Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea prin care sprijinul financiar acordat anual de statul român pentru schitul românesc „Prodromu”, de la Muntele Athos, se majorează de la 250.000 de euro la 960.000 de euro.

Lege promulgata (foto arhiva)Foto: Facebook - Klaus Iohannis

Potrivit legii, sprijinul financiar se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, notează Agerpres.

„Având în vedere istoria acestui loc şi importanţa acestuia pentru poporul român, este necesar ca statul român să acorde un sprijin financiar permanent pentru restaurarea, conservarea şi întreţinerea complexului de clădiri şi a operelor teologice, culturale, istorice şi artistice ce compun Schitul "Prodromu", dar şi pentru dezvoltarea relaţiei spiritual-culturale şi sociale a pelerinilor cu acesta (...). Lucrările de restaurare au început în urmă cu 30 de ani, iar pentru finalizarea acestora este necesară acordarea de către statul român a unui sprijin financiar anual în valoare de 960.000 de euro, întrucât costurile materialelor şi manoperei sunt din ce în ce mai mari, lucrările fiind întârziate şi amânate de la un an la altul, realizându-se până în prezent doar 40% din totalul lucrărilor de restaurare, sumele acordate până în prezent nefiind suficiente. Ca un termen de comparaţie, statul francez cheltuie aproximativ 4.000.000 euro anual pentru întreţinerea Catedralei Notre Dame, iar în urma tragicului accident din 15 aprilie 2019, în doar două zile, s-au strâns din donaţii 800.000.000 euro pentru restaurarea catedralei şi a operelor de artă afectate”, se arată în expunerea de motive a legii, iniţiată de reprezentanţi ai tuturor grupurilor parlamentare, cu excepţia USR, şi de parlamentari neafiliaţi.

„Prodromu”, schitul românilor din Sfântul Munte Athos, a fost întemeiat în anul 1820 sub arhipăstorirea Mitropolitului Veniamin Costachi al Moldovei şi adăposteşte piese artistice literare şi documente istorice de valoare, între acestea fiind icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Prodromiţa”. La Schitul „Prodromu” se mai află icoana Maicii Domnului „Apărătoarea de foc”, icoana Maicii Domnului „Înainte Vestitoarea”, icoana Maicii Domnului „Ctitoriţa”, iar în vechiul Paraclis al schitului cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul” este icoana Sfintei Treimi şi icoana Sfântului Ioan Botezătorul, ce a fost îmbrăcată în argint în anul 1853 de către Grigorie Al. Ghica, domnitorul Moldovei. Totodată, aici se află moaştele mai multor sfinţi, iar biblioteca schitului este un tezaur istoric inestimabil, ce conţine acte, documente, manuscrise, hrisoave şi opere teologice literare şi istorice unice în lume.

De asemenea, construcţia în sine a bisericii şi a corpului de clădiri care constituie schitul „Prodromu” sunt opere arhitectonice cu valoare istorică, recunoscute în plan internaţional şi vizitate anual de turişti din întreaga lume.