni către Sfântul Dimitrie pentru izbăvirea de boală şi încetarea epidemiei de coronavirus.

Sfântul Dimitrie cel Nou (Basarabov), ale cărui moaşte sunt depuse în Catedrala Patriarhală, a fost invocat în rugăciune de bucureşteni şi în urmă cu două secole pentru încetarea epidemiei de ciumă bubonică (1812-1813), scrie Basilica.ro. Potrivit sursei citate, „atunci, la fel, moaștele sale au fost purtate prin Capitală și numărul de îmbolnăviri a scăzut foarte mult”. De asemenea, ocrotitorul Bucureștilor a fost purtat în procesiuni și în timpul secetei din 1827 sau al holerei din 1831.

Tot duminică, racla cu moaștele Sfintei Parascheva de la Catedrala Mitropolitană din Iași a fost purtată în procesiune în județele Neamț, Suceava și Botoșani.