Judecătorul Danileț: Prin derogarea de la aplicarea CEDO, România se sustrage de la orice formă de ocrotire a drepturilor sau de răspundere ulterioară pentru încălcarea lor

de I.H.     HotNews.ro
Duminică, 22 martie 2020, 10:19 Actualitate | Esenţial


Cristi Danilet
Foto: Hotnews
România şi încă trei state membre ale Consiliului Europei, respectiv Republica Moldova, Letonia şi Armenia, au activat articolul din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului care permite derogări de la aplicarea acesteia în condiţiile stării de urgenţă decretate ca urmare a coronavirusului. Judecătorul Cristi Danileț spune că, practic, România se sustrage de la orice formă de ocrotire a drepturilor sau de răspundere ulterioară pentru încălcarea lor în timpul stării de urgență, găsind o cale nepotrivită să se sustragă de la necesitatea respectării unor angajamente internaționale.

România, Republica Moldova, Letonia şi Armenia au ''notificat oficial'' săptămâna trecută că se află în stare de urgenţă şi activează derogarea prevăzută de articolul 15 al Convenţiei, explica pentru France Presse un purtător de cuvânt al Consiliului Europei, fără ca anunțul să fie făcut și de vreo autoritate de la București.

Articolul 15 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului prevede că ''în caz de război sau de alt pericol public care ameninţă existenţa unei naţiuni'', un stat membru ''poate lua măsuri derogatorii de la obligaţiile prevăzute în Convenţie, în măsura strictă în care situaţia o impune şi cu condiţia ca aceste măsuri să nu contravină altor obligaţii care decurg din dreptul internaţional''.

Activarea articolului 15 nu permite însă derogarea de la articolele Convenţiei care protejează dreptul la viaţă şi care interzic tortura şi sclavia.

Judecătorul Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj, explica, într-o primă postare pe Facebook pe această temă că această derogare înseamnă că, exceptând dreptul la viață și interzicerea torturii, se poate renunța la orice drept al omului." Turcia lui Erdogan a făcut asta ca să poată fi arestați și condamanți în afara regulilor obișnuite opozanții regimului" .

"Consider hazardată această solicitare a României și, ca judecător, sunt obligat să o denunț publicului. AȘA CEVA NU SE POATE FACE! Nu suntem în război cu oamenii sau cu vreun alt stat, ci cu un nenoricit de virus", afirmă Cristi Danileț.

El semnala că Dunja Mijatović, Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, spunea că drepturile omului trebuie respectate inclusiv în perioada de combatere a COVID-19.

În decretul privind instituirea stării de urgență în România emis de președintele Klaus Iohannis în 16 martie, la Capitolul afaceri externe este prevăzut (art. 48), printre atribuțiile Ministerului Afacerilor Externe: "Va notifica Secretarului General al ONU și Secretarului General al Consiliului Europei măsurile adoptate prin decretul de instituire a stării de urgență care au ca efect limitarea exercițiului unor drepturi și libertăți fundamentale, în conformitate cu obligațiile internaționale ce revin României".

