Avocații au rămas fără venituri și acuză că nu sunt protejați: E revoltă pe bună dreptate

de Ionut Baias     HotNews.ro
Sâmbătă, 4 aprilie 2020, 5:49 Actualitate | Esenţial


avocati
Foto: Facebook
Restricţiile impuse de autorităţi afectează şi avocaţii. În timpul stării de urgenţă, instanţele judecă doar cauzele urgente, dosarele cu arestaţi preventiv. Asta înseamnă că avocaţii nu mai au de lucru, deci au rămas şi fără venituri.

Pentru mulţi dintre ei, activitatea s-a redus cu peste 95%. Bogdan Alexandru a devenit cunoscut în spaţiul public când a fost desemnat primul avocat din oficiu al lui Gheorghe Dincă, inculpat în dosarul crimelor din Caracal, potrivit Mediafax.

„Eu am reducere de activitate de 95%. Practic, nu mai am întâlniri cu clienţi de niciun fel, nu mai închei contracte. Niciun client nu-şi mai pune problema remedierii unor situaţii juridice în acest moment, toată lumea îşi face provizii pentru ce poate să urmeze”, spune avocatul Bogdan Alexandru, pentru MEDIAFAX. În condiţiile în care avocatura trece, la fel ca întreaga societate, printr-o perioadă grea, sunt şi tensiuni în breaslă.

„Avem Casa de Asigurări a Avocaţilor în care am investit ani de zile bani ca să fim asiguraţi. Conducerea noastră centrală nu e de acord să primim bani compensaţie din aceste sume la care noi am contribuit ani de zile. Dacă nu avem activitate din cauza unei situaţii de risc cum este aceasta, pentru ce ne-am asigurat? Practic, suntem pensionari temporar. Cât o dura, o lună, două, cinci, nu ştim. Baroul şi UNBR nici măcar nu se gândesc să ne scutească de cote”, mai spune Bogdan Alexandru.

Avocatul continuă: „Asta este întrebarea: de unde vom avea posibilitatea să plătim dacă activitatea este zero acum?”. Revolta este împărtăşită şi de avocata Cosmina Cerva. „Avocaţii nu sunt protejaţi de UNBR, nu sunt protejaţi de barourile din care fac parte pentru că în acest moment, la mai bine de 2 săptămâni de când s-a decretat stare de urgenţă, pentru avocaţi nu a fost creat niciun fond şi nu a fost disponibilizată nicio sumă de bani din propriul fond de asigurări pe care avocaţii îl au şi la care cotizează până la acest moment”, spune avocatul.

Cosmina Cerva subliniază că organizațiile profesionale nu au făcut nimic să ajute avocaţii care nu au încasări în această perioadă. „Nu au încasări nu din vina lor, nu au încasări pentru că activitatea din instanţele de judecată este suspendată. Nu este suspendată de 2 săptămâni, ci este suspendată de 3 luni, pentru că înainte de starea de urgenţă a fost greva magistraţilor care a suspendat toată activitatea instanţelor de judecată”, a spus avocatul Cosmina Cerva.

Cosmina Cerva consideră că este inadmisibil că avocaţii să fie nevoiţi să achite cotele chiar dacă nu încasează nimic. „De asta este revoltă şi, într-adevăr, e revoltă pe bună dreptate. Nu îţi cere nimeni nimic gratuit: avocaţii cotizează lună de lună cu nişte contribuţii nu foarte mici – chiar foarte mari – la un sistem. În perioada stării de urgenţă, UNBR, împreună cu Casa de Asigurări a Avocaţilor ar trebui să ajute toţi avocaţii care nu au încasări în această perioadă”, mai spune avocatul.

La rândul său, Daniel Fenechiu, prodecanul Baroului Bucureşti şi vicepreşedinte al UNBR, spune că sunt soluţii. „UNBR a luat decizia ca toate aceste contribuţii să nu mai fie purtătoare de penalităţi. Adică poţi să nu plăteşti, plăteşti când ai şi nu mai plăteşti penalităţi la ele. Adică e similar cu ideea de a nu mai plăti. Este o amânare a plăţii până în momentul când vei putea”, a explicat acesta.

Fenechiu spune şi de ce nu a fost oprită achitarea cotelor: „Dintr-un motiv extrem de simplu: avem colegi care îşi doresc să plătească. Care spun: Sunt un om responsabil, eu vreau să plătesc pensia normal şi la timp. (...) Nu sunt mai mulţi (cei care vor să plătească, n.r.), nu am făcut o statistică, dar s-a lăsat posibilitatea cine vrea să plătească. (...) Nu mai există sancţiune pentru ideea că nu plăteşti.

