La Chișinău, ​socialiștii și democrații au format oficial luni o nouă majoritate parlamentară și au semnat acordul de constituire a coaliției de guvernare. Sprijinul României, inclusiv financiar, va fi pe mai departe strict condiţionat de continuarea reformelor esenţiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova şi avansarea parcursului său european, în ultimele patru luni neexistând evoluţii care să ateste acest lucru, a reacționat Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

HotNews.roFoto: Hotnews

Cei care au semnat noul acord dintre cele două formațiuni sunt Zinaida Greceanîi, liderul Partidului Socialiștilor și președintele Partidului Democrat, Pavel Filip. La câteva ore după semnarea acordului de coaliție, cinci noi miniștri din partea Partidului Democrat au depus jurământul în fața președintelui Igor Dodon. ​Semnând Acordul de coaliție, PSRM și PDM își oficializează cooperarea politică, începută cu demiterea guvernului pro-occidental al Maiei Sandu, acum patru luni, scrie Europa Liberă.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis că a luat notă de evoluţiile politice de la Chişinău legate de semnarea unui acord privind încheierea unei noi alianţe guvernamentale și că poziţia României rămâne în coordonatele de până în prezent.

MAE spune că în ultimele patru luni în Republica Moldova "nu s-au înregistrat evoluţii care să ateste continuarea sau realizarea unor reforme durabile în direcţia avansării parcursului european".

"MAE consideră că îndoielile în privinţa angajamentului autentic din partea autorităţilor de la Chişinău în sensul reformelor necesare se menţin şi în actuala conjunctură politică, neexistând argumente care să deschidă perspectivele unor schimbări de fond ca urmare a formării noii coaliţii guvernamentale de la Chişinău", arată sursa citată.

În consecinţă, "sprijinul României, inclusiv financiar, va fi pe mai departe strict condiţionat de continuarea reformelor esenţiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova şi avansarea parcursului său european".

În acelaşi timp, România va continua să urmărească cu prioritate interesele cetăţenilor din Republica Moldova, aşa cum a acţionat deja, inclusiv foarte recent în contextul crizei generate de epidemia de Covid19, precum şi realizarea proiectelor bilaterale strategice, mai spune MAE.

"România va continua să acorde o atenţie deosebită modului în care Republica Moldova va aplica strict Parteneriatul Strategic bilateral privind integrarea europeană şi va continua ferm şi consecvent parcursul său european, inclusiv implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi a reformelor necesare pentru apropierea de UE - singura opţiune viabilă pentru reformarea profundă a instituţiilor din R. Moldova, de natură să aducă beneficii palpabile cetăţenilor săi", adaugă Ministerul român de Externe.