Fostul ministru al Sănătății Sorina Pintea scapă de arestul preventiv și va fi plasată sub control judiciar, au decis vineri magistrații Curții de Apel București. Sorina Pintea, adusă vineri din arest la instanță, le-a cerut judecătorilor să o pună în libertate argumentând că trebuie să meargă la spital să se interneze.

Sorina PinteaFoto: AGERPRES

UPDATE 14.56 Conform lui Viorel Mocanu, avocatul Sorinei Pintea, măsura controlului judiciar este pentru 60 de zile.

Decizia este definitivă, iar Sorina Pintea urmează să fie eliberată din arestul Poliţiei Capitalei.

Vineri dimineaţă, Sorina Pintea a fost adusă în instanţă fără cătuşe, iar şedinţa de judecată s-a desfăşurat cu uşile închise.

După aproape două ore de dezbateri, unul dintre avocaţii săi, Viorel Mocanu, a declarat că Sorina Pintea a negat în sala de judecată acuzaţia care i se aduce şi a solicitat înlăturarea de la dosar a mai multor probe, deoarece ar fi fost obţinute nelegal de anchetatori.

"În mod ferm, neagă acuzaţia care îi este adusă. S-a solicitat înlăturarea mai multor mijloace de probă ca fiind obţinute în mod nelegal şi chiar şi acel flagrant (...). Apărarea a solicitat revocarea măsurii arestării preventive, fără o altă măsură, şi în subsidiar luarea măsurii controlului judiciar, care să fie suficientă, pentru a putea ca doamna Pintea să meargă să se interneze direct în spital. Solicitarea domniei sale nu este de a se duce acasă, chiar dacă o aşteaptă copiii, ci de a se interna, pentru a putea fi tratată de cadrele medicale, fără a avea frică că vor avea repercusiuni dacă îi vor face analizele în mod corect şi fără să fie tratată sub momentul tensiunii şi presiunii (...) Nu a putut să mănânce, nu poate în continuare să mănânce, pentru că suferă de acea disfagie, dacă nu greşesc medical, ceea ce nu îi permite să înghită nimic. Trebuie să mănânce doar prin perfuzie, lucru care nu s-a mai întâmplat", a spus avocatul, citat de Agerpres.

Sorina Pintea a fost prinsă în flagrant de procurorii DNA vinerea trecută, în timp ce primea 120.000 de lei mită în calitate de manager al Spitalului Județean din Baia Mare, în biroul său. Pintea a fost reținută pentru 24 de ore de procurori și, ulterior, arestată preventiv pentru 30 de zile. Avocații fostului ministru al Sănătății au contestat decizia de arestare preventivă.

Sorina Pintea suferă, potrivit declarațiilor ei publice de dinainte de a fi arestată preventiv, de dermatomiozită, o boală autoimună gravă și rară, pentru care face tratament cu cortizon și imunoglobuline. Ea a cerut de mai multe ori să stea în spital, sub pază, după ce a fost arestată preventiv. Fostul ministru al Sănătății, aflată de sâmbătă în arest, a fost dusă la spital de două ori până acum, ultima dată marți seară.

Sorinei Pintea, aflată în arest preventiv în Arestul Central al Poliţiei, i s-a propus transferul la Spitalul Penitenciar din Mioveni, însă fostul ministru a refuzat, astfel că s-a luat măsura de a-i fi asigurată asistenţă medicală permanentă, a declarat joi ministrul de Interne, Marcel Vela.

Avocații Sorinei Pintea au depus o sesizare la Centrul de Reținere și Arestare Preventivă nr. 1 din București, reclamând că Sorinei Pintea i-au fost încălcate mai multe drepturi, că a fost expusă în situația în care se află, fiind adusă în cătușe la medic și împinsă de un agent din escortă.