Comisia Europeana a confirmat oficial ca a cerut informatii despre cazul Nokia si ca autoritatile romane i-au trimis, joi, la Bruxelles, o scrisoare pe aceasta tema. Anuntul a fost facut de ofiterul de presa de la cabinetul comisarului pentru concurenta, Neelie Kroes, transmite Romania Actualitati. Responsabilul european a adaugat ca Bruxelles-ul nu a lansat o investigatie oficiala in acest caz.

Acesta a explicat ca este vorba despre un raspuns care face referire la ajutoarele de stat in general, dar care include si detalii despre prezenta Nokia in parcul industrial de la Jucu, in judetul Cluj.

Surse europene sustineau ca executivul de la Bruxelles urmeaza sa decida saptamana viitoare daca incepe sau nu o investigatie oficiala in cazul Nokia pentru posibile ajutoare de stat ilegale acordate de autoritatile locale Cluj.

CE suspecteaza ca ar fi vorba de o intelegere la nivel local intre Consiliul Judetean Cluj, care a construit parcul industrial, si producatorul finlandez de telefoane mobile, intelegere ce ar viza scutirea de impozite si taxe locale pentru Nokia.

Autoritatile din Cluj au declarat ca nu au oferit niciun fel de facilitate speciala pentru a convinge grupul Nokia sa isi mute productia in localitatea Jucu din aceasta zona. Presedintele Consiului Judetean, Marius Nicoara - citat de RFI - a precizat ca a fost vorba despre un raspuns la o chestionare din partea Bruxelles-ului. Sefii Nokia au anuntat, anterior, ca grupul va beneficia de o scutire de taxe pentru terenul pe care il ocupa uzina, in concordanta cu legislatia din Romania privind parcurile industriale.

Intre timp continua protestele fata de transferul productiei din Germania in Romania. Federatia Europeana a Metalurgistilor, din care fac parte toate sindicatele de la Nokia, a anuntat ca va decide la 29 februarie daca incepe proteste de proportii, in functie de decizia finala a companiei Nokia, care a oferit ca data limita tot 29 februarie pentru a-si face publica strategia privind relocarea fabricii de la Bochum.