Modificările climatice provocate de oameni au contribuit la apariţia unor condiţii favorabile incendiilor de vegetaţie care au devastat Australia la sfârşitul anului 2019 şi începutul anului 2020, potrivit unui studiu publicat miercuri, ai cărui autori au avertizat că acest risc va continua să crească în perioada următoare, informează AFP, potrivit Agerpres.

Incendii AustraliaFoto: State Government of Victoria

Numeroase incendii de vegetaţie cu o amploare fără precedent au devastat Australia, în special sud-estul ţării, timp de cinci luni începând din septembrie 2019. Aceste fenomene au făcut peste 30 de morţi, au ucis peste 1 miliard de animale şi au distrus mii de locuinţe.

Incendiile de vegetaţie sunt asociate cu mai mulţi factori: prezenţa unui combustibil (arbuşti, copaci), natura acelui combustibil, administrarea pădurilor, aprinderea focurilor şi condiţiile meteorologice, a explicat pentru AFP Robert Vautard, climatolog la Laboratorul de ştiinţe ale climei şi mediului, participant la acest studiu.

Există „indicatori de risc meteorologic”, concepuţi prin combinarea mai multor factori (temperatură, umiditatea aerului, vânturi), ce permit estimarea probabilităţii de apariţie a unui incendiu de vegetaţie şi propagarea sa. Cercetători de la universităţi australiene, europene şi americane din reţeaua World Weather Attribution (WWA) au dorit să afle dacă activităţile umane au modificat riscul meteorologic de declanşare a incendiilor de vegetaţie în sud-estul Australiei.

„Acest studiu arată în premieră pentru Australia că factorii meteorologici din 2019 au avut o probabilitate foarte mare de a se produce mai degrabă în perioada actuală decât în debutul secolului al XX-lea”, a explicat Robert Vautard.

Într-adevăr, „schimbările climatice provocate de oameni au dus la o creştere cu cel puţin 30% a şanselor ca Australia să se confrunte cu condiţii meteorologice propice incendiilor extreme„, potrivit acestui studiu.

„Însă creşterea reală (a acestui risc, n.r.) ar putea fi mult mai importantă, ţinând cont că valurile de căldură extremă reprezintă una dintre cauzele acestei creşteri şi că modelele de analiză computerizată subestimează acest factor”, au avertizat autorii cercetării.

„Modelele climatice actuale pur şi simplu nu sunt puse la punct” în acest caz, pentru că „nu includ mecanisme atmosferice-cheie" în prognozarea evenimentelor climatice extreme, a precizat Michael Mann, directorul Earth System Science Center de la Universitatea Pennsylvania, care nu a participat însă la realizarea studiului.

Dacă încălzirea climei atinge pragul de 2 grade Celsius în raport cu perioada preindustrială (cu 1 grad Celsius mai mult decât temperatura medie globală din prezent), „studiul a demonstrat că factorii meteorologici propice incendiilor înregistrate în 2019-2020 vor avea şanse de cel puţin patru ori mai mari să se producă din nou”, precizează un comunicat publicat de WWA.

„Schimbarea climatică face astăzi parte din peisajul Australiei (...) Există dovezi că anotimpul incendiilor din Australia este mai lung şi devine mai intens, temperaturile extreme jucând un rol în acest proces”, a comentat Sophie Lewis, cercetătoare la Universitatea New South Wales, citată în acelaşi comunicat.