În noaptea de sâmbătă spre duminică, România trece la ora de vară, adică ceasul se va da înainte cu or oră ora 3.00 devenind 4.00. Trecerea la ora de vară are loc în ultima noapte de sâmbătă spre duminică a lunii martie, respectiv 28 martie de 29 martie 2020. Toate ceasurile din România vor fi date cu o oră înainte.

Se trece la ora de varaFoto: Agerpres

Potrivit Observatorului Astronomic, între ultima duminică a lunii martie și ultima duminică a lunii octombrie, pe teritoriul României funcționează ora oficială de vară (ora-vară), care este cu o oră în avans față de timpul-legal român.

Ora de vară 2020, s-ar putea să fie printre ultimele dăți când se schimbă ora

Schimbarea orei din acest an ar putea fi printre ultimele. Parlamentul European a votat, în 2018, în favoarea unei propuneri de renunţare la obligativitatea trecerii la ora de vară la nivelul Uniunii Europene. Potrivit acestei propuneri, fiecare stat membru al Uniunii Europene va avea dreptul să decidă până în 2021 dacă va păstra actualul sistem sau va renunţa la schimbarea orei.

Cum a apărut ideea orei de vară

Ideea orei de vară a apărut pentru prima oara la omul de stiinta Benjamin Franklin, în anul 1784. Acesta a scris un eseu numit "An Economical Project" în care a enunțat cateva idei pentru economisirea uleiului folosit la lampile de iluminat. Una din metode era introducerea unei perioade de timp in timpul verii. Pe cand se afla la Paris, la varsta de 78 de ani, aceasta s-a ocupat de modul in care lamplile cu ulei produceau lumina si cat de eficeinte erau acestea. Intr-o dimineata de vara, Benjamin Franklin s-a trezit la ora 6 surprins de cat de multa lumina ii intra in camera. La inceput a crezat ca sunt lampile cu ulei ce se instalau pe strazile Parisului. Dar, a observat ca Soarele tocmai rasarea la orizont.

Potrivit Observatorului atronomic, ideea lui Franklin a fost preluata de catre William Willett, un constructor britanic. Si acesta a fost uimit cand intr-o dimineata de vara, in jurul orei 6, chiar daca afara era lumina, toate obloanele caselor erau inchise. El a propus intr-un pamflet din 1907 sa se adauge 20 de minute in fiecare duminica din aprilie, si sa se scada aceste minute in duminicile lunii septembrie. In anul 1908 s-a inercat introducerea acestei reguli, in Marea Britanie, dar a fost intampinata negativ.

Câte țări trec la ora de vară

110 ţări din întreaga lume folosesc astăzi acest mecanism.

Primii care au introdus ora de vara au fost germanii, incepand cu anul 1916 (intre 30 aprilie - 1 octombrie). Au urmat britanicii ce au introdus ora de vara tot in 1916 (intre 21 mai - 16 octombrie). Alte tari care au introdus ora de vara au fost: Belgia, Denmarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia si Tasmania. Pe 19 martie 1918 s-a introdus si in Statele Unite dar a fost folosita doar pana in 1919. Din cauza opozitiei fermierilor s-a renuntat la ora de vara. Cea mai mare confuzie s-a creeat in Statele Unite unde fiecare stat avea propria regula de introducere a orei de vara, situatie ce s-a mentinut pana in 1966.

În Europa, Islanda este singura ţară care nu foloseşte ora de vară. Rusia a început să aplice acest sistem din 1981, însă a renunţat după 20 de ani, pe motiv că nu vrea să streseze cetăţenii.

Ora de vară în România

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu 1979. În 1996, ţinând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.

Din 1997, ora de vară începe în România în ultima duminică din martie şi se încheie în ultima duminică din octombrie, la fel ca în toate ţările europene.