Frații loan și Viorel Micula trebuie să plătească statului aproximativ 4,5 milioane euro, la care se vor calcula dobânzi de 2,91% pe an până la plata integrală a sumei datorate, după ce au pierdut cel de-al doilea proces intentat României, în care au solicitat despăgubiri de 2,36 miliarde euro, afirmă Ministerul Finanțelor.

Ministerul Finantelor PubliceFoto: Hotnews

Conform sursei citate, după ce statul român a câștigat la finalul săptămânii cel de-al doilea proces intentat de loan și Viorel Micula și de cele 10 societăţi din grupul controlat de aceștia la Curtea de Arbitraj Internaţional a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii, ei trebuie să plătească statului 75% din cheltuielile de arbitraj. Este vorba despre aproximativ 4,5 milioane euro, la care se vor calcula dobânzi de 2,91% pe an până la plata integrală a sumei datorate.

În procesul intentat României la Curtea de Arbitraj Internaţional a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii, frații Micula au cerut despăgubiri de 2,36 miliarde euro.

Familia Micula a susținut că, în special după aderarea la Uniunea Europeană în anul 2007, România a permis și facilitat existența și dezvoltarea unor importante piețe negre în domeniul producerii de produse alcoolice, nu a aplicat legislația fiscală care permitea colectarea taxelor şi impozitelor în domeniul producerii alcoolului și au fost impuse modificări unilaterale ale contractelor de exploatare a apei minerale (de către Societatea Națională a Apelor Minerale) care au condus la creșterea costurilor pentru extragerea acesteia.

În urma apărărilor formulate de reprezentanții avocațiali ai României, tribunalul arbitral a constatat că România nu și-a încălcat obligația de a asigura un tratament corect și echitabil și obligația de protecție deplină și securitate a investiției reclamanților.

Ministerul Finanțelor precizează că obiectul acestui litigiu reprezintă o speță total diferită față de primul proces intentat de familia Micula și câtigat de reclamanți în urmă cu șase ani. Principala critică formulată în acel prim proces viza facilitățile fiscale acordate de statul român și apoi eliminate sau reduse.

"Curtea de arbitraj a reținut atunci că România a redus în mod justificat facilităţile acordate admițând că aderarea României la Uniunea Europeană era de interes naţional. Totuși, Curtea a decis în 2013 definitiv împotriva României, motivând că principiul Tratamentului Corect şi Echitabil a fost încălcat sub două aspecte. Plata despăgubirilor decise de Curtea de Arbitraj în urmă cu șase ani a fost efectuată la finele anului trecut, când au fost astfel deblocate conturile unor instituții ale statului român pe care reclamanții le-au blocat în vederea executării creanțelor", adaugă Ministerul Finanțelor.

CITEȘTE ȘI: