Activitatea din ultimii ani a Ministerului Afacerilor Interne a demonstrat o serie de deficiențe de ordin managerial, de coordonare și chiar lipsă de profesionalism, în contextul unor situații precum cazul Caracal sau evenimentele din 10 august 2018, a declarat președintele Klaus Iohannis marți, la bilanțul de activitate a ministerului. Iohannis a mai spus că MAI are obligația să își facă o autoevaluare profundă, pentru a identifica factorii care au dus la astfel de situații.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

"Anul trecut, Ministerul Afacerilor Interne a depus eforturi însemnate, pe care le salut, și pentru prevenirea și combaterea fenomenului migrației ilegale, pentru securizarea frontierelor de stat și a frontierei comune a Uniunii Europene, precum și pentru managementul situațiilor de urgență. Dincolo de aceste aspecte pozitive, activitatea din ultimii ani a Ministerului Afacerilor Interne a demonstrat o serie de deficiențe de ordin managerial, de coordonare și chiar lipsă de profesionalism, în contextul unor situații precum cazul Caracal sau evenimentele din 10 august 2018. Instituția dumneavoastră are obligația să își facă o autoevaluare profundă, pentru a identifica factorii care au dus la situațiile pe care le-am menționat și să ia toate măsurile necesare pentru remedierea cât mai rapidă a problemelor", a afirmat Iohannis.

El a spus că nu poate exista nicio abatere a Ministerului Afacerilor Interne de la a proteja și apăra cetățenii, care trebuie să se simtă în siguranță și să aibă încredere în instituțiile care au misiunea să îi apere și să îi protejeze.

"Este imperativ ca factorii de decizie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne să conștientizeze pe deplin responsabilitatea pe care o au față de români și să depună toate eforturile necesare modernizării și eficientizării instituției. Trebuie să vă asigurați că, în toate demersurile pe care le întreprind angajații ministerului, sunt pe deplin respectate valori și principii precum demnitatea, libertatea individuală, egalitatea în fața legii, cinstea, încrederea și toleranța", a mai afirmat Iohannis, arătând că este esențial să crească siguranța în școli și în apropierea acestora și să fie prevenite și stopate orice activități ilicite care pun în pericol sănătatea și integritatea tinerei generații.

"Vă revine, totodată, misiunea de a contribui în continuare la combaterea corupției cu impact asupra capacității instituționale a statului, dar și a imaginii României pe plan extern. Pentru rezultate optime aveți nevoie, bineînțeles, de suficient personal, care să fie dotat cu echipamente moderne și performante, astfel încât intervențiile pentru protejarea cetățenilor și a bunurilor să fie finalizate cu succes. O legislație adusă la zi și eliminarea barierelor birocratice sunt, de asemenea, necesare pentru a avea o activitate eficientă", a mai spus Iohannis.