Nu mai realizezi venituri sau ai venituri mici, nu mai plăteşti. Penalităţile au fost stabilite la zero. Hotărârea spune penalităţi zero, la cerere”, spune acesta. În aceste condiţii, Daniel Fenechiu susține că reacţiile colegilor avocaţi nu sunt motivate. „În opinia mea, revolta nu este jusitificată. În acest moment, avocatul poate să nu plătească absolut nimic, urmând să plătească în momentul când lucrurile intră în normalitate”.

Un avocat plăteşte contribuţii la nivelul UNBR şi la nivelul baroului din care face parte. 15 lei e contribuţia pentru UNBR şi, de exemplu, pentru baroul Bucureşti este 35 lei. De asemenea, avocatul are şi contribuţia pentru sistemul de pensie, iar suma care este achitată porneşte de la 300 lei şi poate creşte în funcţie de venituri.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8976 vizualizari

 • +15 (15 voturi)    
  părere (Sâmbătă, 4 aprilie 2020, 7:01)

  Arl [utilizator]

  Dar să se gândească să pună ceva de o parte?? Poate criza aceasta îi va învăța pe mulți să se gândească și la ziua de mâine, nu doar la prezent.
  • +12 (12 voturi)    
   romanu uita repede, nu invata nimic... (Sâmbătă, 4 aprilie 2020, 7:25)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Arl

   ... "sa ne deie statu"
 • +11 (15 voturi)    
  la strug, la saiba? (Sâmbătă, 4 aprilie 2020, 7:26)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ... avem nevoie de lucrator la depozitul kaufland. sau nu e munca de voi?
 • +11 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 4 aprilie 2020, 8:04)

  [anonim]

 • +3 (5 voturi)    
  Avocații (Sâmbătă, 4 aprilie 2020, 11:02)

  gebica [utilizator]

  Prin fișa postului sunt mincinoși profesioniști, prin natura profesiei sunt șarlatani, iar prin conjuncturile pe care le exploatează sunt niște escroci. S-au obișnuit să trăiască în destrăbălare financiară, iar acum sint victimele principiului că banii care vin ușor, la fel se duc. Dacă nu au fost prevăzători să-și pună si de-o parte din tunurile pe care le dau (la gîndul că ulciorul nu merge la apă la nesfîrșit) își merită soarta din plin. Păgubiții vor fi tot amărîții care ajung în fața așa-zisei justiții, cînd vor fi jumuliți la greu de aceste lipitori, iar cînd corupția justiției nu le va face nicio dreptate, vor fi întîmpinați cu seninul: „eu am făcut tot ce trebuie, dar verdictul l-a dat judecătorul, nu eu!”
 • +4 (4 voturi)    
  Nu le plângem vampirilor de milă. (Sâmbătă, 4 aprilie 2020, 11:03)

  Raoke [utilizator]

  În special că multe pocnitori nici nu știu meserie. Foste vânzătoare, textiliste sau mai știu eu ce meserii s-au făcut „avocate”.
  Sau să le plângem de milă altor paraziți, notarii.
 • +3 (5 voturi)    
  Trezirea la realitate! (Sâmbătă, 4 aprilie 2020, 11:18)

  Azra [utilizator]

  Toate comentariile făcute sunt absolut pertinente.Subscriu.
  Romanii, care au pus acum două mii de ani bazele Dreptului civil, aplicabile și astăzi în lume, îi numeau pe avocați "latratores". Și știau ei de ce.
  Trebuiau să-și fi pus și ei deoparte bani albi pentru zile negre. Pas des voiaje în țări exotice, pas des mașini de zeci de mii de sesterți, pas de vile. Mai multă decență și onestitate.
  Honeste vivere !(Tot din dreptul roman vine!).
  Ave!
 • +2 (2 voturi)    
  Tempus regit actum! (Sâmbătă, 4 aprilie 2020, 13:29)

  spirache [utilizator]

  Ceva e foarte anapoda. Economia da sa crape. România avea deficit excesiv și până să înceapă pandemia. Avem 1 milion de solicitări mai mult sau mai puțin cinstite de șomaj tehnic. Caste, precum a avocaților, agenților imobiliari s.a. solicită sprijin că nimic sa nu se schimbe sa nu se schimbe în buzunarul lor. Problema e nu cred că există vreo stat pe planeta asta care afectat de pandemie să aibă atâția bani sa dea tuturor că și cum nimic nu s-ar fi întâmplat în ultimile 2 luni. Pur și simplu, o perioadă cheltuielile voluptorii, de fițe nu ar trebui sa existe. Chiar e imposibil sa îți menții opulența. Stai un pic la relanti și peste ceva vreme îți poți relua stilul luxos de viața.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by