Ministerul Afacerilor Externe a facilitat, vineri şi sâmbătă, revenirea în ţară a 108 cetăţeni români aflaţi în străinătate cu titlu temporar, informează un comunicat de presă, potrivit Agerpres.

Avion MApNFoto: Facebook

Potrivit sursei citate, în continuarea demersurilor întreprinse pentru facilitarea revenirii în ţară a cetăţenilor români aflaţi în străinătate cu titlu temporar, nerezidenţi, şi care au fost afectaţi de măsurile adoptate de alte state în contextul gestionării epidemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informează că în cursul zilei de vineri a facilitat revenirea cu bine în ţară a 52 de cetăţeni români, angajaţi pe durată determinată ai unor companii care desfăşurau activităţi în regiunea Kurdistan, Republica Irak.

Repatrierea a fost asigurată cu o cursă aeriană, tip charter, operată de o companie privată.

Demersurile MAE au permis revenirea în statele de domiciliu, respectiv reşedinţă, şi pentru 65 de cetăţeni străini (olandezi, germani, portughezi, danezi, belgieni, americani, sirieni şi irakieni), care şi-au continuat călătoria de la Bucureşti către destinaţiile finale.

"De asemenea, în cursul zilei de astăzi (sâmbătă - n.r.), MAE a facilitat revenirea în ţară a 56 de cetăţeni români care se aflau cu titlu temporar în Dubai, Emiratele Arabe Unite, cu o cursă aeriană, tip charter, operată de o companie privată, pe ruta Dubai - Chişinău - Bucureşti. Cu aceeaşi cursă au fost repatriaţi şi 64 de cetăţeni din Republica Moldova. MAE precizează că facilitarea repatrierii cetăţenilor din Republica Moldova vine în completarea eforturilor mai ample depuse de România în contextul pandemiei de COVID-19 de a permite tranzitul şi repatrierea în deplină siguranţă a cetăţenilor Republicii Moldova. Astfel, în ultimele zile, în cooperare cu Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti, MAE a facilitat tranzitul pe teritoriul naţional a altor 60 de cetăţeni ai Republicii Moldova, cu respectarea condiţiilor stabilite de autorităţile române", se arată în informarea GCS.

Aceeaşi sursă precizează că MAE reînnoieşte apelurile făcute anterior privind evitarea oricăror călătorii externe care nu sunt absolut esenţiale. Astfel de călătorii pot antrena riscuri majore, periclitând siguranţa cetăţenilor şi posibilitatea acestora de revenire în ţară.

De asemenea, MAE face apel la cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţă în străinătate de a respecta cu stricteţe recomandările autorităţilor din aceste state şi subliniază că deplasările către România nu sunt recomandate. Astfel de deplasări sunt tot mai mult afectate de restricţiile impuse de statele de tranzit, care determină ca posibilităţile de asistenţă din partea autorităţilor române să se reducă în mod considerabil şi pot constitui un factor suplimentar de propagare a infecţiei cu COVID-19, punând astfel în pericol siguranţa celor de acasă.