După trei încercări eșuate, primarul PSD al sectorului 1, Dragoș Tudorache, a reușit să adune voturile în Consiliul Local pentru a adopta un proiect prin care sunt alocate 10 milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Clotilde Armand, candidat al USR la Primăria sectorului 1, acuză că alături de consilierii PSD au votat și cei ai PNL: "Mă întreb ce ar fi spus moraliştii şefi din PNL dacă cei din USR ar fi votat alături de PSD".

Catedrala Mantuirii NeamuluiFoto: Vlad Barza / HotNews.ro

"E a patra oară când intru cu acest proiect propus de un grup de consilieri şi acum a trecut la limită - 14 voturi a avut şi a trecut. (...) Din 27 de consilieri au votat 14", a declarat pentru Agerpres primarul sectorului 1, Dan Tudorache.

Potrivit acestuia, consilierii PNL şi USR nu au votat proiectul, însă acesta a trecut cu voturile celor de la PSD, UNPR, PMP şi ALDE.

"Noi suntem acum în procedură de licitaţie să realizăm şi un spital, deci investim şi în spitale, investim şi în lăcaşele de cult. Dacă avem posibilitatea de ce nu?", a susținut Tudorache.

Europarlamentarul Clotilde Armand, candidat al USR la Primăria sectorului 1, a scris vineri pe Facebook că şi liberalii au votat pentru acest proiect.

"Consilierii PNL sector 1 au votat pentru alocarea sumei de 10.000.000 lei către Catedrala Mântuirii. Mă întreb oare ce ar fi spus moraliştii şefi din PNL dacă colegii mei consilieri din USR sector 1 ar fi votat alături de PSD pentru alocarea sumei de 10.000.000 lei din bugetul local?! Cum ar fi sărit ei acum în sus deodată şi-ar fi strigat tare: 'trădare!'. Dragi liberali, v-am scris un text în urmă cu 2 zile şi uite că mi-aţi demonstrat că nu m-am înşelat în privinţa voastră. Sper să nu vă mai aud smiorcăind atunci când lumea din jurul vostru are o altă impresie despre voi", a scris Clotilde Armand.

În replică, liderul PNL sector 1, Sebastian Burduja, a susţinut că cei de la USR "continuă un joc murdar" în goana lor după voturi. "Astăzi am asistat la un nou episod tragic în Consiliul Local condus de PSD la sectorul 1. (...) Din păcate, colegii de la USR continuă un joc murdar în goana lor disperată după voturi, fără să înţeleagă că inamicul bucureştenilor e PSD. Atacă PNL că ar fi votat proiectele PSD, inclusiv pentru Catedrala Neamului. Nimic mai fals. Consilierii PNL au urmat linia stabilită şi au respins proiectul", a postat Burduja pe Facebook.

Catedrala Mântuirii Neamului a fost sfințită în 25 noiembrie 2018, deși lucrările nu au fost finalizate. Patriarhia Română spunea că până la acel moment pentru Catedrala Mânturii Neamului a fost cheltuită suma de 110 milioane de euro, cu tot cu TVA.

"Din această sumă, un procent de aproximativ 25% provine din donații, restul reprezentând sprijinul financiar oferit de autoritățile administrației publice centrale și locale în baza prevederilor unor acte normative”, au transmis reprezentanții Patriarhiei Române.

În ceea ce privește costurile viitoare, Patriarhia spunea că nu se poate estima o sumă, întrucât nu există încă proiectele finalizate. "Cu banii existenți (104 milioane lei primiți la începutul lunii octombrie de la Guvern) se va termina structura de rezistență a «catedralei la roșu», ferestrele și ușile montate, acoperișul (inclusiv învelitoarea din cupru), crucile, subsolurile adiacente din vest, spațiul liturgic exterior și dependințele asimilate”, mai spuneau reprezentanții BOR.

Suma totală acordată de statul român în ultimul deceniu Bisericii Ortodoxe pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului depășește însă pragul de 121 de milioane de euro, au scris jurnaliștii Vlad Stoicescu și Ovidiu Vanghele într-o investigație publicată pe portalul Să fie lumină. Potrivit acestora, Guvernul a contribuit cu peste 82 de milioane de euro. Primăria Capitalei cu mai bine de 18 milioane, tot euro. Sectoarele 1, 2 și 5 cu peste 6 milioane de euro fiecare, tot pentru sprijinul acordat Bisericii".

Lucrarile la Catedrala Mantuirii Neamului au început în februarie 2011.