Instanțele din Iran au decis eliberarea temporară a 70.000 de deținuți din închisori în încercarea de a stopa răspândirea noului coronavirus, a anunțat șeful sistemului judiciar Hojatoleslam Ebrahim Raeisi, potrivit CNN, care citează presa locală.

HotNews.roFoto: Hotnews

Prioritate au prizonierii care au deja alte afecțiuni medicale, a mai spus acesta. CNN nu a putut verifica dacă mandatele de eliberare temporară au fost deja puse în executare.

Săptămâna trecută, Iranul a eliberat temporar peste 54.000 de deținuți în încercarea de a lupta împotriva epidemiei de pneumonie virală în pușcăriile supra-aglomerate.

Printre deținuții din Iran se numără și Nazanin Zaghari-Ratcliffe, o angajată iraniano-britanică a unui ONG care a fost condamnată pentru spionaj, fiind închisă în 2016.

Săptămânile trecute, femeia a făcut de mai multe ori apel să fie eliberată, afirmând că se simte rău și are simptome care ar fi similiare cu cele provocate de infecția cu noul coronavirus. Ea a mai acuzat faptul că autoritățile refuză să o testeze.

Luni, Guardian relatează că starea de sănătate a lui Nazanin Zaghari-Ratcliffe s-a îmbunătățit, femeia fiind în continuare în închisoare. Famila sa, aflată în Marea Britanie, a susținut însă că ea nu a fost testată nici acum, iar promisiunea conducerii penitenciarului că va fi eliberată nu a fost respectată.

Ultimul bilanț în Iran: 237 de morți și 7.161 de infecții. Datele au fost anunțate de ministrul sănătății, Kianush Jahanpur.

Bilanțul include și cele 43 de decese și 595 de cazuri noi de infecții care au apărut în ultimele 24 de ore, scrie Reuters.

Iranul este una dintre cele mai afectate state de epidemia care s-a declanșat în China.