Ministerul Sanatatii: Unul din zece romani sufera de hepatita
Bolnavii trebuie doar sa se prezinte la specialist cu un bilet de trimitere din partea medicului de familie, iar cheltuielile tratamentului sunt suportate integral de catre stat.
Programul national de evaluare a starii de sanatate a populatiei a aratat faptul ca tot mai multi romani sufera de hepatita virala de tip B sau C. Concluzia medicilor reuniti la Iasi, cu ocazia primei editii a Congresului de Gastroenterologie si Hepatologie, este ca peste doua milioane de romani sufera de hepatita, anunta Antena 3.
Sfatul medicilor pentru evitarea raspandirii bolii este ca populatia sa mearga periodic la un control medical.

Ministrul energiei cedează în fața ANRE în ceea ce privește liberalizarea, deși este "ușor nemulțumit" / Marii furnizori de energie nu vor fi obligați să ofere reduceri de prețuri
Cum decurge vaccinarea într-o comună din Iași: doar patru persoane imunizate luni, o singură persoană programată pentru marți: „Nu pot să aduc oameni de acasă să-i vaccinez”
Povestea discului de la Nebra - Un fals extrem de bine făcut sau cea mai veche reprezentare a cerului?
“Oglinda fermecată” a autorităților ne spune povestea noastră de anul acesta. De fapt, Comisia de Prognoză o spune pentru buget
O copie din secolul XVI a lui „Salvator Mundi”, cel mai scump tablou din lume, a fost recuperată de poliția italiană / Povestea din spatele operei de artă
In aceste conditii daca nu se vor lua masuri drastice este posibil ca in 10 ani sa vorbim de o situatie mult mai grava . OMS estimeaza ca aproximativ 3% din populatia globului, sunt infectati cu virusul hepatitei C. In Romania sitiuatia este de 3 ori mai grava tinid cont de faptul ca circa 10% din romani sufera de hepatita .
Toate tipurile de hepatita determina o inflamare a ficatului, impiedicandu-l astfel sa-si indeplineasca functiile.
Principalele tipuri de hepatita virala sunt hepatita A, B, C, D, E si G. Insa dintre acestea doar forma hepatitei B si C poate cauza ciroza. Virusul C este considerat a fi unul din cei mai periculosi dintre virusurile hepatice.
Hepatita C este o boală care progresează lent şi duce, în multe cazuri, la afectarea severă a ficatului. În formă cronică, această afecţiune poate evolua spre ciroză hepatică, insuficienţă hepatică şi cancer hepatic. Cel mai important aspect al hepatitei C este acela că boala nu prezintă simptome, ceea ce scade dramatic şansele pentru o diagnosticare precoce.
În afară de transfuzii, hepatita C se mai poate transmite prin contact accidental al sângelui unei persoane neinfectate cu sânge infectat cu virus hepatic C. În această categorie intră tatuajele, piercing-ul, acupunctura, aparatele de bărbierit, forfecuţe, periuţe de dinţi, hemodializă, echipamentele stomatologice. Virusul se poate transmite şi prin raporturi sexuale neprotejate. În cazul consumatorilor de droguri injectabile, virusul se transmite prin utilizarea aceleiaşi seringi. Pe de altă parte, transmiterea de la mamă la făt se face prin intermediul schimbului de sânge, care are loc în mod constant pe parcursul sarcinii între mamă şi făt.
Virusul hepatitei C nu se transmite prin aer, tuse, stranut, imbratisari si sarut, alimente, apa, utilizarea tacamurilor si a paharelor, folosirea toaletelor publice.
1 "Medicii spun ca tratamentul pentru aceasta boala nu este costisitor. " in cazul hepatitei C tratamentul este foarte scump (de ordinul 2000 - 3000 EURO).
Interferon + ribavirina.
2 Sunt multe cazuri nediagnosticate in conditiile in care acest fel de analiza nu este pe setul de analize "normale" . Cel mai des se depisteaza indirect, constatand valori mari ale transaminazelor, ceea ce deja e nasol.
3 "Bolnavii trebuie doar sa se prezinte la specialist cu un bilet de trimitere din partea medicului de familie, iar cheltuielile tratamentului sunt suportate integral de catre stat. "
Eu am fost diagnosticat in martie 2007, si am fost pus pe o lista de asteptare la Casa de asigurari judeteana.
Pana in septembrie nici o veste de la ei.
Mai mult, am incercat sa ma interesez la casa de asigurari iar doamna "Doctor " de la casa mi-a spus sa nu ma grabesc ca oricum tratamentul va fi in zadar, ca ea in cariera dumneaei a vazut doar doua cazuri vindecate.
4 Viremia (analiza necesara in evaluarea bolii) se face doar in Bucuresti, costa 450 RON si nu este decontata de stat (sau nu era in martie 2007).
5 Genotipul (analiza necesara pentru prescrierea tratamentului) nu se face in romania. Adica medicii nu o cer, ca e prea scumpa, nefiind decontata.
6 O alta aberatie: se face un punctaj pentru fiecare bolnav, iar daca gradul de "uzura" a ficatului nu e prea mare atunci ai punctaj mic si poti sa mai astepti. Sunt doar cativa oameni dintr-un judet care beneficiaza de tratamentul cu ribavirina si interferon.
Inca sunt sub tratament dar printr-un context fericit in alta parte a lumii.
Pot sa inteleg ca tara e saraca , ca nu sunt bani, ca nu este prioritatea tarii sa trateze un om de 30 de ani ,dar nu pot sa inteleg de ce suntem mintiti cu astfel de articole.
6. Pentru ce se foloseste scoringul(punctajul):
Banii sunt limitati, iar ei se aloca celor in fazele cele mai avansate - pentru ei existand pericolul trecerii in ciroza.