Noul coronavirus a ucis cel puțin 5.347 de oameni în toată lumea de la apariția sa în luna decembrie, în China, potrivit bilanțului stabilit de către AFP pornind de la date oficiale, iar în acest moment este imposibil de determinat când va fi atins vârful pandemiei, spune Organizația Mondială a Sănătății. Peste 140.720 de cazuri de infectare au fost numărate în 124 de țări și teritorii. Criza generată de coronavirus continuă cu noi măsuri excepționale luate de fiecare stat afectat de pandemie, în Bulgaria fiind declarată starea de urgență. Cehia a decis să își închidă granițele începând de luni, iar Spania se pregătește și ea să declare stare de urgență.

HotNews.roFoto: Hotnews

Urmăriți pe HotNews.ro principalele informații privind evoluția pandemiei

05:00 Coronavirus: 11 cazuri noi în China, majoritatea ''importate''. China a anunţat sâmbătă 11 noi contaminări cu noul coronavirus, dar pentru prima dată de la declanşarea pandemiei cele mai multe sunt persoane care au venit din străinătate, scrie AFP, potrivit Agerpres.

00:30 Donald Trump a anunțat suspendarea de vineri, de la miezul nopții, a croazierelor care pleacă din Statele Unite în străinătate pentru a combate răspândirea coronavirusului.

00:04: Primele două cazuri confirmate de coronavirus în fotbalul francez au fost înregistrate la clubul Troyes din Liga a doua.

23:44: Ecuador a declarat vineri primul deces din cauza noul coronavirus, un ecuadorian în vârstă de 71 de ani care s-a întors din Spania, primul caz de boală din țara respectivă și al cincilea deces din America Latină.

23:29: Fifa recomandă amânarea meciurilor internaționale din lunile martie și aprilie.

23:12: Washingtonul l-a convocat pe ambasadorul chinez în Statele Unite asta după ce un oficial chinez a transmis o teorie a conspirației potrivit căreia armata americană ar fi putut introduce noul coronavirus în Wuhan, în locul în care a început epidemia.

22:54: Ucraina își suspendă legăturile aeriene. Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a anunțat vineri că toate rutele aeriene vor fi suspendate de marți pentru a contribui la stoparea răspândirii noului coronavirus.

22:47: Președintele american Donald Trump a declarat că poate adăuga Regatul Unit pe lista statelor europene cu restricții de călătorie în Statele Unite.

22:35:Cipru își închide granițele pentru străini. Președintele cipriot, Nicos Anastasiades, a anunțat vineri că va închide granițele țării pentru două săptămâni din cauza epidemiei de coronavirus: „Intrarea în teritoriul cipriot este interzisă timp de două săptămâni oricărui cetățean care nu este nici cipriot și nici rezident al statului", a spus el în timpul unui discurs televizat.

22:29: KLM va reduce între 1.500 și 2.000 de locuri de muncă din cauza coronavirsului, potrivit Reuters.

22:15: Trump a declarat că nu prezintă simptome de coronavirus.

22:06: Ministrul Sănătății din Țara Galilor, Vaughan Gething a precizat în cadrul unei conferințe de presă că „în cel mai rău caz, Țara Galilor se va confrunta cu 20.000 de decese din cauza coronavirusului”.

22.00: Vicepreședintele Mike Pence spune că 46 de state din America au cazuri de coronavirus.

21.57: Uruguay anunță primele patru cazuri de coronavirus. Toate cele 4 cazuri sunt persoane care au ajuns în Uruguay din Milano, între 3 martie și 6 martie.

21.45: Trump a declarat stare de urgență din cauza pandemiei de coronavirus și deschide calea pentru a debloca 50 de miliarde de dolari pentru lupta împotriva virusului chinez.

20:54 Polonia închide granițele cu străinătatea

20:40 Regiunea Madrid a ordonat vineri închiderea tuturor centrelor comerciale, cu excepția magazinelor alimentare, a farmaciilor și a benzinăriilor, începând de sâmbătă.

Spania intră de sâmbătă în stare de alertă și are peste 4.200 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 121 mortale.

20.23: Danemarca își închide temporar granițele de sâmbătă pentru cetățenii străini

20.21. Numărul total al cazurilor de coronavirus in Franța a ajuns la 3.661, față de 2.876, câte erau joi. De asemenea bilanțul deceselor a ajuns la 79, de la 61 joi.

20.20: Arabia Saudită a identificat 24 de noi cazuri, bilanțul total ajungând la 86.

