În timp ce Italia este cuprinsă de haos ca urmare a extinderii măsurilor de carantină, China a înregistrat cel mai mic număr de noi cazuri de infecție de la începutul anului și până acum, respectiv 40, același trend fiind și în Coreea de Sud, relatează BBC News și Guardian. Pe fondul acestei crize, piețele financiare din Asia, Europa și SUA se resimt și ele, iar prețul petrolului a scăzut cu 30%. În acest moment coronavirusul s-a extins în toate țările Uniunii Europene, după ce Cipru a anunțat primele două cazuri. Luni au fost înregistrate primele decese în Germania, dar și primul caz de îmbolnăvire cu Covid-19 printre angajații Comisiei Europene. Tot luni Parlamentul European a hotărât să scurteze sesiunea plenară, după ce o mutaseră de la Strasbourg la Bruxelles. Europa a depășit luni pragul de 500 de decese provocate de coronavirus, după ce 97 de noi morți au fost înregistrați în Italia.

HotNews.roFoto: Hotnews

05:00 Park Neunghoo: Coreea de Sud a depășit punctul critic al epidemiei de coronavirus, potrivit Mediafax. „Având în vedere cifrele, sperăm că am depășit cea mai gravă perioadă. Așteptăm cu precauție să avem confirmarea că am trecut de punctul critic”, a declarat ministrul sud-coreean al Sănătății, Park Neunghoo, într-un interviu acordat pentru CNN.

03:00 Doi membri republicani ai Congresului, care s-au aflat în ultima perioadă în imediata apropiere a președintelui Donald Trump, au avut contact cu un purtător al virusului 2019-nCoV, potrivit The Guardian. Republicanii Matt Gaetz din Florida și Doug Collins din Georgia au anunțat luni că vor sta în izolare autoimpusă timp de două săptămâni, respectând recomandările Centrelor Federale pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Aceștia au declarat că nu prezintă simptome caracteristice coronavirusului.

23:00 Întreaga Italia va fi pusă în carantină de marți, a declarat premierul Giuseppe Conte. Nimeni nu va mai intra și nu va mai iesși din Italia fără o justificare clară. Astfel, toate măsurile care se aplicau până acum doar în zonele roșii, vor fi aplicate la nivelul întregii țări, potrivit La Stampa. ”Rămâi acasă. Acum este momentul responsabilității”, a declarat premierul Conte. Oamenii se vor putea mișca doar în condiții de strictă necesitate, școlile șu universitățile vor fi închise până în aprilie, adunările publice sunt interzise, campionatul de fotbal va fi suspendat, iar barurile și restaurantele vor fi închise la 6 seara.

22.00: Un ales american a spus că a fost expus la coronavirus cu câteva zile de a se întâlni cu Trump

21.15: Ministrul francez al Culturii, Franck Riester, a fost testat pozitiv cu noul coronavirus. Cu toate acestea, membrul guvernului în vârstă de 46 de ani s-ar simți bine.

20.55: Toate școlile și universitățile din Madrid vor fi închise din cauza îngrijorărilor privind răspândirea coronavirusului. Măsura va dura 15 zile. Cu 469 de cazuri confirmate și 16 decese, Madrid este cea mai grav lovită regiune din spania, care a înregistrat 999 de cazuri.

20:43 Alte patru persoane au murit în Franța luni, bilanțul urcă la 25 de morți

20.35: Peste 15.000 de infectări cu coronavirus au fost înregistrate în total în Europa (AFP pornind de la surse oficiale)

20.20: Canada a înregistrat primul deces provocat de coronavirus, într-un zil de bătrâni.

20.00: Un al cincilea pacient a murit de coronavirus în Regatul Unit.

19.40: Numărul total al cazurilor de coronavirus în Italia a crescut la 9.172 de la 7.375, câte erau duminică. De asemenea, bilanțul deceselor provocate de Covid-19 a crescut cu 97 de la 366 duminică la 463 luni.

19:40 Italia a închis toate stațiunile de schi

19.25: Alți doi deputați din Adunarea Națională din Franța au fost testați pozitiv cu coronavirus, bilanțul infectărilor printre parlamentarii francezi crescând la 5. (Le Parisien)

19.10: Peste 70% dintre persoanele infectate cu noul coronavirus în China s-au vindecat, a anunțat luni Organizația Mondială a Sănătății, subliniind că gigantul asiatic ”este în proces de a controla epidemia”.

19.05: Autoritățile sanitare americane au îndemnat, luni, persoanele predispuse să se îmbolnăvească de coronavirus, respectiv persoanele în vârstă și persoanele cu boli cronice, să facă provizii de mâncare și medicamente pentru a se pregăti să stea acasă, relatează AFP.

18.45: Bilanțul deceselor doar în regiunea Lombardia din Italia a urcat la 333 de la 267, câte erau înregistrate cu o zi înainte.

16.40: Slovacia interzice pentru 14 zile evenimentele publice organizate de către autoritățile publice pentru a evita răspândirea coronavirusului. Totodată, a luat decizia de a-i trimite direct în izolare pe cei care vin din Italia, China, Coreea de Sud și Iran.

