Sectorul serviciilor financiare se află într-o continuă transformare, cu noi oportunități de dezvoltare a carierei. Companiile trebuie să se adapteze constant uneori chiar unor evenimente de o amplitudine pe care nu ne-o puteam imagina acum o săptămână. Astfel, aptitudinile pe care trebuie să le ai pentru a fi întâiul recrutat, nu primul refuzat sunt într-o continuă evoluție.

Cum arată joburile viitoruluiFoto: ACCA

Sincronizarea e totul. Viitorii profesioniști în finanțe trebuie acum să dezvolte și consolideze noile abilitați impuse de revoluția digitală pe care ne vom baza pentru a putea să ne desfășurăm activitățile cât mai bine în următoarea perioadă. Transformările se produc cu o viteză uimitoare, iar adaptarea la aceste schimbări reprezintă o oportunitate majoră pentru cei care vor să-și construiască o carieră în domeniul financiar și în viitorul previzibil.

Acești factori care schimbă piața muncii, care modifică normele sociale, adaugă noi valori și cer noi competențe din partea viitorilor profesioniști sunt uneori neprevăzuți și sistemici dar un bun profesionist contabil va avea tot timpul un job în orice context. Concentrarea pe anumite paliere de activitate vine în ajutorul acestora. Astfel, putem identifica cinci zone de oportunitate pentru viitoarele cariere din domeniul serviciilor financiare:

  • „Auditorul”. Este cel care se ocupă de managementul riscului, oferind certitudinea că organizația din care face parte acționează cu integritate.
  • „Business-changer”. Este persoana care conduce strategiile organizaționale, schimbările, inovația și potențiale oportunități de creștere a afacerii.
  • „Navigatorul de date” utilizează instrumentele analitice emergente pentru a genera informațiile relevante creșterii afacerii și sprijinirii luării deciziilor.
  • „Jucătorul digital” susține adoptarea tehnologiei și analiza datelor în cadrul organizației și vede posibilități remarcabile în transformarea organizației cu ajutorul datelor.
  • „Pionier al sustenabilității” se află în centrul creșterii performanței în cadrul organizației. Acesta joacă un rol esențial în identificarea posibilitaților de creștere a afacerii și în implicarea diverselor grupuri pentru dezvoltarea de noi oportunități.

Afacerile de mâine vor fi profund transformate de revoluția digitala și inovațiile tehnologice, mai ales în acest context în care afacerile vor trebui să se bazeze pe tehnologie din ce în ce mai mult. O parte din joburi vor reveni inteligenței artificiale, dar acesta nu este un aspect negativ ci reprezintă o oportunitate importantă pentru cei care vor ști să profite de aceste schimbări, și vor folosi creativitatea și pregătirea pentru a avansa în carieră, a veni cu noi soluții și a adăuga valoare muncii lor. Viitorii profesioniști din domeniul finanțelor vor fi cei care vor îmbină abilitățile tehnice cu cele soft. Vor fi cei care nu se vor teme de schimbare, ci vor profita de aceasta. Viitorii specialiști în domeniul financiar vor putea controla schimbarea prin învățare continuă.

ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) este cea mai mare organizație internațională care oferă calificări profesionale în domeniul financiar și mecanisme prin care tu, ca profesionist în domeniul financiar, vei rămâne nu doar relevant, dar mai ales inovator și câștigător în fața schimbărilor permanente.

Pe 26 martie 2020, ACCA Romania organizează primul târg virtual de joburi în domeniul financiar – contabil care va avea rolul de a reuni oportunitățile angajatorilor din domeniul finanțelor cu energia, optimismul, inteligența și pregătirea celor care vor să se dezvoltate și să se specializeze în sectorul serviciilor financiare. Participarea este gratuită iar înscrierea se face accesând acest link. Stați acasă, aducem noi lumea la voi!