20.10: Noul coronavirus a ucis cel puțin 5.347 de oameni în toată lumea de la apariția sa în luna decembrie, în China, potrivit bilanțului stabilit de către AFP pornind de la date oficiale. Peste 140.720 de cazuri de infectare au fost numărate în 124 de țări și teritorii. Numărul cazurilor diagnosticate, cu toate acestea, reflectă imperfect realitatea, în timp ce țările au politici și criterii mai mult sau mai puțin restrictive de contabilitate. De la numărătoarea de joi de la 5.00 p.m. GMT, s-au înregistrat 422 de noi decese și de 9.265 de noi cazuri în toată lumea.

19.58: Venezuela confirmă primele două cazuri de coronavirus și suspendă orele la școlile publice și private începând de luni.

19.50: Rusia va limita zborurile din UE, Elveția și Norvegia din cauza coronavirusului, începând de pe 16 martie.

19:31Italia, nou record de decese: 250 de oameni au murit în ultimele 24 de ore

18.40: Kosovo anunță primele cazuri de coronavirus, un cetățean italian și un kosovar

18.35: Scoția a anunțat primul deces al unui pacient cu COVID19. Este vorba de un pacient în vârstă care deja avea probleme de sănătate.

18.24: Guvernul britanic a decis vineri să amâne alegerile locale care trebuiau să aibă loc în anumite municipii ale țării, inclusiv în Londra, cu un an din cauza pandemiei de coronavirus.

18.20: Organizația Mondială a Sănătății a afirmat vineri că Europa este noul epicentru al pandemiei de coronavirus

18.00: Fiul președintelui Braziliei susține că Jair Bolsonaro nu este infectat cu coronavirus

17.25 Regina Elizabeth a Marii Britanii și-a anulat întreaga agendă oficială ca măsură de prevenție.

17.23 Casa Albă a convocat o ședință de urgență, după ce președintele Braziliei a fost testat pozitiv, în condițiile în care acesta s-a întâlnit sâmbătă cu Donald Trump, transmite Reuters, citând Fox Business Network.

17.14 Pakistanul închide granițele și limitează zborurile internaționale, scrie Reuters.

17.00 Republica Moldova va suspenda toate zborurile către destinaţii europene începând de duminică, timp de două săptămâni, în încercarea de a preveni răspândirea noului coronavirus, a anunţat vineri premierul Ion Chicu în cadrul unui briefing, potrivit Agerpres.

16.48 Spania intră în stare de urgență de sâmbătă, a anunțat premierul Pedro Sanchez. El a mai avertizat că Spania ar putea depăși 10.0. 0 de cazuri de infecții la începutul săptămânii viitoare, transmite Reuters.

16.10:Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a fost testat pozitiv pentru coronavirus. De menționat este că acesta s-a întalnit sâmbătă trecută cu președintele american Donald Trump.

15.50 Grecia anunță închiderea tuturor muzeelor și siturilor arheologice, inclusiv Acropole, pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Grecia a înregistrat 117 cazuri de infecții și un deces. Autoritățile au anulat adunările publice, iar școlile, teatrele și cinematografele au fost închise deja.

15.44 Ministrul Sănătății de la Kiev a anunțat primul deces cauzat de COVID-19, potrivit Reuters. Ucraina a decis închiderea frontierelor.

15.10 Statul american Ohio ar putea avea deja peste 100.000 de persoane infectate cu noul coronavirus, a afirmat un responsabil al autorităților sanitare din acest stat nordic al SUA, scrie AFP.

Directoarea departamentului de sănătate din Ohio, Amy Acton, a declarat că acest stat a înregistrat cazuri de transmiteri "comunitare" ale virusului, respectiv la nivel local în cadrul populației, și nu pornind de la persoane care au călătorit în zone deja infectate.

14.57 Guvernul spaniol se pregătește să declare stare de alertă, transmite Reu

ters, citând presa locală.

14.47 Germania începe să închidă școlile.Statul cu cea mai pare populație din Germania, Renanina de Nord, a anunțat închiderea școlilor începând de miercurea viitoare, transmite Reuters. Este vorba despre cel mai afectat stat german, cu o populație de 18 milioane de locuitori. Aici au fost înregistrate 1.264 de cazuri de infecții. Vin

eri au anunțat închiderea școlilor autoritățile din Bavaria, Saxonia Inferioară, Saarland și capitala Berlin.

14.41 Franța interzice adunările publice mai mari de 100 de persoane,informează France24.

14.18 Katerina Sakellaropoulou, prima femeie aleasă preşedinte al Republicii Elene, a depus jurământul vineri în faţa unui parlament aproape gol la Atena, urmând apoi să preia funcţia în cadrul unei ceremonii al cărei număr de invitaţi a fost redus considerabil din cauza epidemiei de coronavirus în creştere în ţară.