Judecătorul Danileț, fost membru CSM, arată, într-o analiză publicată sâmbătă pe blogul său, că România a făcut notificarea către Consiliul Europei pe data de 18 martie 2020, dar a invocat art. 15 din Convenție, care presupune derogarea de la ea. Notificarea are un caracter general și se bazează pe o traducere în engleză a decretului președintelui, însă fără a se menționa în concret ce drepturi sunt sau urmează a fi restrânse/eliminate. Mai mult, nicio autoritate a statului nu a comunicat sau justificat publicului român această măsură, informația fiind făcută publică de Agenția France Press, în 19 martie spune Danileț.
 • "De la data aderării la CEDO atunci până în prezent România a trecut prin grave revolte sociale (mineriadele din 1999), epidemii (gripă aviară în anul 2005 și gripa porcină în anul 2009) și o tentativă de lovitură de stat (2012), dar niciodată nu a suspendat sistemul european de protecție a drepturilor omului. Deși în aceste zile este stare de urgență în mai multe state membre ale UE, doar Letonia și România au anunțat suspendarea sistemului de protecție a drepturilor omului; este de remarcat că, alături de alte două state din afara UE care au luat această măsură (Moldova și Armenia), doar statele ex-comuniste au procedat astfel. În trecut, unele state europene au notificat derogarea de la CEDO, dar numai pentru acte de terorism și lovituri de stat (Grecia, Irlanda, UK, Ucraina, Turcia).
 • Conform jurisprudenței Curții Europene, derogarea de la CEDO se poate invoca în caz de urgență numai atunci când se pune în pericol viața națiunii și doar dacă sunt inadecvate măsurile/restricțiile normale permise de Convenție pentru menținerea siguranței, sănătății sau ordinii publice. În mod firesc, aprecierea unor astfel de situații o fac autoritățile naționale, dar nu în afara cadrului european. Curtea de la Strasbourg subliniază că aprecierea unor astfel de situații se face cu referire la datele avute în momentul derogării. Or, potrivit comunicării oficiale a MAI, la data de 18.03.2020 când a fost făcută notificarea către Consiliul Europei, pe teritoriul României erau confirmate 260 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus); dintre cei 260 de cetățeni care au contactat virusul, 19 au fost declarați vindecați și au fost externați.
 • Drepturile care trebuie respectate și în perioada derogării sunt: la viață, la interzicerea torturii, la interzicerea sclaviei, la nepedepsirea unei persoane fără lege, la imposibilitatea de a se introduce pedeapsa cu moartea, la imposibilitatea de a pedepsi o persoană de două ori pentru aceeași faptă. Ulterior notificării, pentru celelalte drepturi nu mai există garanții suficiente în România", argumentează Danileț.
Potrivit acestuia, în condițiile în care România nu mai respectă mecanismul de protecție a drepturilor omului ca urmare a derogării de la CEDO și din cauza unei legislații – redactată defectuos – care este aplicabilă în stare de urgență, se ajunge ca restrângerea sau chiar eliminarea unor drepturi să fie decise de către un ministru, printr-un document administrativ necenzurabil legal și greu cenzurabil juridic.

"De aceea, cred că România trebuia să anunțe ONU și Consiliul Europei că e firesc ca anumite drepturi ale omului să fie afectate în timpul stării de urgență, nicidecum să notifice la modul general – cu privire la toate drepturile, cu excepția celor șase menționate mai sus – că derogă de la respectarea Convenției Europene a Drepturilor Omului în această perioadă. Invocând aplicarea art. 15 din CEDO, practic România se sustrage de la orice formă de ocrotire a drepturilor sau de răspundere ulterioară pentru încălcarea lor în timpul prezentei stări de urgență. În felul acesta, cred s-a găsit o cale nepotrivită prin care țara noastră să se sustragă de la necesitatea respectării unor angajamente internaționale", adaugă judecătorul.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

44825 vizualizari

 • +19 (33 voturi)    
  Meteahna romanesca (Duminică, 22 martie 2020, 10:31)

  CezarN [utilizator]

  Mai stiti cand guvernul Dancila si-a dat ordonanta ca nu raspunde pentru corectitudinea dateor din buget asa incat Dancila si Teodorovici nu pot fi rasi la raspundere ca au mintit?

  Ei bine, tot asa si guvernul Orban. Pentru ca au incompetenti in guvern, le este frica de gresesilel monumentale pe care acestia le vor face(si probabil le fac) in gestionarea starii de urgenta. Asa ca mai bine fug ei de raspunere retragandu-se diin conventia de garantare a drepturilor omului.

