42 de persoane, membre a unui clan de hoți de buzunare care era format în principal din familii de români, au fost arestate de autoritățile din Spania, România și Portugalia, sub coordonarea Eurojust cu sprijinul Europol. Hoții furau în special de la spanioli ceasuri și bijuterii pe care le topeau și le transformau în lingouri de aur. Profitul depășea 1 milion de euro, potrivit Eurojust.

Lingouri de aurFoto: Agerpres

În timpul operațiunilor, spune Eurojust într-un comunicat, 12 case au fost percheziționate și a fost confiscată suma de 41.000 de euro cash, precum și zece mașini de lux, peste 400 de ceasuri de lux, bijuterii și telefoane mobile.

Grupul organizat a operat la început în Franța, dar apoi s-a mutat în Germania, Italia, pentru ca în ultimii ani să opereze în Spania. Clanul folosea metoda numită ”trucul lănțișorului”, care presupune cererea de ajutor sau indicații de la persoanele vulnerabile, în special în vârstă. Ca semn de gratitudine, ei îmbrățișează victima și în același moment fură ceasul sau bijuterii, înainte de a fugi la mașină.

Ocazional, suspecții au folosit și violență când victimele au încercat să opună rezistență.

În ultimul an, autoritățile din Spania a primit peste 6.000 de plângeri cu privire la clan. Anchetatorii spanioli au găsit legături cu un alt clan român, cu baza în Spania, care transfera bunurile în lingouri de aur și argint, care apoi erau transportate în România.

Persoanele au fost arestate pentru furt, dar și pentru spălare de bani.