13.50Guvernul de la Praga a decis să interzică intrarea străinilor sau plecarea cetățenilor cehi în afara țării, începând de luni, pentru a încerca să combată răspândirea coronavirusului, a anunțat vineri premierul Andrej Babis potrivit Reuters.

”Vom dispune interdicția de intrare în țară pentru toți străinii începând de duminică noaptea, cu excepția celor care își au reședinția în Cehia sau au permis de ședere pentru 90 de zile”, a spus Babis, la finalul unei ședințe extraordinare a guvernului.

13.39: Etiopia anunță primul caz de infecție COVID-19, potrivit Reuters.

13.34: Președintele SUA, Donald Trump, a transmis vineri că, în curând, testele pentru coronavirus vor fi accesibile pe scară largă.

13.23 Premier League și campionatul de fotbal pentru femei au fost suspendate până la data de 3 aprilie, ca urmare a pandemiei coronavirus, scrie Guardian.

Decizia fără precedent a fost luată după ce mai mulți membri ai cluburilor, inclusiv jucători și antrenori, au prezentat simptome ale virusului.

13.22 Croația a decis închiderea școlilor, în timp ce Belarus confirmă 27 de cazuri de infecții.

13.04 Premierul Cehiei Babis a făcut apel la populație să nu dea buzna în magazine pentru a-și face provizii, precizând că niciuna dintre măsurile guvernamentale de combatere a epidemiei nu vor afecta importurile de alimente.

12.51 Fostul președintele american Barack Obama este de vină pentru neajunsurile cu care se confruntă SUA în combaterea epidemiei de coronavirus, susține Donald Trump.

12.08 Kremlinul refuză să spună dacă Putin a fost testat pentru coronavirus, dar a cerut jurnaliștilor care sunt acreditați pe lângă președinția Rusiei să nu mai vină la evenimente dacă se simt rău, transmite Reuters. Asta în contextul în care un parlamentar rus a ignorat recent regulile de auto-izolare și a participat la o sesiune parlamentară la care Putin a susținut un discurs.

Kremlinul a susținut, vineri, că Vladimir Putin este într-o stare extraordinar de bună și că acesta lucrează la capacitate maximă. Pe de altă parte, a invocat nevoia unor măsuri de prevenție, astfel încât jurnaliștii acreditați care nu se simt bine nu ar trebui să vină la evenimente.

11.56 Parlamentul de la Sofia a aprobat vineri instituirea stării de urgență din cauza crizei coronavirusului,relatează Reuters. Măsura este în vigoare până la data de 13 aprilie, pentru a preveni astfel răspândirea coronavirusului, în condițiile în care țara vecină a înregistrat un număr de 23 de cazuri confirmate de infecții și un deces.

Decretarea stării de urgență va permite introducerea interdicției de călătorie spre și dinspre țările cu un număr mare de cazuri de infecții, închiderea școlilor și a universităților, dar și intervenția poliției în cazul celor care nu respectă regulile de izolare.

11.04 Egiptul a înregistrat primul deces al unui cetățean egiptean cauzat deCovid-19, acesta fiind dintr-o zonă situată la mare distanță de Luxor, care ar fi centru epidemiei din această țară, transmite Guardian.

10.58 După relatările recente potrivit cărora președintele american Donald Trump a fost expus riscului de a fi contaminat, acum apar semne de întrebare legate de fiica sa Ivanka Trump, care a fost văzută recent la o reuniune, alături de ministrul australian de interne, Peter Dutton, care a anunțat vineri că a fost testat pozitiv. Reuniunea a avut loc săptămâna trecută, notează Guardian.

10.52 Premierul britanic Boris Johnson a declarat că, cel mai probabil, numărul real al cazurilor de infecții cu noul coronavirus, la nivel mondial, este mult mai mare decât cel confirmat, informează Reuters.

10.49 Iranul a confirmat 1075 de noi cazuri de infecții în ultimele 24 de ore

10.07 Președintele Poloniei, Andrzej Duda, și-a anulat vizita în Rusia, care urma să aibă loc în aprilie, cu ocazia comemorării a 10 ani de la prăbușirea avionului în care au murit președintele de atunci, șeful băncii centrale și mai mulți lideri ai armatei.

10.05 Al doilea deces înregistrat în Indonezia, potrivit Reuters.

10.02 Autoritățile din Bavaria (Germania) anunță că școlile vor fi închise de luni până pe 6 aprilie, relatează BBC News.

De asemenea, autoritățile din Berlin se vor reuni vineri pentru a decide dacă închid toate barurile și cluburile.

