Biserica Ortodoxă Română pune la dispoziția autorităților spațiile de cazare din mănăstiri pentru adăpostul persoanelor aflate în carantină, potrivit site-ului Basilica. La Mănăstirea Neamț se află în prezent în carantină aproximativ 40 de persoane, marea majoritate venind din Italia.

Carantina la Manastirea NeamtFoto: basilica.ro

„Au fost aduși direct de la Vama Nădlac sau de la Oradea și sunt cazați câte unul sau doi la Centrul Sfântul Paisie. Avem aproape 40 de persoane. Au fost mai mulți, dar i-au redirecționat în alte părți”, a declarat părintele arhimandrit Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, pentru Radio Trinitas.

Centrul mănăstirii are în dotare 52 de camere. Persoanele cazate primesc acolo hrană și asistență medicală.

Și Episcopia Giurgiului oferă spaţii de carantină

Episcopia Giurgiului a luat hotărârea într-o ședință desfășurată la Mănăstirea Comana de a pune la dispoziția autorităților spaţii de carantină, dar şi de preparare a hranei, potrivit site-ului Basilica. Episcopul Ambrozie al Giurgiului a subliniat că în aceste momente de criză este foarte important „să ne protejăm sănătatea trupească”.

Câteva dintre hotărârile adoptate:

  • Preoţii din parohiile din cuprinsul Episcopiei Giurgiului au obligaţia de a populariza în rândul credincioşilor şi de a respecta cu stricteţe toate îndrumările şi dispoziţiile autorităţilor de stat cu privire la regulile și măsurile de prevenire și limitare a eventualelor îmbolnăviri cu virusul Covid-19.
  • Îndatorirea preoţilor din parohiile din cuprinsul Episcopiei Giurgiului de a respecta îndrumările Patriarhiei Române adresate tuturor parohiilor şi mănăstirilor din ţară în vederea prevenirii îmbolnăvirii cu noul Coronavirus (Covid-19).
  • Punerea la dispoziţia autorităţilor, în caz de nevoie, a spaţiilor pentru pregătirea hranei de la Cantina Socială „Sf. Andrei” a Parohiei „Sfânta Treime” – Smârda din Municipiul Giurgiu, Mănăstirea „Sf. Ioan Rusul” din localitatea Slobozia.
  • Inventarierea tuturor spaţiilor din imobilele deţinute de parohii şi mănăstiri care, la nevoie, ar putea fi puse la dispoziţia autorităţilor în vederea amenajării unor centre de carantină.
  • Organizarea, la intrarea în fiecare locaş de cult, a unor zone dotate cu dezinfectant.