Președintele Societăţii Române de Microbiologie (SMR), Alexandru Rafila, a declarat, marți, despre izolarea persoanelor care vin în țară din zone contaminate că „intră pe la Arad și merg până la Iași, se opresc pe drum”, în vreme ce în Italia se opresc în locul pe unde intră în țară, potrivit Mediafax.

Alexandru RafilaFoto: AGERPRES

Întrebat, marți seara, la Antena 3, despre posibilitatea ca în România să avem „săptămâni critice” în perioada următoare, Alexandru Rafila a spus că țara noastră nu este încă „în zona critică”.

„Deocamdată nu suntem în zona critică. Săptămânile critice putem să le estimăm în momentul în care o să discutăm despre o transmitere în comunitate. (...) Transmiterea în comunitate e atunci când avem de-a face cu pacientul din autobuz. Unul infectat se urcă în autobuz, nu știe că e infectat și răspândește infecția la alte persoane”, a spus Rafila.

Acesta a precizat că speră ca acest scenariu să se întâmple cât mai târziu.

„Probabil că se va întâmpla și în România, dar dacă reușim să oprim intrarea persoanelor care vin din alte țări, care vin din Europa, țări afectate, probabil se va întâmpla mai târziu”, spune șeful SRM.

Despre autoizolarea românilor care se întorc în țară, Alexandru Rafila a spus că acest lucru în România nu se întâmplă ca în Italia.

„Știți ce se întâmplă cu izolarea? Izolarea la domiciliu? Intră pe la Arad și se duce până la Iași. E un exemplu. Se oprește pe drum. Procedura în Italia este că se opresc acolo unde intră (la frontieră – n.r)”, a afirmat epidemiologul.

Întrebat, în continuare, dacă ar fi indicate corturile militare la frontieră, unde să fie oprite persoanele care intră în țară, Rafila a făcut comparația între astfel de metode și vaporul unde s-au infectat mai mulți oameni.

„Ceea ce spuneți de corturi militare nu este aplicabil pentru că persoanele acestea trebuie separate, nu pot sta împreună. Nu fac altceva decât își dea între ei boala. Sunt ca pe vapor, gândiți-vă ce s-a întâmplat pe vapor”, a mai spus Rafila.

Acesta a mai afirmat că „probabil” numărul persoanelor infectate va crește, iar săptămânile critice ar putea urma.