Un turist străin a decedat, alţi doi au fost răniţi şi un alt schior a scăpat cu viaţă, vineri, în urma a două avalanşe care au avut loc în munţii Făgăraşului, însă numărul avalanşelor produse în cursul acestei zile a fost mult mai mare, posibil din cauză că au fost declanşate de oameni, dar a influenţat foarte mult şi radiaţia solară, a declarat, pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al Serviciului Regional de Prognoză a Vremii Sibiu, meteorologul Narcisa Milian.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Acesta este riscul cel mai mare, ca aceste avalanşe să fie declanşate de către oameni, pe riscul trei de avalanşe, majoritatea avalanşelor sunt declanşate de către oameni, iar în partea de sud contează mai mult temperaturile mai ridicate, unde, din păcate, noi nu avem niciun punct de observaţie. (...) Noi suntem aici, pe versanul nordic, şi avem punctul de observaţie meteo de la Bâlea”, a explicat pentru Agerpres meteorologul Narcisa Milian.

Cele două avalanşe care au surprins două grupuri de turişti, vineri, în zone diferite din munţii Făgăraşului, au dus la moartea unui turist şi rănirea a altor doi. Aceste două avalanşe au avut loc în condiţiile în care meteorologii emiseseră avertizare de risc însemnat de producere de avalanşe, adică un risc de gradul trei, pe o scară de la unu la cinci.

„Stratul de zăpadă se şi umezeşte puţin, iar dacă mai vin şi oameni acolo, este un stres suplimentar asupra stratului şi se duce. Când este risc de gradul trei şi doi, de obicei oamenii le declanşează (avalanşele n.r.)”, a mai spus meteorologul Narcisa Milian.

Întrebată dacă se vor opri avalanşele în zona munţilor Făgăraşului, meteorologul Narcisa Milian a răspuns negativ. „Nu prea cred. Vin iarăşi nişte precipitaţii în weekend, iar după aceea se încălzeşte”, a spus meteorologul.

Şi cei care gestionează grupul Avalanşe în Carpaţi, au atenţionat încă de vineri dimineaţa, pe Facebook, că au avut loc mai multe avalanşe în munţii Făgăraşului, aproape de Transfăgărăşan.

„Datorită temperaturilor pozitive şi a radiaţiei solare, pe partea sudică a Trasfăgărăşanului, au fost semnalate numeroase avalanşe de suprafaţă şi câteva avalanşe de topire de la sol”, este anunţul făcut de cei de la Avalanşe în Carpaţi.

O altă avalanşă a fost filmată de salvamontişti, vineri dimineaţa, în masivul Făgăraş, zona Capra, unde are loc Stagiul Naţional de formare profesională şi atestare a echipajelor canine de intervenţie în avalanşă.

Avalanşa din valea Doamnei, munţii Făgăraşului, de vineri, a fost declanşată de către un grup de schiori. Unul dintre ei, surprins de avalanşă, a scăpat fără să fie rănit, „datorită echipamentului de protecţie corespunzător de salvare din avalanşă”, potrivit Salvamont.

Un elicopter SMURD a recuperat, vineri, trupul unui turist străin, decedat după ce a fost surprins tot grupul de 11 turişti de o avalanşă din zona Şerbota. Alţi doi turişti străini au fost răniţi, în urma acestei avalanşe. „Doi salvamontişti vor fi troliaţi din elicopter la locul evenimentului pentru a continua acţiunea de salvare şi de retragere din munte a grupului după ce elicopterul nu va mai avea condiţii de zbor”, a anunţat Dispeceratul Naţional Salvamont.

La locurile celor două avalanşe care au surprins oameni, vineri, în masivul Făgăraş, au intervenit mai multe echipaje de salvamontişti.

În munţii Făgăraş este risc ridicat de avalanşă, de gradul trei pe o scară de la unu la cinci.