​Primarul Iașiului, Mihai Chirica, spune că și-a făcut testul pentru coronavirus și îl va face săptămânal pe motiv că este o obligație a sa asta pentru a nu-i „infesta” pe colegi. În acest moment însă în România sunt testați pentru coronavirus doar suspecții de îmbolnăvire.

Mihai ChiricaFoto: Hotnews

„Trebuie să te gândești la sănătatea ta. Până la urmă, nu știi cum este omul din față. Pare că este sănătos, așa cum par și eu. Eu o singură chestie spun. Că în calitate de primar și coordonator al Situațiilor de Urgență pe Municipiul Iași, mi-am făcut testul și ieri și îl fac săptămânal, ca să nu-mi infestez (sic!) colegii”, a spus Chirica, într-o emisiune.

Reporterul a intervenit ca să-l susțină, spunând că „nu e un moft, e o obligație”. „E o obligație”, a întărit Chirica, adăugând că are ședinte zilnic cu zeci de oameni.

În acest moment în România sunt testați doar cei suspecți de coronavirus. ​Definiția pentru caz suspect de coronavirus dată de autoritățile române, este următoarea (sursa: Institutul Național de Sănătate Publică):

  • Pacient cu infecție respiratorie acută (debut brusc al cel putin unuia din următoarele: tuse, febră, durere în gat, scurtarea respiratiei (creșterea frecvenței respiratorii) care necesită sau nu spitalizare ȘI În perioada de 14 zile anterioare debutului simptomelor a întrunit cel puțin unul din următoarele criterii epidemiologice: A avut contact apropiat cu un caz confirmat sau probabil de COVID-19 SAU A avut istoric de călătorie internațională"

Declarația a fost semnalată inițial de reporteris.ro.