Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat miercuri seară că organizarea de alegeri anticipate va depinde de criza din sănătate legată de coronavirus şi de decizia Curţii Constituţionale în legătură cu ordonanţa de urgenţă referitoare la anticipate, relatează Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Anticipatele sunt o posibilitate, dar depind de ceea ce se va întâmpla în perioada următoare. Depinde dacă vom avea o criză pe subiectul de sănătate publică, legat de coronavirus, depinde de ce va decide şi cum va decide Curtea Constituţională. Dacă se va ajunge la anticipate, pentru că este un scenariu puţin probabil, trebuie să existe cel puţin o săptămână, dacă nu două săptămâni între cele două tururi de alegeri, pentru a putea într-adevăr cetăţenii să-şi exprime un vot cât de cât într-o logică informată, altfel va fi un simulacru. Ideea că pui alegerile locale şi generale buluc în aceeaşi zi este cea mai proastă variantă pentru România”, a declarat, la Digi24, Dan Barna.

În opinia acestuia, este de preferat ca alegerile generale să aibă loc înainte de luna noiembrie, când ar fi la termen de drept, pentru că în cinci-şase luni vor mai pleca din ţară „încă nişte zeci de mii de tineri”.

„De ce să facem alegeri anticipate în luna iunie, dacă ele sunt la termen în noiembrie? Argumentul ar fi acesta: în cinci-şase luni mai pleacă încă nişte zeci de mii de tineri din ţară, care nu mai au speranţă. Este cel mai dureros argument. (...) Pentru foarte mulţi oameni din România fiecare lună care trece, în care nu există perspectivă, îi face să vrea să plece şi unii chiar să o facă”, a completat Barna.