Guvernul va adopta joi o ordonanță de urgență care va permite amânarea plății ratelor la bancă pentru persoanele fizice, dar și pentru firmele din România. Plata ratelor va putea fi amânată cu până la 9 luni, a anunțat miercuri președintele Iohannis.

Klaus Iohannis in videoconferintaFoto: Presidency.ro

Anunțul a fost făcut de Iohannis la finalul ședinței de la Palatul Cotroceni la care au luat parte premierul Ludovic Orban și ministrul de Interne, Marcel Vela, ministrul Finanțelor, Vasile Cîțu, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Virgil Popescu, și ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

"Guvernul este pregătit ca mâine să dea mâine o ordonanță de urgență care permite amânarea plății ratelor la bancă pentru persoane fizice, adică pentru oamenii care au rate la bancă, dar și pentru firmele din România. La cererea celor care au datorii la bănci, plata se poate amâna cu până la 9 luni. Deci, practic, ratele pot fi amânate până la sfârșitul anului. Suntem convins că până atunci economia își va reveni, oamenii își vor revei și lucrurile vor intra mult mai ușor într-o normalitate", a declarat Iohannis.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat, miercuri, la Realitatea Plus, că amânarea se aplică pentru toate tipurile de credite şi pentru întreg sistemul bancar. Clienţii trebuie să solicite băncilor amânarea prin telefon, iar banca trebuie să confirme ulterior cererea via e-mail, potricit Mediafax. Cîţu a mai precizat că dobânzile nu se cumulează, astfel încât să fie evitată posibilitatea ca după cele nouă luni debitorii să fie obligaţi să plătească imediat mai multe rate.