  Fuga de raspundere si promovarea incompetentilor este o meteahna romanesca.
  • -13 (13 voturi)    
   nu e chiar asa (Duminică, 22 martie 2020, 12:05)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   e situatie de urgenta... in mod normal e ilegal sa obligi oamenii sa stea in casa... dar acum trebuie sa dea legea ca sa stea oamenii in casa.

   ei cer derogare tocmai ca sa nu-i dam in judecata ca nu ne lasa sa iesim la picnic in parc!

   ca legea asta poate fi abuzata, e alta disuctie.
   dara o vor folosi pentru a face abuzuri vom vedea.
   dar in esenta e ok...ish ce fac!
   • +10 (10 voturi)    
    comentezi aiurea (Duminică, 22 martie 2020, 13:01)

    c4 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    din UE doar Letonia a mai facut ca Romania, asta arata ca nu era necesara derogarea
   • +8 (8 voturi)    
    hehehe (Duminică, 22 martie 2020, 16:44)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    guvernu', niscai procurori portocalezi, ar avea de profitat.
    sa nu mai vorbim de diabetici, cardiaci, cancerosi, care pot da coltul din lipsa medicamentelor, in timp ce guvernul este absolvit, pe motive de virus...
    adica, acum guvernu' poate face orice cu noi.
    ce le mai trebuie alegeri, o tin cu starea de urgenta, virusul va mai dura. mai ales ca au dat ordine sa nu se mai publice situatia infectarilor in tzara...
    mor medicii infectati din lipsa echipamentelor de protective, guvernul nu poate fi tras la raspundere.

    pazea, virulsu' @ pace voua !
 • +4 (18 voturi)    
  Deci medicii din Suceava (Duminică, 22 martie 2020, 10:36)

  Con_stan_tin [utilizator]

  care s-au infectat cu coronavirus îi pot acuza pe sefii lor care nu le-au asigurat echipament de protecție de tortură, dacă infecția le produce dureri insuportabile.
  • +1 (3 voturi)    
   numai (Duminică, 22 martie 2020, 20:33)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

   numai daca poate fi considerata tortura.
   moartea prin neglijenta, dreptul la viata se suspenda.
 • +1 (13 voturi)    
  Coloniile licuriciului (Duminică, 22 martie 2020, 11:01)

  ww [utilizator]

  Unde se puteau restrange drastic drepturile omului daca nu in protectoratele americane, banuite sau chiar condamnate pentru gazduirea inchisorilor CIA? Aici drepturile omului sunt gogosi pentru umplut burtile goale.
  Sa nu uitam ca starea de urgenta a fost ceruta vehement de Basescu, o trompeta oficiala a licuriciului. Iar urgenta nu a vizat considerente sanitare, restrictionarea de intrare in tara pentru protejarea cetatenilor, ci a mers de la restrangerea dreptului la exprimare si informare pana la suspendarea dreptului la actiune al unor institutii ale statului (ITM).
 • -4 (8 voturi)    
  Chichite juridice (Duminică, 22 martie 2020, 11:07)

  PowerIon [utilizator]

  Mult, mult, mai puțin importante decat ce ne paste pe noi acum din cauza inconstientei nationale.
  Nimic nu este perfect atata timp cat exista drobul de sare.
 • +7 (15 voturi)    
  dictatura profită (Duminică, 22 martie 2020, 11:41)

  clencix [utilizator]

  Prostia endemică în resturile comuniste poate ajunge să conducă iar în România.
 • -6 (10 voturi)    
  este o lege (Duminică, 22 martie 2020, 12:08)

  liviu_ [utilizator]

  oarecum necesara...

  nu poti obliga oamenii sa stea in casa. acum trebuie si ca sa nu te dea in jduecata la CEDO, faci asta.

  da, se poate abuza. vom vedea. dar in esenta nu e aiurea ce fac.

  dar nu inteleg d c ignoram un fapt: (exact cum am prezis dealtfel) . dam vina oe guvern si IGNORAM zecile sau sutele de oameni care erau suspecti si s-au p...t pe carantina! sau oamenii care ies in parc etc!
  dam vina pe guvern cand 50% minim din bolnavii de astazi sunt 100% vina oamenilor, nu a guvernului (nici macar a celuio psdist.,.,..).

  ei ne-au spus frumos: stati in casa! multi nu au stat. Acum impun! Daca nu intelegi de vorba buna, trebuie cu paru. Simplu!
 • +6 (8 voturi)    
  Daca judecatorii si procurorii (Duminică, 22 martie 2020, 12:14)

  Coco Whistle [utilizator]