9.57 Bulgaria se pregăteşte să declare starea de urgenţă pentru a opri răspândirea coronavirusului, iar propunerea va fi înaintată vineri parlamentului.

Bulgaria a consemnat miercuri şi primul deces. Premierul Boiko Borisov anunţa că numărul cazurilor de infectare a ajuns joi la 23, de la 7 în urmă cu o zi, transmite vineri Reuters.

”Guvernul va cere parlamentului să declare starea de urgenţă, care va permite închiderea şcolilor, grădiniţelor şi universităţilor', a spus premierul Borisov joi după o şedinţă de guvern extraordinară.

9.41 Coreea de Sud a raportat mai multe cazuri de vindecări decât cazuri de infecție, pentru prima dată de la izbucnirea epidemiei în ianuarie, transmite Reuters.

Centrul de boli și control din Coreea de Sud a raportat vineri 110 noi cazuri de infecții, față de 114 câte au fost înregistrate cu o zi în urmă, din totalul de 7.979.

În același timp, numărul deceselor a crescut cu 3, ajungând la 70.

Pe de altă parte, 177 de pacienți au fost externați din spital.

Este pentru prima oară când numărul celor vindecați îl depășește pe cel al noilor cazuri înregistrate într-o singură zi, de la confirmarea primului caz în 20 ianuarie, continuând astfel un trend pozitiv care aduce speranțe pentru a patra cea mai puternică economie din Asia.

9.37 Kenya a înregistrat primul caz de infecție, a anunțat ministrul sănătății, potrivit Reuters.

9.25 Actorul american Tom Hanks şi soţia sa, Rita Wilson, care se află în carantină la Gold Coast, pe coasta de est a Australiei, după ce au fost testaţi pozitiv pentru COVID-19, au transmis că sunt bine.

”Avem COVID-19 şi suntem izolaţi ca să nu o răspândim. Sunt unii cărora le-ar putea provoca o boală foarte serioasă. Luăm lucrurile pe rând'', a scris Hanks pe Twitter.

Alături de o fotografie cu el şi soţia sa, Hanks a scris că amândoi le mulţumesc celor din Australia ''care ne îngrijesc atât de bine''.

9.19 Ministrul de interne din Australia, Peter Dutton, a fost testat pozitiv pentru coronavirus.

"În această dimineață, m-am trezit cu temperatură și dureri în gât. Am contactat imediat Departamentul de Sănătate din Queenslan și am fost testat pentru COVID-19”, a anunțat acesta, potrivit Reuters. "Mă simt bine și vă voi ține la curent”, a mai spus el.

Australia a înregistrat 156 de cazuri de infecții și 3 decese, însă autoritățile locale se așteaptă ca numrul victimelor să crească.

Italia, cea mai afectată țară europeană, a depășit pragul psihologic de 1.000 de morți, blianțul exact fiind, la această oră, de 1.016 la 15.000 de cazuri de infecție. Ca urmare a epidemiei, bisericile catolice au fost închise.

China a raportat vineri numai opt noi cazuri de contaminare cu coronavirus, cea mai scăzută cifră de la începutul publicării de statistici asupra epidemiei la mijlocul lunii ianuarie. Dintre aceste cazuri suplimentare, cinci au fost înregistrate în oraşul Wuhan, epicentrul bolii COVID-19, unde virusul a apărut la sfârşitul lui 2019.

Celelalte trei contaminări înregistrate (două la Shanghai şi una la Beijing) au fost raportate la persoane provenite din străinătate. Nu a fost precizată naţionalitatea lor. Chin

a numără astfel în prezent un total de 88 de cazuri "importate" din alte ţări: o nouă provocare pentru autorităţile sanitare, care au reuşit să limiteze răspândirea COVID-19 pe teritoriul naţional.

Nepalul a urmat vineri exemplul Chinei suspendând eliberarea permiselor de ascensiune pe Everest din cauza epidemiei de COVID-19 cu câteva săptămâni înainte de debutul sezonului de escaladă, informează AFP.

Autorităţile de la Katmandou au suspendat ascensiunile pe toate masivele sale muntoase şi nu mai eliberează vize turistice, a declarat pentru AFP ministrul nepalez al Culturii, Turismului şi Aviaţiei civile, Yogesh Bhattarai.

"Guvernul a decis să suspende toate expediţiile de primăvară şi să anuleze toate permisele de ascensiune pentru moment. Decizia poate fi reconsiderată după analiza situaţiei mondiale, în decursul lunii viitoare", a precizat acesta. Decizia dă o grea lovitură economiei nepaleze, pentru care turismul montan este o sursă esenţială de venituri. În Nepal a fost confirmat un singur caz de coronavirus până la această oră.