18:23 "Amenințarea unei pandemii a devenit foarte reală" (Organizația Mondială a Sănătății)

17.55: În acest moment toate țările din UE sunt atinse de coronavirus, după ce două cazuri au fost confirmate în Cipru

17.50:Parlamentul European a decis luni să își scurteze sesiunea plenară

17.46: A fost înregistrat al patrulea deces în Marea Britanie, a anunțat ministrul britanic al Sănătății, Matt Hancock.

17.45: Numărul persoanelor care au fost testate pozitiv la coronavirus în statul New York a crescut luni la 142 de la 105, cât era bilanțul duminică.

17.33: Au fost înregistrate primele decese provocate de coronavirus pe teritoriu german, a confirmat Ministrul Sănătății

16.55:Un prim caz de coronavirus a fost identificat printre angajații Comisiei Europene, a spus luni o purtătoare de cuvânt

16.13 Autoritățile din Țara Bascilor au anunțat închiderea grădinițelor, școlilor și universităților din orașul Vitoria-Gasteiz, pentru următoarele două săptămâni.

16.05: Numărul cazurilor confirmate în Regatul Unit a crescut la 319, a spus ministrul Sănătății. Până acum în Marea Britanie, trei persoane au murit.

15.40: Franța raportează un total de 1.191 de cazuri de infectare cu coronavirus și alte două decese, ceea ce face ca bilanțul morților provocate de Covid-19 să ajungă la 21.

15.05: Numărul persoanelor infectate de coronavirus în Olanda a crescut la 321, în contextul în care cu o zi înainte erau 264 de cazuri.

14.45 Polonia a decis impunerea unor controale sanitare la granița cu Germania și Cehia, a anunțat premierul Mateusz Morawiecki, citat de Reuters. Polonia are, până la această oră, 16 cazuri de infecții.

14.40 Marea Britanie înfiinţează o echipă oficială care să combată dezinformarea legată de noul coronavirus. Autorităţile guvernamentale au de gând să intervină pe reţele sociale pentru a verifica informaţiile şi pentru a elabora răspunsuri atunci când este cazul.

14.14 Șase deținuți au murit în Italia în urma revoltelor care au izbucnit duminică în mai multe penitenciare. Revoltele au fost declanșate după ce conducerea penitenciarelor a decis suspendarea vizitelor conjugale, transmite CNN.

Astfel de incidente au avut loc în închisorile din Modena, Frosinone, Napoli, Pavia, Alessandria și Foggia, ele fiind însă stopate de autorități în cursul serii de duminică.

13.57Instanțele din Iran au decis eliberarea temporară a 70.000 de deținuți din închisori în încercarea de a stopa răspândirea noului coronavirus, a anunțat șeful sistemului judiciar Hojatoleslam Ebrahim Raeisi, potrivit CNN, care citează presa locală.

Săptămâna trecută, Iranul a eliberat temporar peste 54.000 de deținuți în încercarea de a lupa împotriva epidemiei de pneumonie virală în pușcăriile supra-aglomerate.

Printre deținuții din Iran se numără și Nazanin Zaghari-Ratcliffe, o angajată iraniano-britanică a unui ONG care a fost condamnată pentru spionaj, fiind închisă în 2016.

Săptămânile trecute, femeia a făcut de mai multe ori apel să fie eliberată, afirmând că se simte rău și are simptome care ar fi similiare cu cele provocate de infecția cu noul coronavirus.

Ea a mai acuzat faptul că autoritățile refuză să o testeze. Luni, Guardian relatează că starea de sănătate a lui Nazanin Zaghari-Ratcliffe s-a îmbunătățit, femeia fiind în continuare în închisoare. Famila sa, aflată în Marea Britanie, a susținut însă că ea nu a fost testată nici acum, iar promisiunea conducerii penitenciarului că va fi eliberată nu a fost respectată.

13.54 Numărul total de cazuri de infecții, la nivel global, a depășit pragul de 110.000, transmite AFP.

13.20 Ultimul bilanț în Iran: 237 de morți și 7.161 de infecții. Datele au fost anunțate de ministrul sănătății, Kianush Jahanpur.

Bilanțul include și cele 43 de decese și 595 de cazuri noi de infecții care au apărut în utlimele 24 de ore, scrie Reuters.

Iranul este una dintre cele mai afectate state de epidemia care s-a declanșat în China.

12.39 Un angajat de la Disneyland din Paris a fost depistat pozitiv pentru noul coronavirus, în acest weekend, a precizat un purtător de cuvânt al companiei citat de Reuters. Angajatul care se ocupa de mentenanță nu a fost în contact cu vizitatorii, iar parcul rămâne deschis, a mai spus acesta, confirmând astfel informațiile publicate de cotidianul Le Parisien.

Disneyland Paris a mai precizat că are loc o anchetă epidemiologică printre colegii pacientului.

12.29 Albania a anunțat luni primele două cazuri de infecție cu Covid-19, iar premierul Edi Rama a precizat că, începând de astăzi, școlile vor fi închise pentru două săptămâni, iar zborurile spre Italia de nord au fost anulate până la 3 aprilie, scrie Guardian.