  Si-ar face treaba nu am fi ajuns aici, in rest sint de acord cu cele mentionate in articol.
 • -2 (4 voturi)    
  fiecare generație a omis sa ia masurile trebuincio (Duminică, 22 martie 2020, 13:56)

  ubbu [utilizator]

  iar acum omul e mort, depăsit. doar daca scade populatia cu vreo 2/3 vom putea respira normal.
  in 1340 tot din China venea ciuma neagra de care abia in sec. XIX am scapat
 • +6 (8 voturi)    
  Observati ca metehnele din comunism (Duminică, 22 martie 2020, 14:27)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  Nu si le pot scoate politicienii din cap. Romania are un ficus si guvern asa zis liberal dar creiere de comunisti.
 • -8 (8 voturi)    
  prostie ! (Duminică, 22 martie 2020, 16:46)

  HOPA [utilizator]

  Nu am inteles !! in situatia in care se gaseste ROMANIA
  masurile sunt modeste ,trebuie sa fi masuri dure si precise nu ne putem juca ,utati ce se intipla in italia o tragedie si nui vorbim de drepturile omului mergeti in america dl. DANILET si vedeti ca mai presut de orce este tara si siutatia care poate duce la slabirea statului roman nu avem timp de drepturi trebuie fiecare sa respecte ordonatele nu vrem sa ajungem in sitatia italie sa salvam situatia si dupa ceia vorbim de drepturi
  PS MERGETI IN .S.U.A SI VEDETI CUM SUNT APLICATE DREPTURILE EU AM O EXPERINTA DE CIVA ANI BUNI ! IN AMERICA asa haideti sa lasam teorilea si sa trecem la lucruri seriose sa ne protejem si sa ajutam oameni care nu stiu sa pricepa ca este f periculos !!
  Multumesc !!
 • +3 (3 voturi)    
  sistemul de nesanatate (Duminică, 22 martie 2020, 22:51)

  oareconteaza [utilizator]

  Statul este de mult certat cu legea. In special sistemul de sanatate este gandit ca o industrie sa faca bani prin prelungirea suferintei oamenilor. Un exemplu este ca daca vii din strainatate statul, binevoitor cum este nu iti ofera dreptul la serviciile de sanatate gratuit decat dupa 6 luni de cotizare. Timp de 6 luni poti apela doar la sistemul privat in care esti trimis ca o minge de ping pong. Asta in conditiile in care in tarile civilizate ai drepturi din prima zi de cotizare la sistemul de sanatate. Sa judecam ...
 • +3 (3 voturi)    
  sistemul de nesanatate (Duminică, 22 martie 2020, 22:51)

  oareconteaza [utilizator]

  Statul este de mult certat cu legea. In special sistemul de sanatate este gandit ca o industrie sa faca bani prin prelungirea suferintei oamenilor. Un exemplu este ca daca vii din strainatate statul, binevoitor cum este nu iti ofera dreptul la serviciile de sanatate gratuit decat dupa 6 luni de cotizare. Timp de 6 luni poti apela doar la sistemul privat in care esti trimis ca o minge de ping pong. Asta in conditiile in care in tarile civilizate ai drepturi din prima zi de cotizare la sistemul de sanatate. Sa judecam ...
 • -2 (2 voturi)    
  despre (Luni, 23 martie 2020, 10:46)

  costelo999 [utilizator]

  nu se putea sa nu iasa danitez cuculetz sa comenteze el ceva nasol despre starea de urgentza, ce nu ii convine ? ce drepturile omului sunt incalcate? dar dreptul la viata ? sa fiu infectat de un cocalar din italia care umbla brambura pe strada ? sa imi moara parintii socrii bunicii ? ca e drepturile omului ? bai rezistac feibucilist am dreptul la viata pe care mi-o incalca unii care gindesc ca tine, alte tari au limitat drepturile cetateanului , unde este democratie, si tu vi si spui ca e naspa ? cine esti tu mai care ai mincat bani grei cit ai fost detasat la bucuresti. mai lasa-ma cu chestiile astea avocatesti si stai dreaqu in casa si lasa feisbucul ala.
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 2 aprilie 2020, 12:34)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by