Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, cere demisia ministrului Mediului, Costel Alexe, pe care îl acuză că îi protejează pe adevărații vinovați pentru poluarea excesivă din București din noaptea de 1 spre 2 martie. Reacția vine după ce Alexe a acuzat din nou sâmbătă că toate măsurile asumate de Primăria Capitalei pentru a reduce poluarea "sunt zero sau aproape de zero", el anunțând amenzi pentru municipalitate şi pentru primăriile de sector.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Eu îi cer demisia domnului Alexe pentru minciunile pe care le spune în fiecare zi. El este în campanie electorală pentru Consiliul Județean Iași și este extrem de supărat pe colegii săi că nu l-au lăsat să candideze la Primăria Iași și au preferat să-l susțină pe actualul primar, domnul Chirica”, a declarat Firea într-o intervenție telefonică la Antena 3.

Firea a susținut că Alexe îl protejează pe colegul său de partid, ministrul Economiei Virgil Popescu, pentru că poluarea ar fi fost cauzată de CET Grozăvești.

"Ca să-și facă campanie electorală la Iași, domnul ministru îi terorizează pe bucureșteni! Domnul ministru avea raportul pentru poluarea de duminică spre luni. A trecut la secret acele documente pentru a nu fi văzute de jurnaliști, de toți bucureștenii. Pe cine protejează domnul Alexe? Vă spun eu pe cine protejează și îmi asum ceea ce spun! Domnul Alexe îl protejează pe colegul său de partid Virgil Popescu, pentru că poluarea de duminică spre luni a fost cauzată de CET Grozăvești! Vreau să vă spun că toate CET-urile din București sunt extrem de poluante. Ei folosesc păcură în perioada în care sunt -10 grade, dar au vrut să scape de ea. Inițial, au încercat să acopere această mizerie pe care au făcut-o și au zis că n-au ars păcura. Ulterior, ministrul Virgil Popescu, pentru că noi aveam documentele, a fost nevoit să recunoască că poluarea vine de la CET Grozăvești și CET Progresul”, a mai susținut Firea.

Ministrul interimar al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a afirmat sâmbătă că toate măsurile asumate de către Primăria Generală a Capitalei pentru a reduce poluarea aerului în Bucureşti "sunt zero sau aproape de zero" şi aceasta şi primăriile de sector au fost amendate cu 75.000 lei de către comisarii Gărzii de mediu, pentru neimplementarea măsurilor asumate în Planul integrat de calitate al aerului.

Rețeaua națională și rețelele independente de monitorizare a calității aerului au înregistrat depășiri record ale poluării cu PM 2,5 și PM10 în noaptea de 1 spre 2 martie. Pentru poluarea cu PM2,5, un praf foarte fin amestecat cu diverse substanțe, s-au înregistrat depășiri cu 900-1000% peste limitele maxim admise, datele fiind colectate și de senzorii oficiali din rețeaua națională, integrați în platforma airly.eu, iar pentru PM10, particule mai mari de praf, s-au înregistrat depășiri de aproape 800%. Și platforma aerlive.ro a înregistrat depășiri spectaculoase.