12.11Parlamentul European ia în calcul anularea sesiunii plenare care urma să înceapă luni, la Bruxelles, din cauza coronavirusului, spun oficiali europeni citați de Reuters.

11.54 Senatorul american Ted Cruz a anunțat că intrat în carantină în Texas, după ce a interacționat cu o persoană care a fost testată pozitiv pentru coronavirus, transmite CNN.

Pe de altă parte, încă un demnitar din Iran este infectat cu noul coronavirus. Este vorba despre șeful agenției de management, Esmaeel Najjar. Acesta a fost însă externat din spital și se află acasă în carantină.

11.36 Autoritățile din Marea Britanie au transmis luni că toate persoanele care se întorc din zonele din nordul Italie, regiune aflată de iei în carantină, trebuie să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile, indiferent dacă prezintă sau nu simptome, scrie Reuters.

10.49 Germania a raportat luni încă 210 cazuri de infecții, numărul total ridicându-se la 1.112, cele mai multe fiind în regiunea de vest, Rhine-Westphalia, 484, acesta fiind și cel mai populat stat.

10.03 Israel ia în calcul să-i oblige pe cei care vin în țară, indiferent de statul din care vin, să intre în carantină pentru 14 zile, relatează corespondentul Guardian la Ierusalem. Guvernul a impus deja măsuri de restricție pentru a preîntâmpina răspândirea bolii.

39 de cazuri de infecție au fost înregistrate până acum în Israel, iar 80.000 de oameni sunt în carantină.

9.52 Complexul Disneyland din Shanghai s-a redeschis parţial luni după mai bine de o lună de când îşi închisese porţile din cauza epidemiei de Covid-19 care a lovit puternic China, informează AFP.

Parcul de distracţii propriu-zis rămâne închis, însă "un număr limitat" de magazine, restaurante şi un hotel îşi reiau activităţile, a declarat grupul american într-un comunicat.

9.39 Încă doi parlamentari au fost infectați în Franța, numărul total al membrilor forului legislativ testați pozitiv fiind de 4.

Franța a interzis adunările de peste 1.000 de oameni în contextul în care, după Italia, este a doua țară europeană cea mai afectată de epidemie, scrie Guardian.

În total, această țară a raportat peste 1.100 de cazuri și 19 decese.

Francezii se pregătesc să treacă la al trilea nivel de alertă, ceea ce înseamnă închiderea școlilor și suspendarea transportului public, măsuri despre care președintele Emmanuel Macron a spus că sunt inevitabile.

9.30SUA au anunțat încă un deces în Washington, bilanțul ajungând la 22 (19 în statul Washington și 3 în California și Florida). Autortiățile americane nu au oferit detalii suplimentare legate de pacientul care a murit în Grant County, Washington.

9.18 Indian Wells a fost anulat, acesta fiind unul dintre cele mai mari turnee de grand slam. Turneul urma să înceapă la sfârșitul acestei luni.

China a înregistrat luni dimineață 40 de noi cazuri de infecție, cel mai mic număr din ianuarie și până acum. Din cele 40 de cazuri, 36 sunt localizate în epicentrul epidemiei Wuhan, în vreme ce celelalte patru cazuri își au originea în Iran.

În Italia, au fost înregistrate 133 de decese în ultimele 24 de ore, numărul total ridicându-se la 366 de morți. Măsurile restrictive impuse de autorități pentru a stopa răspândirea bolii a dus la panică și haos, sute de cetățeni încercând să fugă dincolo de cordonul sanitar, pentru a evita carantina.

Luni dimineață, premierul Giuseppe Conte anunța că măsurile ar putea fi extinse, iar termenul privind închiderea școlilor prelungit, scrie Reuters care citează presa locală. Cu toate acestea, Conte a precizat că, deocamdată, guvernul nu ia în calcul amânarea alegerilor regionale.

Începând de duminică, o mare parte din nordul țării, inclusiv capitala financiară Milano, a fost pus sub carantină, măsurile dure fiind luate pentru a încerca să limiteze evoluția rapidă a epidemiei în cea mai afectată țară europeană, transmite Reuters.

Restricțiile fără precedent afectează aproximativ 16 milioane de oameni până pe 3 aprilie și au fost impuse printr-un ordin semnat sâmbătă noapte de premierul Giuseppe Conte. Astfel, populația nu va mai putea intra sau ieși din Lombardia și din 14 provincii din patru alte regiuni, inclusiv din orașele Veneția, Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia și Rimini.

Coreea de Sud a anunțat cel mai mic număr de îmbolnăviri din ultimele două săptămâni, în schimb în SUA numărul infecțiilor a depășit 560, iar 21 de oameni au murit, scrie CNN.

La nivel global, peste 108.000 de oameni au fost infectați cu noul coronavirus, peste 3.800 pierzându-și viața, majoritatea în China.

Pe fondul crizei, prețul petrolului a scăzut cu 30%, iar bursele au deschis și ele în scădere, generând îngrijorări privind recesiunea.