Viorel Mocanu, fostul agent guvernamental al României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care a schimbat apărarea statului român în procesul cu fostul lider al PSD Liviu Dragnea, este incompatibil pentru că a fost simultan secretar de stat și membru în Consiliul de Administrație al TAROM, a anunțat joi Agenția Națională de Integritate.

Viorel MocanuFoto: Antena 3

Mocanu a demisionat la sfârșitul anului trecut din funcția de agent guvernamental al României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), după ce a schimbat linia de apărare a statului român în procesul cu fostul lider al PSD Liviu Dragnea. El a rămas în funcția de membru al Consiliului de Administrație al TAROM, după cum a confirmat compania națională de transport aerian pentru HotNews.ro, în septembrie.

Potrivit unui comunicat transmis joi de Agenția Națională de Integritate, fostul secretar de stat s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 16 aprilie – 15 iulie 2019, întrucât a fost simultan secretar de stat și membru în Consiliul de Administrație al Companiei Naționale de Transporturi Aeriene Române TAROM S.A.

Astfel, potrivit deciziei ANI, Mocanu are interdicție de a mai ocupa o funcție de demnitate publică pe o perioadă de 3 ani.

”Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Mocanu Viorel a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare. Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat [...] încălcarea obligațiilor legale privind [...] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective [...]. Persoana [...] față de care s-a constatat [...] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică [...] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului", se arată în comunicatul ANI.

Din februarie 2012, Viorel Mocanu, care le fusese avocat inclusiv lui Sorin Oprescu și Oanei Zăvoranu, a fost numit agent guvernamental al României la Curtea Eurpeană a Drepturilor Omului (CEDO), în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Mocanu a fost numit în MAE pe 12 februare 2019, mai întâi pe o funcție de director, cum era încadrată poziția de agentul guvernamental la CEDO atunci, iar apoi a fost promovat secretar de stat, din 16 aprilie 2019. El și-a dat demisia, iar în 21 august 2019 a fost eliberat oficial din funcția de secretar de stat, agent guvernamental al României la CEDO, de către premierul Viorica Dăncilă.

În perioada octombrie 2018 până în februarie 2019, Mocanu a fost și consilier onorific pentru relații externe al ministrului Sănătății, Sorina Pintea.