​Șeful Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, susține că garanțiile privind respectarea standardelor drepturilor omului sunt obligatorii chiar și în situații de criză, iar activarea de către România a art. 15 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului nu înlătură protecția acestora.

Asztalos CsabaFoto: Facebook/Asztalos Csaba

„Curtea Europeană a Drepturilor Omului VA ANALIZA PE FOND orice plângere depusă împotriva României, chiar și plângerile care au ca obiect o posibilă încălcare a Convenției în perioadă stării de urgență! Activarea art. 15 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului nu oferă puteri nelimitate statelor membre.(...) Garanțiile privind respectarea standardelor drepturilor omului sunt obligatorii chiar și în situații de criză, orice măsură de limitare trebuie să treacă testul justificării obiective de un scop legitim, măsura să fie necesară și adecvată și proporțională cu scopul urmărit. (a se vedea și art. 53 din Constituția României). Activarea art. 15 din Convenție nu are niciun efect juridic de suspendare a aplicării instrumentului juridic internațional de drepturile omului, constituie doar o formă de notificare a Secretarului General al Consiliului Europei cu privire la măsurile adoptate prin decretul de instituire a stării de urgență pe teritoriul României, care pot să comporte limitări ale unor drepturi, limitări ce trebuie să corespundă standardelor Convenției!”, a scris șeful CNCD, pe Facebook.

România şi încă trei state membre ale Consiliului Europei, respectiv Republica Moldova, Letonia şi Armenia, au activat articolul din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului care permite derogări de la aplicarea acesteia în condiţiile stării de urgenţă decretate ca urmare a coronavirusului, transmite France Presse.

Aceste patru state membre ale Consiliului Europei au ''notificat oficial'' în ultimele zile că se află în stare de urgenţă şi activează derogarea prevăzută de articolul 15 al Convenţiei, a explicat pentru France Presse un purtător de cuvânt al Consiliului Europei, care a subliniat că şi alte state ar putea să procedeze la fel ca urmare a progresiei rapide a epidemiei de coronavirus în Europa.

Articolul 15 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului prevede că ''în caz de război sau de alt pericol public care ameninţă existenţa unei naţiuni'', un stat membru ''poate lua măsuri derogatorii de la obligaţiile prevăzute în Convenţie, în măsura strictă în care situaţia o impune şi cu condiţia ca aceste măsuri să nu contravină altor obligaţii care decurg din dreptul internaţional''.