Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că „nu vor fi probleme cu plățile în următoarele luni” și a cerut populației să evite „panica și isteria” în condițiile în care persoanele depistate pozitiv la infecția cu noul coronavirus au în general o stare de sănătate bună, iar mulți nu au niciun fel de simptom.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

El a făcut aceste declarații înaintea reuniunii Grupului de Lucru Interinstituțional pentru evaluarea impactului economic, financiar și bugetar asupra României, generat de efectele epidemiei COVID-19, care are loc la Guvern. La ședință ia parte și guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

„M-am interesat un pic de starea celor găsiți pozitiv” și „am constat că starea lor generală este bună” iar „mai mulți dintre ei nu au niciun fel de simptom”, a spus președintele Iohannis.

Câțiva dintre oamenii infectați cu Covid 19 au simptome similare gripei și „până și persoanele mai în vârstă, cu alte probleme de sănătate, au o stare generală acceptabilă”, a continuat Iohannis, care a subliniat că a făcut aceste precizări pentru a „demitiza un pic boala” după ce a citit „câteva articole în care se vorbește de un virus ucigaș, de o manieră apocaliptică”.

În aceste condiții, Klaus Iohannis a făcut apel la acțiuni „responsabile” și la evitarea „panicii” și a „isteriei”.

În condițiile în care „este foarte clar că lumea se așteaptă la un recul în economie după ce se termină criza de coronavirus” - care ar putea interveni „poate deja în câteva săptămâni” - autoritățile, împreună cu mediul de afaceri, BNR și experți în economie pregătesc „un plan de măsuri” „astfel încât reculul din economie să fie tratat foarte rapid”.

„Guvernul va evalua cum pot fi sprijinite mai ales IMM-urile, care nu au resurse să reziste foarte mult”, dar „sectoare care suflă un pic mai greu, cum sunt transportatorii”, urmând ca la mijlocului anului să fie făcută o „evaluare foarte serioasă”.

Chestionat de o ziaristă despre apelurile unor politicieni de declarare a stării de urgență, Klaus Iohannis a recurs la un „sfat colocvial”: „Dacă vă uitați la televizor și vedeți politicieni care dau sfaturi la toată lumea și le știu pe toate eu vă sfătuiesc să schimbați canalul”.