”Te aşteaptă încă o săptămână grea de muncă de pe canapea?”, scrie Ambasada Suediei pe Facebook. ”Suntem alături de tine (cu gândul) şi dorim să te ajutăm cu... o reţetă de chifteluţe suedeze”, se spune în postare.

HotNews.roFoto: Hotnews

Rețeta, afirmă ambasada poate oferi răspunsul la ”două întrebări existenţiale: 1. cum să faci să le mai mănânci, acum că s-a închis Ikea 2. cum să-ţi diversifici portofoliul de activităţi, acum că s-a închis mall-ul (şi Ikea).”

Rețetă chifteluțe suedeze:

”500 g de carne tocată (amestec vită/porc), 250 ml lapte, 75 g pesmet, 1 ou, 1 ceapă, sare, piper, condimente după gust.

Toacă ceapa mărunt şi căleşte-o în puţin unt, fără a o rumeni. Înmoaie pesmetul în lapte. Amestecă carnea tocată cu ceapa, oul, laptele / pesmetul și condimentele. Adăugă puțină apă, dacă este nevoie.

Modelează chifteluţele şi apoi rumeneşte-le într-o tigaie, într-o cantitate suficientă de unt topit. Întoarce-le şi lasă-le să se rumenească pe toate părțile. Servește cu piure de cartofi sau cartofi fierţi și sos de merişoare (dacă ai apucat să-ţi cumperi).”

Reprezentanții diplomatici ai Suediei în România, mai oferă, tot luni, și rețeta la fel de celebrului sos de merișoare, cu rugămintea de a nu-i întreba de unde se pot obține acestea:

”4 căni de merișoare, 1 cană cu zahăr, 1/2 cană cu apă. Se spală și se scurg merișoarele, se pun într/o cratiță cu apa și aduc la punctul de fierbere. Se adaugă zahărul și se amestecă până se dizolvă.

Se mai fierbe 10 minute. Se pune cratița în apă rece și se amestecă sosul timp de 1-2 minute. Se servește cald dacă se folosește pentru clătite; se răcește dacă se servește cu chifteluțe.”