Reprezentanții Metrorex ar trebui să vină cu soluții astfel încât să fie evitată aglomerația la metrou la orele de vârf, pentru a limita răspândirea coronavirusului, a declarat duminică șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

La metrouFoto: Hotnews

În contextul anunțării mai multor măsuri pentru a limita cazurile de infectare cu coronavirus, secretarul de stat Raed Arafat a spus, răspunzând unei întrebări privind eventuale măsuri la metrou, că sunt aspecte care nu pot fi controlate complet.

"Sunt aspecte pe care nu putem să le controlăm complet. Clar, dacă este lume într-o stație de metrou și așteaptă, cel mai bine este să se organizeze aceste lucruri și să nu fie o aglomerație majoră, poate cei de la metrou trebuie să găsească niște soluții în acest sens”, a declarat Raed Arafat.

El le-a recomandat oamenilor să stea relativ departe unii de ceilalți: "Iar acolo unde sunt persoane multe, cel puțin să încerce să se îndepărteze, să nu fie aproape unul de celălalt. Măsurile pot să fie crescute totuși la nevoie. La acest moment, s-au luat măsurile pe care le-am spus despre adunările publice, private. Nu intrăm încă în alte domenii și alte situații. Acum, considerăm că asta este suficient pentru a limita răspândirea până la un nivel. Dacă se impun alte măsuri, vor fi decise la momentul respectiv".

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat și secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan au anunțat duminică mai multe măsuri care vor fi luate începând de astăzi și până la sfârșitul lunii, cu posibilitatea de prelungire, pentru a limita răspândirea coronavirusului:

  • suspendarea cursurilor în școlile unde se raportează cel puțin un caz de coronavirus
  • interzicerea activităților în aer liber sau în incinte cu participarea unui număr mai mare de 1000 de oameni
  • accesul în spitale al aparţinătorilor şi al studenţilor de la facultăţile de medicină şi farmacie, cu excepţia voluntarilor
  • accesul în spitale al aparţinătorilor şi al studenţilor de la facultăţile de medicină şi farmacie, pentru stagii practice, cu excepţia voluntarilor
  • a fost reluată recomandarea ca românii să nu circule în zonele afectate de coronavirus, iar cei care se află în aceste zone să nu vină în România
  • persoanele aflate în izolare şi care au cumpărat bilete pentru a pleca în străinătate nu vor avea voie să iasă din izolare

Bilanțul îmbolnăvirilor în România a ajuns la 13, patru cazuri de infectare fiind anunțate sâmbătă, când a fost confirmat și primul pacient bolnav în Capitală.