Violeta Alexandru, ministrul Muncii, cere angajatorilor privați să nu se folosească de clauza de forță majoră din contractele de muncă și să-și concedieze angajații. Ministrul spune că o soluție până la redresarea situației este șomajul tehnic. Ministrul a spus că nu are în acest moment informații despre concedieri în masă.

Violeta AlexandruFoto: Agerpres

”În ceea ce privește angajații din mediul privat, am avut consultări cu sindicatele și patronatele, văd un pericol în acest moment, și sunt omul care înțelege constrângerile financiare pe care le au în acest moment angajatorii și că trebuie să iei măsuri excepționale pentru că nu mai ai din ce să acoperi salariile angajaților. Apreciez că nu trebuie să ne supunem riscului de a apela din prima la clauza privind forța majoră, pentru că există variante alternative. Forța majoră în momentul în care este activată lasă angajații fără nicio formă de venit. Este vorba despre o clauză prin care angajatorul poate spune angajatului în condiții speciale că de mâine nu mai vine la muncă, ceea ce înseamnă că respectiva persoană nu mai beneficiază de nicio formă de sprijin. Nu trebuie abuzat de clauza de forță majoră din contractele de muncă ci trebuie găsite toate soluțiile, una dintre ele fiind șomajul tehnic, prin care să păstreze legătura cu angajații, în sensul în care până se redresează entitatea respectivă, angajatul să primească o parte din salariu, 75%. Astfel, după ce se redresează, societatea poate reprimi personalul”, a explicat Violeta Alexandru.

Ministrul spune că Guvernul va veni în perioada următoare cu o serie de măsuri pentru a susține angajatorii privați.

”Cu siguranță, în perioada următoare, dacă se impune, va trebui să găsim o serie de soluții pentru angajatori astfel încât ei să nu intre în situații de blocaj. Este vorba despre un pachet de măsuri. Închiderea societăților comerciale și trimiterea angajaților acasă nu este o soluție pentru că va pune o presiune socială pe români.”, a mai spus Violeta Alexandru.