Președintele Afganistanului, Ashraf Ghani, a respins duminică cererea talibanilor de eliberare a 5.000 de prizonieri, cerere care este inclusă în acordul semnat sâmbătă între SUA și militanții islamiști, informează Reuters.

Ashraf Ghani, presedintele AfganistanuluiFoto: Wikipedia

Partea afgană nu a fost parte a acordului semnat sâmbătă la Doha de către negociatorul american și reprezentantul talibanilor, în prezența secretarului de stat al SUA Mike Pompeo. Negocierile între afgani și talibani ar urma să aibă loc abia după acordul de la Doha.

"Guvernul Afganistanului nu s-a angajat în niciun fel să elibereze 5.000 de prizonieri talibani. (...) SUA nu sunt în măsură să decidă, ci sunt doar un intermediar”, a declarat președintele Ghani.

SUA și aliații săi din NATO au fost de acord sâmbătă cu retragerea trupelor din Afganistan în următoarele 14 luni, dacă militanții talibani vor respecta acordul semnat sâmbătă, transmit Reuters și BBC News. Una dintre principalele condiții este ca talibanii să își țină promisiunile privind ruperea oricăror legături cu al-Qaeda și alte grupări teroriste.

Încheierea conflictului lung de 18 ani, declanșat imediat după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, este una dintre promisiunile făcute de președintele american Donald Trump, care susține că astfel soldații se vor putea întoarce acasă și se va pune capăt ”celui mai lung război al Americii”.

În timp ce Pompeo participa la evenimentul de la Doha, ministrul american al apărării, Mark Esper, s-a aflat în Kabul alături de președintele afgan Ashraf Ghani, al cărui guvern nu a participat la discuțiile dintre partea americană și talibani.

”Este un moment plin de speranță, însă este doar începutul. Drumul pe care îl avem de parcurs nu va fi ușor. Instaurarea unei păci durabile în Afganistan va necesita răbdare și compromis din partea tuturor celor implicați.”, a declarat Esper. El a dat asigurări că SUA vor continua să susțină guvernul din Afganistan.

Potrivit acordului semnat sâmbătă, militanții se obligă să nu permită al-Qaeda sau altor grupuri extremiste să opereze în zonele pe care le controlează.

SUA și guvernul afgan ar urma să elibereze până la 5.000 de prizoneri, în timp ce talibanii vor elibera în jur de 1.000 de prizonieri, până la data de 10 martie, potrivit acordului.

De asemenea, începând cu luna august, guvernul american ar urma să dispună ridicarea sancțiunilor impuse membrilor grupării talibane.