Îmbrăcate în negru și legate la ochi cu eșarfe mov, zeci de femei s-au adunat, duminică, 1 Martie, în fața sediului Ministerului Afacerilor Interne pentru a atrage un semn de alarmă contra violențelor asupra femeilor și a faptului că justiția ar trebui să fie mai promptă în a taxa comportamente de agresiune și abuz. ”Nu s-au schimbat multe din iulie 2019, deși ne-am fi așteptat ca autoritățile să reacționeze mai rapid după cazul Caracal. Anul 2020 a debutat cu scandalul primarului PNL care a violat două minore traficate. Din cauza traumei, una din fete a încercat să se sinucidă. Primarul nu a pățit nimic, iar politicienii nu au luat atitudine publică împotriva violenței la care sunt supuse fetele și femeile în această țară. Cât timp mai băgăm sub preș o realitate pe care femeile sunt obligate să o trăiască zi de zi?”, se arată pe pagina evenimentului.

flashmob Violatorul esti tuFoto: Captura video

”Violenţa împotriva femeilor este în continuare tacit sau explicit acceptată atât la nivel de societate, cât şi instituţional. Statisticile pentru România arată că 1 din 4 omoruri au loc în familie, în jur de jumătate dintre cetățeni cred că violul poate fi justificat în anumite circumstanțe, iar 30% dintre femei spun că au fost afectate de violența fizică sau sexuală la un moment dat în viață după vârsta de 15 ani. 81% din cazurile de violenţă se petrec la domiciliu – atât în rural (53% din cazuri), cât şi în urban (47%). Tot în 81% dintre cazuri, victimele violenţei sunt femei pe când în 92% dintre cazuri bărbaţii sunt agresori, iar 1 din 4 românce a fost agresată fizic sau sexual de partener. Cu toate acestea, doar 4% din actele de violenţă ajung în instanţă. În plus, România este una dintre principalele țări de origine ale victimelor traficului de persoane din Europa, de multe ori traficul având loc cu complicitatea autorităților”, arată descrierea evenimentului Flashmob ”Violatorul ești tu”

Organizatoarele flashmobului subliniază că de multe ori violența de gen este normalizată.

”În semn de solidaritate cu surorile noastre de peste tot din lume, am ales să organizăm şi în România flashmob-ul „Violatorul ești TU”, tocmai pentru a arăta, încă o dată, că sexismul şi violenţa împotriva femeilor sunt normalizate în toate societățile patriarhale atât din Est cât și din Vest, NU sunt doar o excepție românească sau un semn de “necivilizație””, arată organizatoarele.

Participantele au cântat o variantă în română și romani a cântecului “Un violador en tu camino”, care a pornit în Chile în Noiembrie 2019 de la colectiva feministă Las Tesis, în semn de protest împotriva violenţei sexuale şi de gen, şi s-a răspândit în multe alte ţări din America Latină şi din lume.

Evenimentul s-a desfășurat inclusiv în limba Romani pentru a atrage atenția că femeile rome din România se confruntă atât cu sexismul cât și cu rasismul autorităților și ale societății.

”În luna femeilor, mulțumim pentru flori dar vrem respect, egalitate, dreptate, siguranță și toleranță-zero față de orice formă de agresiune”, mai spun organizatoarele.

Revendicările participantelor:

✊ Formarea obligatorie a polițiștilor, personalului juridic și medical în problematica violenței de gen. De cele mai multe ori, reprezentanții instituțiilor nu au cunoștințe specifice despre nevoile victimelor, sunt misogini, rasiști, homofobi, transfobi și discriminează lucrătorii sexuali.

✊ Simplificarea procedurilor instituționale de raportare a violurilor și a agresiunilor sexuale, cu respect pentru femei, fără a le obliga să retrăiască trauma.

✊Debirocratizarea procesului de eliberare gratuită a certificatului medico-legal pentru cazurile de viol, violență domestică și alte forme de violență.

✊ Mai multe adăposturi în toată țara pentru persoane care se confruntă cu violență domestică și sexuală. Să funcționeze non-stop și să găzduiască toate femeile care au nevoie de ajutor, indiferent de statutul actului de identitate.

✊ Depenalizarea și dezincriminarea muncii sexuale. Munca sexuală este muncă! Lucrătoarele sexuale sunt constant abuzate de polițiști și blamate de societate.

✊ Informații oficiale cu privire la câți abuzatori sunt printre polițiști și cine sunt aceștia.

✊ Simplificarea procedurii prin care persoane abuzate sau ignorate de către agenți ai Poliției să poată depună plângeri împotriva acestora.

✊ Întărirea și subvenționarea serviciilor de transport și locuire publice la nivel național. Transportul public în siguranță este o nevoie de bază pentru fete și femei. Accesul la locuire ajută femeile să iasă mai ușor din situația de violență.

✊Introducerea în școli a unor programe accesibile dedicate educației pentru sănătatea reproducerii și egalitate de gen. E nevoie să învățăm să nu mai trăim într-o societate sexistă!